Truskawki - wartości odżywcze i witaminy
Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki truskawek
Charakterystyczne właściwości truskawek
Jedne z najsłodszych i najbardziej lubianych owoców – także przez dzieci – wykazują szereg zastosowań w kuchni, lecznictwie oraz kosmetologii. Truskawki mają jednak tendencję do uczulania, zatem spożywać je należy z ostrożnością. Osoby nie uczulone na truskawki mogą jednak w pełni korzystać z ich doskonałego smaku.
Przewiń w dół aby czytać dalej.
Czym wyróżniają się truskawki spośród owoców?
W porównaniu z innymi owocami truskawki charakteryzują się sporą zawartością witaminy C, błonnika, białka i wapnia. Zawierają też dawkę żelaza, magnezu i potasu.
Zobacz wszystkie wartości odżywcze truskawek na wykresach.
truskawki - witaminy (w 100g)
- Witamina A12 IU
- Witamina B2 (Ryboflawina)0.022 mg
- Witamina B3 (Niacyna)0.386 mg
- Witamina B5 (Kw. pant.)0.125 mg
- Witamina B60.047 mg
- Witamina B9 (Kw. foliowy)24 mcg
- Witamina C58.8 mg
- Witamina E0.29 mg
- Witamina K2.2 mg
Skład truskawek (w 100g)
- 7.7g WĘGLOWODANY
- 0.3g TŁUSCZE
- 0.67g BIAŁKO
- 2g BŁONNIK
Skład energetyczny
- 85% WĘGLOWODANY
- 7% BIAŁKO
- 7% TŁUSZCZ
truskawki - minerały (w 100g)
- Potas153 mg
- Magnez13 mg
- Wapń16 mg
- Sód1 mg
- Żelazo0.41 mg
- Cynk0.14 mg
- Beta karoten7 mg
Właściwości zdrowotne
Truskawki to bardzo lekkostrawne i niskokaloryczne owoce -zawierają zaledwie 32 kalorie na 100 g. Są bogatym źródłem witaminy C, ale także witamin z grupy B oraz witaminy A, a także kwasu foliowego. Truskawki zawierają też dużo minerałów, takich jak miedź, mangan i magnez. Wysoka zawartość antyutleniaczy oraz błonnika i kwasu elagowego to skuteczna ochrona przed wolnymi rodnikami i nowotworami.
Przeczytaj:Produkty spożywcze, które działają jak afrodyzjak
Przechowywanie
Truskawki to owoce wrażliwe na transport, wysoką temperaturę czy uszkodzenia. Powinny być spożyte zaraz po zakupie, o ile nie są jeszcze niedojrzałe i nie posiadają białych końcówek. Przechowywanie jest dopuszczane jedynie na talerzyku w chłodnym miejscu lub lodówce, nigdy w zamkniętym pojemniku. Należy je umyć i oderwać szypułki bezpośrednio przed spożyciem.
Truskawki w kuchni
Truskawki są wykorzystywane w kuchni na wiele sposobów. Stanowią doskonały dodatek do koktajli, deserów, wypieków, kompotów. Przyrządzane są z nich dżemy i soki, nadzienie do pierogów czy dodatek do sałatek.
Przeczytaj:Szybkie ciasto do niedzielnej kawy
Zastosowanie medyczne
Truskawki to doskonały środek oczyszczający organizm i działający moczopędnie. Odkwaszają organizm, wspomagają pracę nerek i łagodzą reumatyzm. Wspomagają odporność, obniżają poziom cholesterolu, łagodzą stany zapalne. Hamują rozwój nowotworów, doskonale wpływają na wygląd skóry, łagodzą stany zapalne i spowalniają procesy starzenia. Regulują metabolizm oraz doskonale wpływają na samopoczucie psychiczne.
Przeczytaj:Jak jeść awokado?
Przeciwwskazania
Z racji silnych właściwości alergizujących, truskawki powinny być ostrożnie spożywane przez osoby mające tendencję do alergii, a także uczulone na salicylany.
Przeczytaj:Zdrowy i pyszny – pomysły na wykorzystanie szpinaku
Spożywanie w ciąży i podczas karmienia
Kobiety w ciąży i karmiące powinny włączać truskawki do diety bardzo ostrożnie.
Przeczytaj:Co jeść na diecie ketogenicznej? Przykładowe keto przepisy i produkty
Ile białka jest w truskawkach?
Truskawki zawierają 0.67 g białka na 100g.
Garść truskawek (80 g) zawiera ok. 0.5 g białka.
Ile węglowodanów jest w truskawkach?
Truskawki zawierają 7.7 g węglowodanów na 100g.
Garść truskawek (80 g) zawiera ok. 6.2 g węglowodanów.
Ile ważą truskawki?
Garść truskawek waży ok. 80g.
Szklanka truskawek waży ok. 155g.
Ile błonnika jest w truskawkach?
Truskawki zawierają w sobie 2 g błonnika na 100g.
Garść truskawek (80 g) zawiera ok. 1.6 g błonnika. Odpowiada to ok. 5% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile tłuszczu mają truskawki?
Truskawki zawierają 0.3 g tłuszczu na 100g.
Garść truskawek (80 g) zawiera ok. 0.24 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 0% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile magnezu znajduje się w truskawkach?
Truskawki zawierają 13 mg magnezu na 100g.
Garść truskawek (80 g) zawiera ok. 10.4 mg magnezu. Odpowiada to ok. 3% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Jaki indeks glikemiczny mają truskawki?
Jesteśmy w trakcie szukania wiarygodnych informacji na temat tego, jaki indeks glikemiczny mają truskawki. Zajrzyj do nas za kilka dni.
Wykresy - jak truskawki wypadają na tle innych owoców?
Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak truskawki prezentują się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.
truskawki - powiązane produkty
- Truskawki bez szypułek SK28 kcal/100g
- Truskawki homogenizowane zamrożone Chłodnia Olsztyn97 kcal/100g
- Truskawki i maliny z jogurtem Hipp76 kcal/100g
- Truskawki mrożone Globus28 kcal/100g
- Truskawki, mrożone28 kcal/100g
Podobny indeks glik. mają:
Podobną kaloryczność mają:
- Komosa piżmowa, komosa meksykańska, herbata jezuicka - kalorie (kcal)
- Barszcz ukraiński - kalorie (kcal)
- Pieczarka - kalorie (kcal)
- Melon miodowy - kalorie (kcal)
- Fenkuł włoski - kalorie (kcal)
- Cytryna - kalorie (kcal)
- Szpinak mrożony - kalorie (kcal)
- Boczniaki - kalorie (kcal)
- Mleko sojowe - kalorie (kcal)
Dowiedz się:
- Ile kalorii ma mandarynka?
- Czy arbuzy tuczą. Jak wypływają na dietę?
- Ile węglowodanów jest w karczochu?
- Jakie witaminy ma rukola?
- Ile błonnika jest w szparagach?
- Czy pęd bambusa zawiera gluten?
- Ile tłuszczu ma wyćwiklin biały?
- Ile magnezu znajduje się w buraku?
- Jaki indeks glikemiczny ma papryka?
- Ile białka jest w gorzkim melonie?
- Ile waży kapusta chińska?
Dodaj opinię