Banan - wartości odżywcze i witaminy

Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki banana

Ocena: 4.2 na podstawie 154 głosów.
Kategorie | Owoce

Charakterystyczne właściwości banana

Banan - wartości odżywcze, witaminy, minerały

Banan to jeden z najczęściej spożywanych owoców, który wyróżnia się znaczną kalorycznością, ale także bogactwem składników odżywczych.

Pochodzi z Azji, Ameryki Środkowej i Afryki. Najczęściej w sklepach spotykana jest żółta odmiana Cavendish, choć spotykane są także banany mini oraz czerwone o bardziej słodkim i intensywnym smaku. 

Przewiń w dół aby czytać dalej.

Czym wyróżnia się banan spośród owoców

W porównaniu z innymi owocami banan charakteryzuje się sporą zawartością magnezu, potasu, witaminy B5 (kwasu pantotenowego) i witaminy B6. Zawiera też dawkę błonnika, witaminy B2 i niacyny (witaminy B3).

Zobacz wszystkie wartości odżywcze banana na wykresach.

banan - witaminy (w 100g)

  • Witamina A64 IU
  • Witamina B1 (Tiamina)0.031 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina)0.073 mg
  • Witamina B3 (Niacyna)0.665 mg
  • Witamina B5 (Kw. pant.)0.334 mg
  • Witamina B60.367 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy)20 mcg
  • Witamina C8.7 mg
  • Witamina E0.1 mg
  • Witamina K0.5 mg

Skład banana (w 100g)

  • 22.84g WĘGLOWODANY
  • 0.33g TŁUSCZE
  • 1.09g BIAŁKO
  • 2.6g BŁONNIK

Skład energetyczny

  • 93% WĘGLOWODANY
  • 4% BIAŁKO
  • 3% TŁUSZCZ

banan - minerały (w 100g)

  • Potas358 mg
  • Fosfor22 mg
  • Magnez27 mg
  • Wapń5 mg
  • Sód1 mg
  • Żelazo0.26 mg
  • Cynk0.15 mg
  • Beta karoten26 mg
Kalorie89kcal
Węglowodany22.84gram
Białko1.09gram
Tłuszcze0.33gram
kw. tł. nas.0.1gram
Błonnik2.6gram
Indeks60glikemiczny

Właściwości zdrowotne bananów

Banany wyróżniają się na tle innych owoców wysoką zawartością białka. Inne cenne składniki odżywcze to witamina C czy z grupy B, a także potas, miedź, magnez czy mangan.

W bananach znajdziesz także błonnik i liczne antyutleniacze.

Dzięki tak bogatemu składowi banany są cennym elementem diety sportowców, dzieci czy osób w podeszłym wieku. Dodają energii, wykazują korzystny wpływ na układ pokarmowy oraz wspomagają pracę serca.

Jako składnik domowych kosmetyków (np. maseczek) banan ma właściwości odżywcze, wygładzające i regenerujące.

Przeczytaj:Produkty spożywcze, które działają jak afrodyzjak

Przechowywanie bananów

Banany są najsmaczniejsze, gdy są mocno dojrzałe. Planując zjedzenie bananów w ciągu kilku dni od zakupu, dobrze jest wybrać intensywnie żółte owoce.

Aby przyspieszyć dojrzewanie bananów, warto postawić je na słońcu lub zostawić na noc w torebce papierowej z kawałkiem jabłka lub pomidora.

Owoce oczekujące na spożycie powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej lub lodówce.

Przeczytaj:Nie smakuje Ci zdrowe jedzenie? Sprawdź 3 proste wskazówki, aby je polubić

Banany w kuchni

Banan spożywany może być jako samodzielny owoc, stanowiąc doskonałą alternatywę dla słodyczy. Podobnie jest z suszonymi bananami.

Banan to także smaczny składnik sałatek owocowych, musli, deserów, koktajli owocowych. Pyszną przekąską są banany z czekoladą pieczone w piekarniku.

A może banany wędzone lub smażone w cieście naleśnikowym? Hitem w Twojej kuchni okazać może się także chlebek bananowy czy lody z bananów i mleka kokosowego.

Przeczytaj:Dieta wspierająca pracę umysłu

Zastosowanie medyczne bananów

Banany są cenionym środkiem łagodzącym biegunki u dzieci oraz objawy choroby wrzodowej czy niestrawności. Dzięki wysokiej zawartości antyutleniaczy banan może działać przeciwnowotworowo, zwłaszcza w przypadku raka nerki i okrężnicy.

Dzięki wysokiej zawartości tryptofanu banany poprawiają nastrój i oddalają widmo stanów depresyjnych, a najnowsze doniesienia wskazują na potencjalną możliwość zapobiegania infekcji wirusem HIV!

Skórka banana łagodzi stany zapalne, może być zatem stosowana na ukąszenia owadów.

Przeczytaj:Dieta bez pieczywa. Co wybrać zamiast chleba i bułek?

Przeciwwskazania

Z racji wysokiej zawartości cukru banany nie są wskazane dla osób cierpiących na cukrzycę lub – w nadmiarze – dla osób odchudzających się. 

Przeczytaj:Dieta dla osób, które mają skurcze

Banany podczas ciąży i laktacji

Z racji wielu właściwości prozdrowotnych, banany mogą być bez obaw spożywane przez kobiety w okresie ciąży i laktacji.

Z nadmiernego spożycia bananów powinny zrezygnować jedynie kobiety ze zdiagnozowaną cukrzycą ciężarnych.

Przeczytaj:Dieta niskowęglowodanowa - na czym polega i czy jest zdrowa?

Ile białka jest w bananie?

Banany zawierają 1.09 g białka na 100g.
Średniej wielkości banan (130 g) zawiera ok. 1.4 g białka.

Ile węglowodanów jest w bananach?

Banany zawierają 22.84 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości banan (130 g) zawiera ok. 29.7 g węglowodanów.

Ile waży banan?

Średniej wielkości banan (część jadalna po obraniu) waży ok. 130g.

Ile błonnika jest w bananach?

Banany zawierają w sobie 2.6 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości banan (130 g) zawiera ok. 3.4 g błonnika. Odpowiada to ok. 11% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Czy banany zawierają gluten?

Banany nie zawierają glutenu. Mogą być spożywane przez osoby wrażliwe na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile tłuszczu ma banan?

Banany zawierają 0.33 g tłuszczu na 100g.
Średniej wielkości banan (130 g) zawiera ok. 0.429 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w bananie?

Banany zawierają 27 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości banan (130 g) zawiera ok. 35.1 mg magnezu. Odpowiada to ok. 9% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma banan?

Banany mają wysoki indeks glikemiczny. Jest on równy 60.

Wykresy - jak banan wypada na tle innych owoców?

Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak banan prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.

banan - powiązane produkty

  • Banan, suszony360 kcal/100g
  • Banan, w proszku346 kcal/100g
Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 1 źródeł:

  • www.medicalnewstoday.com
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też
Udało Ci się znaleźć to, czego szukasz?
Polub nas na Fb :)

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij