Co jeść w czasie przeziębienia i zaraz po nim?
Przeziębienie? Zamiast lekami zwalcz je dietą! Pierwszym odruchem wielu osób podczas przeziębienia jest stosowanie leków aptecznych.
Tematy:MalinySok malinowy (syrop malinowy)Herbata AroniaHerbatnikiMiódKompot
Leki przy przeziębieniu to może być błąd
Przeziębienie nie jest na tyle poważnym stanem, by organizm nie mógł poradzić sobie z nim sam – z naszym niewielkim wsparciem.
Mowa o diecie bogatej w witaminy i inne cenne składniki pokarmowe. Przeczytaj dalszą część artykułu aby dowiedzieć się jakie.
Nie tylko czosnek, czyli właściwa dieta w czasie przeziębienia
Założeniem komponowania diety podczas infekcji jest przede wszystkim wzmocnienie odporności organizmu oraz wspomożenie jego regeneracji. Klasykiemsą owoce cytrusowe, bogate w witaminę C.
Ale tą drogocenną witaminę zwalczającą wirusy i zapewniającą regenerację błon śluzowych stanowiących wrota dla infekcji, zawierają także: maliny, aronia, czarny bez, natka pietruszki, papryka czy porzeczka.
Bardzo ważna jest także odpowiednia podaż kwasów omega 3 i 6. Łagodzą one stany zapalne, a znaleźć można je w orzechach, rybach, olejach roślinnych czy awokado.
Sięgnij także po czosnek, herbatę z lipy czy naturalny sok malinowy.
Utrzymuj dietę po chorobie
W okresie rekonwalescencji zadbać należy o lekkostrawną dietę, dostarczającą węglowodany, białko i tłuszcze roślinne.
Konieczne jest dostarczenie dużych ilości witamin oraz minerałów (cynku, selenu czy żelaza), jeść zatem należy owoce, świeże soki, ryby, kasze oraz chude mięsa.
Bardzo ważne jest ponadto odpowiednie nawodnienie organizmu – pij minimum dwa litry wody oraz herbatek ziołowych i owocowych.
Kiszonki odbudują florę bakteryjną jelit, zaś imbir i miód uchronią przed kolejnymi infekcjami.
Napisz komentarz