Morela - wartości odżywcze i witaminy
Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki moreli
Charakterystyczne właściwości moreli
Morele to owoce często goszczące na naszych stołach – zarówno jako owoce świeże, jak i suszone. Te niewielkie owoce o delikatnym smaku i aksamitnej skórce wykazują szereg korzystnych właściwości prozdrowotnych, które czynią z moreli cenne uzupełnienie diety.
Przewiń w dół aby czytać dalej.
Czym wyróżnia się morela spośród owoców
W porównaniu z innymi owocami morela charakteryzuje się sporą zawartością beta karotenu, błonnika, cynku i witaminy A. Zawiera też dawkę żelaza, białka i wapnia.
Zobacz wszystkie wartości odżywcze moreli na wykresach.
morela - witaminy (w 100g)
- Witamina A1926 IU
- Witamina B1 (Tiamina)0.03 mg
- Witamina B2 (Ryboflawina)0.04 mg
- Witamina B3 (Niacyna)0.6 mg
- Witamina B5 (Kw. pant.)0.24 mg
- Witamina B60.054 mg
- Witamina B9 (Kw. foliowy)9 mcg
- Witamina C10 mg
- Witamina K3.3 mg
Skład moreli (w 100g)
- 11.12g WĘGLOWODANY
- 0.4g TŁUSCZE
- 1.4g BIAŁKO
- 2g BŁONNIK
Skład energetyczny
- 83% WĘGLOWODANY
- 10% BIAŁKO
- 7% TŁUSZCZ
morela - minerały (w 100g)
- Potas259 mg
- Fosfor23 mg
- Magnez10 mg
- Wapń13 mg
- Sód1 mg
- Żelazo0.39 mg
- Cynk0.2 mg
- Beta karoten1094 mg
Właściwości zdrowotne
Morele wyróżniają się piękną, pomarańczową barwą – to za sprawą wysokiej zawartości beta karotenu, który stanowi bardzo cenny antyutleniacz. Dzięki niemu morele znalazły zastosowanie w kosmetologii jako składnik kosmetyków nawilżających, wygładzających oraz odżywiających. Inne cenne składniki moreli to witaminy z grupy B, potas, miedź, żelazo, witaminę E, kwasów organicznych czy garbników i flawonoidów. A odkryciem ostatnich lat jest zawarta w pestkach moreli amigdalina o wybitnym potencjale antynowotworowym.
Przeczytaj:Dieta dla osób, które mają skurcze
Przechowywanie
Morele jako owoce rosnące w ciepłym klimacie, najlepiej dojrzewają w pełnym słońcu. Jeśli owoc jest już dojrzały – dobrze jest go niezwłocznie zjeść. Morele nie powinny być bowiem przechowywane w niskich temperaturach, a dojrzałe – szybko przejrzeją.
Przeczytaj:Zdrowy i pyszny – pomysły na wykorzystanie szpinaku
Morele w kuchni
Morele w kuchni są wykorzystywane na wiele sposobów – jako dodatek do wypieków, deserów, do produkcji pysznych dżemów i konfitur. Morela to ponadto ceniony składnik dań wytrawnych, np. mięs. A morele suszone do pyszna i zdrowa przekąska, doceniana szczególnie przez osoby aktywne fizycznie.
Przeczytaj:Dieta FODMAP - najważniejsze zasady
Zastosowanie medyczne
Morele z racji wysokiej zawartości cennych składników odżywczych, znajdują szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Morele doskonale wzmacniają układ sercowo – naczyniowy, zapobiegają rozwojowi nadciśnienia i miażdżycy. Ograniczają zachorowalność na nowotwory (zwłaszcza raka płuc), zapobiegają zaparciom (zwłaszcza morele suszone o wysokiej zawartości błonnika) oraz spowalniają procesy starzenia. Zalecane są przy nadkwasocie żołądka i zakwaszeniu organizmu, wspomagają odchudzanie i zapobiegają anemii.
Przeczytaj:Witamina B7 (Biotyna) – Rola dla organizmu, występowanie w diecie, skutki niedoboru
Przeciwwskazania
Brak jest przeciwwskazań do spożywania moreli. Jedyne ograniczenie dotyczy pestek moreli – te nie powinny być spożywane przez małe dzieci, kobiety w ciąży i karmiące.
Przeczytaj:Nasiona Chia - 6 potwierdzonych właściwości zdrowotnych
Spożywanie w ciąży i podczas karmienia
Morele w ciąży stanowią cenne źródło błonnika i witamin, są zatem wskazane w diecie kobiet w ciąży i matek karmiących.
Przeczytaj:Jak obrać awokado?
Ile białka jest w moreli?
Morele zawierają 1.4 g białka na 100g.
Średniej wielkości morela (55 g) zawiera ok. 0.8 g białka.
Ile węglowodanów jest w morelach?
Morele zawierają 11.12 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości morela (55 g) zawiera ok. 6.1 g węglowodanów.
Ile waży morela?
Średniej wielkości morela (część jadalna po obraniu) waży ok. 55g.
Ile błonnika jest w morelach?
Morele zawierają w sobie 2 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości morela (55 g) zawiera ok. 1.1 g błonnika. Odpowiada to ok. 4% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile tłuszczu ma morela?
Morele zawierają 0.4 g tłuszczu na 100g.
Średniej wielkości morela (55 g) zawiera ok. 0.22 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 0% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile magnezu znajduje się w moreli?
Morele zawierają 10 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości morela (55 g) zawiera ok. 5.5 mg magnezu. Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Jaki indeks glikemiczny ma morela?
Morele mają niski indeks glikemiczny. Jest on równy 30.
Wykresy - jak morela wypada na tle innych owoców?
Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak morela prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.
morela - powiązane produkty
- Suszona morela241 kcal/100g
- Morela słodzona, mrożona98 kcal/100g
- Morela w bardzo gęstym syropie, z puszki/słoika96 kcal/100g
- Morela w extra lekkim syropie, z puszki/słoika49 kcal/100g
- Morela w gęstym syropie, z puszki/słoika83 kcal/100g
- Morela w lekkim syropie, z puszki/słoika63 kcal/100g
Podobny indeks glik. mają:
Podobną kaloryczność mają:
Dowiedz się:
- Ile kalorii ma awokado?
- Czy morela tuczy. Jak wpływa na dietę?
- Ile węglowodanów jest w jabłku?
- Jakie witaminy ma jeżyna?
- Ile błonnika jest w czarnej porzeczce?
- Czy jagody zawierajągluten?
- Ile tłuszczu ma melon?
- Ile magnezu znajduje się w czerymoji?
- Jaki indeks glikemiczny mają wiśnie?
- Ile białka jest w żurawinie?
- Ile waży daktyle?
Dodaj opinię