Jeżyny - wartości odżywcze i witaminy

Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki jeżyny

Kategorie | Owoce

Charakterystyczne właściwości jeżyny

Jeżyny - wartości odżywcze, witaminy, minerały

Jeżyny to owoce obecne w diecie już od tysiącleci – pierwsze o nich doniesienia pochodzą z prehistorycznych wykopalisk. Warto zatem skorzystać z mądrości naszych przodków i włączyć je do dzisiejszej diety, gdyż owoce te dzięki wysokiej zawartości antocyjaniny, odpowiedzialnej za ich ciemną barwę, wykazują wysoki potencjał antyoksydacyjny. A w dobie lawinowo rosnącej zachorowalności na choroby cywilizacyjne jest to bardzo pożądana właściwość.

Przewiń w dół aby czytać dalej.

Jakie właściwości ma jeżyna na tle innych owoców?

W porównaniu z innymi owocami jeżyna charakteryzuje się sporą zawartością błonnika, witaminy K, cynku i wapnia. Zawiera też dawkę żelaza, niacyny (witaminy B3) i kwasu foliowego (wit. B9).

Zobacz wszystkie wartości odżywcze jeżyny na wykresach.

jeżyna - witaminy (w 100g)

  • Witamina A214 IU
  • Witamina B1 (Tiamina)0.02 mg
  • Witamina B3 (Niacyna)0.646 mg
  • Witamina B5 (Kw. pant.)0.276 mg
  • Witamina B60.03 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy)25 mcg
  • Witamina C21 mg
  • Witamina E1.17 mg
  • Witamina K19.8 mg

Skład jeżyny (w 100g)

  • 9.61g WĘGLOWODANY
  • 0.49g TŁUSCZE
  • 1.39g BIAŁKO
  • 5.3g BŁONNIK

Skład energetyczny

  • 79% WĘGLOWODANY
  • 11% BIAŁKO
  • 9% TŁUSZCZ

jeżyna - minerały (w 100g)

  • Potas162 mg
  • Magnez20 mg
  • Wapń29 mg
  • Sód1 mg
  • Żelazo0.62 mg
  • Cynk0.53 mg
Kalorie43kcal
Węglowodany9.61gram
Białko1.39gram
Tłuszcze0.49gram
kw. tł. nas.0.1gram
Błonnik5.3gram
Indeks25glikemiczny

Właściwości zdrowotne

Jeżyny zawierają bardzo duże ilości przeciwutleniaczy, ale także witamin, zwłaszcza witaminy C. Garść jeżyn pokrywa niemal 30% dziennego zapotrzebowania na ten składnik odżywczy. Jakie inne skarby skrywają te niepozorne owoce? Błonnik, ksylitol, witaminy A, E i K, magnez, potas, mangan czy miedź to tylko niektóre z nich. Z racji tak bogatego składu odżywczego jeżyny są cennymi składnikami diety, ale znajdują zastosowanie także jako wartościowy składnik kosmetyków odmładzających czy  łagodzących liczne schorzenia skórne.

Przeczytaj:Co jeść na diecie ketogenicznej? Przykładowe keto przepisy i produkty

Przechowywanie

Jeżyny – podobnie jak każde owoce jagodowe – są bardzo nietrwałe, zatem należy je spożyć jak najszybciej. W lodówce mogą poleżeć do dwóch - czterech dni. Jeśli chcesz przedłużyć ich trwałość, doskonałym sposobem jest mrożenie jeżyn.

Przeczytaj:Co możesz jeść na diecie ketogenicznej, jakie suplementy będą przydatne? Rozwiewamy wątpliwości

Jeżyny w kuchni

Jeżyny w kuchni znalazły zastosowanie jako orzeźwiający dodatek do koktajli, wypieków czy deserów. Idealnie nadają się do sporządzenia nalewek, soków, dżemów czy konfitur. A jeżyny w wersji wytrawnej? Świetnie komponują się z mięsami jako składnik sosu czy w sałatce w serze pleśniowym.

Przeczytaj:Nie smakuje Ci zdrowe jedzenie? Sprawdź 3 proste wskazówki, aby je polubić

Zastosowanie medyczne

Jeżyny wykazują bardzo korzystny wpływ na układ sercowo – naczyniowy, normalizując ciśnienie krwi i wzmacniając serce. Zapobiega anemii, wspomaga odporność organizmu, wykazują właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Wysoka zawartość antyutleniaczy hamuje ponadto rozwój chorób neurodegeneracyjnych, zaś błonnik reguluje trawienie. Ponadto jeżyny wzmacniają kości oraz regulują krzepliwość krwi.

Przeczytaj:Witamina B3 - rola dla organizmu, funkcje i zapotrzebowanie

Przeciwwskazania

Przeciwwskazaniem do spożywania jeżyn jest uczulenie na te owoce, jednak taka alergia zdarza się sporadycznie.

Przeczytaj:Jak zrobić bulion warzywny?

Jeżyny podczas ciąży i laktacji

Jeżyny mogą być spożywane przez kobiety w ciąży i karmiące, gdyż dostarczają szeregu cennych składników odżywczych, są lekkostrawne i niskokaloryczne.

Przeczytaj:10 niezwykłych właściwości zdrowotnych marchewki

Ile białka jest w jeżynie?

Jeżyny zawierają 1.39 g białka na 100g.
Garść jeżyn (70 g) zawiera ok. 1 g białka.

Ile węglowodanów jest w jeżynach?

Jeżyny zawierają 9.61 g węglowodanów na 100g.
Garść jeżyn (70 g) zawiera ok. 6.7 g węglowodanów.

Ile waży jeżyna?

Garść jeżyn waży ok. 70g.

Ile błonnika jest w jeżynach?

Jeżyny zawierają w sobie 5.3 g błonnika na 100g.
Garść jeżyn (70 g) zawiera ok. 3.7 g błonnika. Odpowiada to ok. 12% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile tłuszczu ma jeżyna?

Jeżyny zawierają 0.49 g tłuszczu na 100g.
Garść jeżyn (70 g) zawiera ok. 0.343 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w jeżynie?

Jeżyny zawierają 20 mg magnezu na 100g.
Garść jeżyn (70 g) zawiera ok. 14 mg magnezu. Odpowiada to ok. 4% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma jeżyna?

Jeżyny mają niski indeks glikemiczny. Jest on równy 25.

Wykresy - jak jeżyna wypada na tle innych owoców?

Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak jeżyna prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.

Nieśplik japoński (Loquat) (1) więcej...Figi (2) więcej...Mangostan (2.9) więcej...Gruszka (4.2) więcej...Jabłko (4.6) więcej...Nektarynka (5.4) więcej...Brzoskwinia (6.6) więcej...Persymona (7.5) więcej...Arbuz (8.1) więcej...Banan (8.7) więcej...Śliwka (9.5) więcej...Jagody (9.7) więcej...Morela (10) więcej...Awokado (10) więcej...Granat (10.2) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (10.8) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (12.6) więcej...Żurawina (13.3) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (13.7) więcej...Pigwica (14.7) więcej...Czereśnie (15) więcej...Pigwa (owoce) (15) więcej...Melon miodowy (18) więcej...Durian (19.7) więcej...Aronia (20) więcej...Jeżyny (21) więcej...Wiśnie (21) więcej...Maliny (26.2) więcej...Mandarynka (26.7) więcej...Agrest (27.7) więcej...Mango (27.7) więcej...Limonka (29.1) więcej...Marakuja (30) więcej...Grejpfrut (31.2) więcej...Akka Sellowa (32.9) więcej...Carambola (oksomian pospolity) (34.4) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (36) więcej...Morwa (36.4) więcej...Melon (Kantalupa) (36.7) więcej...Kumkwat (43.9) więcej...Ananas (47.8) więcej...Pomarańcza (48.5) więcej...Klementynka (48.8) więcej...Cytryna (53) więcej...Czerwona pomarańcza (53.2) więcej...Truskawki (58.8) więcej...Papaja (60.9) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (69) więcej...Liczi (71.5) więcej...Kiwi (92.7) więcej...Czarna porzeczka (181) więcej...Gujawa (228) więcej...Acerola, owoc (1677.6) więcej...
Zawartość witaminy c w jeżynie i innych owocach
Pigwa (owoce) (0.1) więcej...Gruszka (0.12) więcej...Ananas (0.12) więcej...Czerwona pomarańcza (0.12) więcej...Żurawina (0.13) więcej...Grejpfrut (0.14) więcej...Melon miodowy (0.14) więcej...Arbuz (0.15) więcej...Klementynka (0.15) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (0.16) więcej...Jabłko (0.17) więcej...Melon (Kantalupa) (0.19) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (0.2) więcej...Wiśnie (0.2) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (0.2) więcej...Limonka (0.2) więcej...Brzoskwinia (0.25) więcej...Papaja (0.26) więcej...Mango (0.27) więcej...Śliwka (0.28) więcej...Truskawki (0.3) więcej...Cytryna (0.3) więcej...Acerola, owoc (0.3) więcej...Figi (0.3) więcej...Czereśnie (0.3) więcej...Pomarańcza (0.3) więcej...Mandarynka (0.31) więcej...Nektarynka (0.32) więcej...Banan (0.33) więcej...Jagody (0.33) więcej...Carambola (oksomian pospolity) (0.33) więcej...Morwa (0.39) więcej...Morela (0.4) więcej...Czarna porzeczka (0.41) więcej...Liczi (0.44) więcej...Jeżyny (0.49) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (0.5) więcej...Aronia (0.5) więcej...Kiwi (0.52) więcej...Agrest (0.58) więcej...Mangostan (0.58) więcej...Akka Sellowa (0.6) więcej...Borówka amerykańska (0.6) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (0.64) więcej...Maliny (0.65) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (0.68) więcej...Marakuja (0.7) więcej...Kumkwat (0.86) więcej...Gujawa (0.95) więcej...Pigwica (1.1) więcej...Granat (1.17) więcej...Durian (5.33) więcej...Awokado (14.66) więcej...
Zawartość tłuszczu w jeżynie i innych owocach
Carambola (oksomian pospolity) (0.08) więcej...Grejpfrut (0.08) więcej...Pomarańcza (0.09) więcej...Czerwona pomarańcza (0.1) więcej...Jabłko (0.12) więcej...Mango (0.13) więcej...Akka Sellowa (0.14) więcej...Klementynka (0.14) więcej...Mandarynka (0.15) więcej...Persymona (0.15) więcej...Gruszka (0.17) więcej...Śliwka (0.17) więcej...Melon miodowy (0.17) więcej...Acerola, owoc (0.2) więcej...Melon (Kantalupa) (0.21) więcej...Arbuz (0.24) więcej...Papaja (0.25) więcej...Żurawina (0.25) więcej...Brzoskwinia (0.25) więcej...Banan (0.26) więcej...Gujawa (0.26) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (0.27) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (0.28) więcej...Jagody (0.28) więcej...Nektarynka (0.28) więcej...Ananas (0.29) więcej...Czereśnie (0.3) więcej...Mangostan (0.3) więcej...Granat (0.3) więcej...Kiwi (0.31) więcej...Liczi (0.31) więcej...Agrest (0.31) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (0.36) więcej...Wiśnie (0.36) więcej...Figi (0.37) więcej...Morela (0.39) więcej...Truskawki (0.41) więcej...Durian (0.43) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (0.48) więcej...Awokado (0.55) więcej...Cytryna (0.6) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (0.6) więcej...Limonka (0.6) więcej...Jeżyny (0.62) więcej...Maliny (0.69) więcej...Pigwa (owoce) (0.7) więcej...Pigwica (0.8) więcej...Kumkwat (0.86) więcej...Aronia (1.18) więcej...Czarna porzeczka (1.54) więcej...Marakuja (1.6) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (1.6) więcej...Morwa (1.85) więcej...
Zawartość żelaza w jeżynie i innych owocach
Mangostan (48) więcej...Jagody (77) więcej...Żurawina (85) więcej...Limonka (102) więcej...Jabłko (107) więcej...Ananas (109) więcej...Arbuz (112) więcej...Gruszka (119) więcej...Pigwa (owoce) (119) więcej...Carambola (oksomian pospolity) (133) więcej...Grejpfrut (135) więcej...Cytryna (138) więcej...Acerola, owoc (146) więcej...Maliny (151) więcej...Truskawki (153) więcej...Mango (156) więcej...Śliwka (157) więcej...Aronia (158) więcej...Persymona (161) więcej...Jeżyny (162) więcej...Mandarynka (166) więcej...Liczi (171) więcej...Akka Sellowa (172) więcej...Klementynka (177) więcej...Pomarańcza (179) więcej...Czerwona pomarańcza (181) więcej...Papaja (182) więcej...Kumkwat (186) więcej...Brzoskwinia (190) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (191) więcej...Pigwica (193) więcej...Morwa (194) więcej...Agrest (198) więcej...Nektarynka (201) więcej...Czereśnie (202) więcej...Wiśnie (222) więcej...Melon miodowy (228) więcej...Figi (232) więcej...Granat (236) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (250) więcej...Morela (259) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (266) więcej...Melon (Kantalupa) (267) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (280) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (287) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (303) więcej...Kiwi (312) więcej...Czarna porzeczka (322) więcej...Marakuja (348) więcej...Banan (358) więcej...Gujawa (417) więcej...Durian (436) więcej...Awokado (485) więcej...
Zawartość potasu w jeżynie i innych owocach
Jabłko (0.26) więcej...Gruszka (0.38) więcej...Żurawina (0.4) więcej...Acerola, owoc (0.4) więcej...Pigwa (owoce) (0.4) więcej...Mangostan (0.41) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (0.43) więcej...Pigwica (0.44) więcej...Papaja (0.47) więcej...Mango (0.5) więcej...Ananas (0.54) więcej...Melon miodowy (0.54) więcej...Persymona (0.58) więcej...Arbuz (0.6) więcej...Borówka amerykańska (0.6) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (0.66) więcej...Truskawki (0.67) więcej...Limonka (0.7) więcej...Śliwka (0.7) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (0.72) więcej...Jagody (0.74) więcej...Figi (0.75) więcej...Grejpfrut (0.77) więcej...Mandarynka (0.81) więcej...Liczi (0.83) więcej...Melon (Kantalupa) (0.84) więcej...Klementynka (0.85) więcej...Agrest (0.88) więcej...Brzoskwinia (0.91) więcej...Czerwona pomarańcza (0.94) więcej...Pomarańcza (0.94) więcej...Akka Sellowa (0.98) więcej...Kiwi (1) więcej...Czereśnie (1) więcej...Carambola (oksomian pospolity) (1.04) więcej...Nektarynka (1.06) więcej...Wiśnie (1.06) więcej...Banan (1.09) więcej...Cytryna (1.1) więcej...Maliny (1.2) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (1.2) więcej...Jeżyny (1.39) więcej...Morela (1.4) więcej...Aronia (1.4) więcej...Czarna porzeczka (1.4) więcej...Morwa (1.44) więcej...Durian (1.47) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (1.57) więcej...Granat (1.67) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (1.72) więcej...Kumkwat (1.88) więcej...Awokado (2) więcej...Marakuja (2.2) więcej...Gujawa (2.55) więcej...
Zawartość białka w jeżynie i innych owocach
Jabłko (0.091) więcej...Cytryna (0.1) więcej...Persymona (0.1) więcej...Żurawina (0.101) więcej...Wiśnie (0.154) więcej...Gruszka (0.157) więcej...Arbuz (0.178) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (0.18) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (0.188) więcej...Pigwa (owoce) (0.2) więcej...Limonka (0.2) więcej...Pigwica (0.2) więcej...Grejpfrut (0.204) więcej...Pomarańcza (0.274) więcej...Czerwona pomarańcza (0.282) więcej...Mangostan (0.286) więcej...Granat (0.293) więcej...Akka Sellowa (0.295) więcej...Agrest (0.3) więcej...Czarna porzeczka (0.3) więcej...Czereśnie (0.33) więcej...Papaja (0.338) więcej...Kiwi (0.341) więcej...Carambola (oksomian pospolity) (0.367) więcej...Mandarynka (0.376) więcej...Truskawki (0.386) więcej...Figi (0.4) więcej...Acerola, owoc (0.4) więcej...Śliwka (0.417) więcej...Jagody (0.418) więcej...Melon miodowy (0.418) więcej...Kumkwat (0.429) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (0.5) więcej...Ananas (0.5) więcej...Mango (0.584) więcej...Maliny (0.598) więcej...Morela (0.6) więcej...Liczi (0.603) więcej...Morwa (0.62) więcej...Klementynka (0.636) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (0.644) więcej...Jeżyny (0.646) więcej...Banan (0.665) więcej...Melon (Kantalupa) (0.734) więcej...Brzoskwinia (0.806) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (0.9) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (0.92) więcej...Durian (1.074) więcej...Gujawa (1.084) więcej...Nektarynka (1.125) więcej...Marakuja (1.5) więcej...Awokado (1.738) więcej...
Zawartość niacyny (witaminy b3) w jeżynie i innych owocach
Acerola, owoc (0.009) więcej...Carambola (oksomian pospolity) (0.017) więcej...Brzoskwinia (0.025) więcej...Nektarynka (0.025) więcej...Gruszka (0.028) więcej...Śliwka (0.029) więcej...Jeżyny (0.03) więcej...Kumkwat (0.036) więcej...Pigwica (0.037) więcej...Papaja (0.038) więcej...Pigwa (owoce) (0.04) więcej...Jabłko (0.041) więcej...Mangostan (0.041) więcej...Limonka (0.043) więcej...Arbuz (0.045) więcej...Truskawki (0.047) więcej...Wiśnie (0.049) więcej...Czereśnie (0.05) więcej...Morwa (0.05) więcej...Jagody (0.052) więcej...Grejpfrut (0.053) więcej...Morela (0.054) więcej...Maliny (0.055) więcej...Żurawina (0.057) więcej...Czerwona pomarańcza (0.06) więcej...Pomarańcza (0.063) więcej...Aronia (0.065) więcej...Czarna porzeczka (0.066) więcej...Akka Sellowa (0.067) więcej...Melon (Kantalupa) (0.072) więcej...Granat (0.075) więcej...Klementynka (0.075) więcej...Mandarynka (0.078) więcej...Cytryna (0.08) więcej...Agrest (0.08) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (0.081) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (0.086) więcej...Melon miodowy (0.088) więcej...Marakuja (0.1) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (0.1) więcej...Persymona (0.1) więcej...Liczi (0.1) więcej...Gujawa (0.11) więcej...Ananas (0.112) więcej...Figi (0.113) więcej...Mango (0.134) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (0.23) więcej...Awokado (0.257) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (0.257) więcej...Durian (0.316) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (0.329) więcej...Banan (0.367) więcej...
Zawartość witaminy b6 w jeżynie i innych owocach
Carambola (oksomian pospolity) (6.73) więcej...Arbuz (7.6) więcej...Acerola, owoc (7.69) więcej...Truskawki (7.7) więcej...Papaja (8) więcej...Awokado (8.53) więcej...Melon (Kantalupa) (8.6) więcej...Melon miodowy (9.09) więcej...Cytryna (9.32) więcej...Brzoskwinia (9.54) więcej...Aronia (9.6) więcej...Jeżyny (9.61) więcej...Morwa (9.8) więcej...Agrest (10.18) więcej...Limonka (10.54) więcej...Nektarynka (10.55) więcej...Grejpfrut (10.7) więcej...Morela (11.12) więcej...Śliwka (11.42) więcej...Czerwona pomarańcza (11.75) więcej...Pomarańcza (11.89) więcej...Maliny (11.94) więcej...Klementynka (12.02) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (12.14) więcej...Żurawina (12.2) więcej...Akka Sellowa (13) więcej...Mandarynka (13.34) więcej...Ananas (13.52) więcej...Jabłko (13.81) więcej...Gruszka (13.81) więcej...Pigwa (owoce) (13.81) więcej...Gujawa (14.3) więcej...Jagody (14.49) więcej...Czereśnie (14.6) więcej...Kiwi (14.66) więcej...Borówka amerykańska (15) więcej...Czarna porzeczka (15.38) więcej...Kumkwat (15.9) więcej...Wiśnie (16.1) więcej...Liczi (16.53) więcej...Mango (17) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (17.71) więcej...Mangostan (17.91) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (18) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (18.4) więcej...Persymona (18.59) więcej...Granat (18.7) więcej...Figi (19.18) więcej...Pigwica (19.9) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (20.53) więcej...Banan (22.84) więcej...Marakuja (23.38) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (23.5) więcej...Durian (27.09) więcej...
Zawartość węglowodanów w jeżynie i innych owocach
Cytryna (29) więcej...Limonka (30) więcej...Arbuz (30) więcej...Carambola (oksomian pospolity) (31) więcej...Truskawki (32) więcej...Acerola, owoc (32) więcej...Melon (Kantalupa) (34) więcej...Melon miodowy (36) więcej...Brzoskwinia (39) więcej...Grejpfrut (42) więcej...Papaja (43) więcej...Jeżyny (43) więcej...Morwa (43) więcej...Agrest (44) więcej...Nektarynka (44) więcej...Żurawina (46) więcej...Śliwka (46) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (47) więcej...Aronia (47) więcej...Czerwona pomarańcza (47) więcej...Klementynka (47) więcej...Morela (48) więcej...Pomarańcza (49) więcej...Ananas (50) więcej...Jabłko (52) więcej...Maliny (52) więcej...Mandarynka (53) więcej...Akka Sellowa (55) więcej...Jagody (57) więcej...Pigwa (owoce) (57) więcej...Gruszka (58) więcej...Kiwi (61) więcej...Borówka amerykańska (61) więcej...Czereśnie (61) więcej...Czarna porzeczka (63) więcej...Wiśnie (63) więcej...Liczi (66) więcej...Gujawa (68) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (69) więcej...Persymona (70) więcej...Mango (70) więcej...Kumkwat (71) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (73) więcej...Mangostan (73) więcej...Figi (74) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (75) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (79) więcej...Granat (83) więcej...Pigwica (83) więcej...Banan (89) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (95) więcej...Marakuja (97) więcej...Durian (147) więcej...Awokado (160) więcej...
Zawartość kalorii w jeżynie i innych owocach
Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Twórca i redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.nutrition-and-you.com
  • www.healthfitnessrevolution.com
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też