Jeżyny - wartości odżywcze i witaminy
Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki jeżyny
Charakterystyczne właściwości jeżyny
Jeżyny to owoce obecne w diecie już od tysiącleci – pierwsze o nich doniesienia pochodzą z prehistorycznych wykopalisk. Warto zatem skorzystać z mądrości naszych przodków i włączyć je do dzisiejszej diety, gdyż owoce te dzięki wysokiej zawartości antocyjaniny, odpowiedzialnej za ich ciemną barwę, wykazują wysoki potencjał antyoksydacyjny. A w dobie lawinowo rosnącej zachorowalności na choroby cywilizacyjne jest to bardzo pożądana właściwość.
Przewiń w dół aby czytać dalej.
Jakie właściwości ma jeżyna na tle innych owoców?
W porównaniu z innymi owocami jeżyna charakteryzuje się sporą zawartością błonnika, witaminy K, cynku i wapnia. Zawiera też dawkę żelaza, niacyny (witaminy B3) i kwasu foliowego (wit. B9).
Zobacz wszystkie wartości odżywcze jeżyny na wykresach.
jeżyna - witaminy (w 100g)
- Witamina A214 IU
- Witamina B1 (Tiamina)0.02 mg
- Witamina B3 (Niacyna)0.646 mg
- Witamina B5 (Kw. pant.)0.276 mg
- Witamina B60.03 mg
- Witamina B9 (Kw. foliowy)25 mcg
- Witamina C21 mg
- Witamina E1.17 mg
- Witamina K19.8 mg
Skład jeżyny (w 100g)
- 9.61g WĘGLOWODANY
- 0.49g TŁUSCZE
- 1.39g BIAŁKO
- 5.3g BŁONNIK
Skład energetyczny
- 79% WĘGLOWODANY
- 11% BIAŁKO
- 9% TŁUSZCZ
jeżyna - minerały (w 100g)
- Potas162 mg
- Magnez20 mg
- Wapń29 mg
- Sód1 mg
- Żelazo0.62 mg
- Cynk0.53 mg
Właściwości zdrowotne
Jeżyny zawierają bardzo duże ilości przeciwutleniaczy, ale także witamin, zwłaszcza witaminy C. Garść jeżyn pokrywa niemal 30% dziennego zapotrzebowania na ten składnik odżywczy. Jakie inne skarby skrywają te niepozorne owoce? Błonnik, ksylitol, witaminy A, E i K, magnez, potas, mangan czy miedź to tylko niektóre z nich. Z racji tak bogatego składu odżywczego jeżyny są cennymi składnikami diety, ale znajdują zastosowanie także jako wartościowy składnik kosmetyków odmładzających czy łagodzących liczne schorzenia skórne.
Przeczytaj:Co jeść na diecie ketogenicznej? Przykładowe keto przepisy i produkty
Przechowywanie
Jeżyny – podobnie jak każde owoce jagodowe – są bardzo nietrwałe, zatem należy je spożyć jak najszybciej. W lodówce mogą poleżeć do dwóch - czterech dni. Jeśli chcesz przedłużyć ich trwałość, doskonałym sposobem jest mrożenie jeżyn.
Przeczytaj:Co możesz jeść na diecie ketogenicznej, jakie suplementy będą przydatne? Rozwiewamy wątpliwości
Jeżyny w kuchni
Jeżyny w kuchni znalazły zastosowanie jako orzeźwiający dodatek do koktajli, wypieków czy deserów. Idealnie nadają się do sporządzenia nalewek, soków, dżemów czy konfitur. A jeżyny w wersji wytrawnej? Świetnie komponują się z mięsami jako składnik sosu czy w sałatce w serze pleśniowym.
Przeczytaj:Nie smakuje Ci zdrowe jedzenie? Sprawdź 3 proste wskazówki, aby je polubić
Zastosowanie medyczne
Jeżyny wykazują bardzo korzystny wpływ na układ sercowo – naczyniowy, normalizując ciśnienie krwi i wzmacniając serce. Zapobiega anemii, wspomaga odporność organizmu, wykazują właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Wysoka zawartość antyutleniaczy hamuje ponadto rozwój chorób neurodegeneracyjnych, zaś błonnik reguluje trawienie. Ponadto jeżyny wzmacniają kości oraz regulują krzepliwość krwi.
Przeczytaj:Witamina B3 - rola dla organizmu, funkcje i zapotrzebowanie
Przeciwwskazania
Przeciwwskazaniem do spożywania jeżyn jest uczulenie na te owoce, jednak taka alergia zdarza się sporadycznie.
Przeczytaj:Jak zrobić bulion warzywny?
Jeżyny podczas ciąży i laktacji
Jeżyny mogą być spożywane przez kobiety w ciąży i karmiące, gdyż dostarczają szeregu cennych składników odżywczych, są lekkostrawne i niskokaloryczne.
Ile białka jest w jeżynie?
Jeżyny zawierają 1.39 g białka na 100g.
Garść jeżyn (70 g) zawiera ok. 1 g białka.
Ile węglowodanów jest w jeżynach?
Jeżyny zawierają 9.61 g węglowodanów na 100g.
Garść jeżyn (70 g) zawiera ok. 6.7 g węglowodanów.
Ile waży jeżyna?
Garść jeżyn waży ok. 70g.
Ile błonnika jest w jeżynach?
Jeżyny zawierają w sobie 5.3 g błonnika na 100g.
Garść jeżyn (70 g) zawiera ok. 3.7 g błonnika. Odpowiada to ok. 12% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile tłuszczu ma jeżyna?
Jeżyny zawierają 0.49 g tłuszczu na 100g.
Garść jeżyn (70 g) zawiera ok. 0.343 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile magnezu znajduje się w jeżynie?
Jeżyny zawierają 20 mg magnezu na 100g.
Garść jeżyn (70 g) zawiera ok. 14 mg magnezu. Odpowiada to ok. 4% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Jaki indeks glikemiczny ma jeżyna?
Jeżyny mają niski indeks glikemiczny. Jest on równy 25.
Wykresy - jak jeżyna wypada na tle innych owoców?
Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak jeżyna prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.
Podobny indeks glik. mają:
Podobną kaloryczność mają:
Dowiedz się:
- Ile kalorii ma czarna porzeczka?
- Czy jeżyna tuczy. Jak wpływa na dietę?
- Ile węglowodanów jest w melonie?
- Jakie witaminy ma czerymoja?
- Ile błonnika jest w wiśniach?
- Czy żurawina zawiera gluten?
- Ile tłuszczu mają daktyle?
- Ile magnezu znajduje się w durianie?
- Jaki indeks glikemiczny ma czarny bez?
- Ile białka jest w akce selowej?
- Ile waży figa?
Dodaj opinię