Mandarynka - wartości odżywcze i witaminy
Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki mandarynki
Charakterystyczne właściwości mandarynki
Najczęściej kojarzona z okresem bożonarodzeniowym, mandarynka powinna być spożywana przez cały rok; zwłaszcza, że jest powszechnie dostępna prze dwanaście miesięcy. Słodkie, aromatyczne, pozbawione charakterystycznej dla cytrusów kwaskowości, łatwo obierają się ze skórki. Mandarynka występuje w kilku odmianach, z których najbardziej kojarzona jest klementynka.
Przewiń w dół aby czytać dalej.
Jakie właściwości ma mandarynka na tle innych owoców?
W porównaniu z innymi owocami mandarynka charakteryzuje się sporą zawartością błonnika, białka, wapnia i witaminy A. Zawiera też dawkę magnezu, potasu i sodu.
Zobacz wszystkie wartości odżywcze mandarynki na wykresach.
mandarynka - witaminy (w 100g)
- Witamina A681 IU
- Witamina B1 (Tiamina)0.058 mg
- Witamina B2 (Ryboflawina)0.036 mg
- Witamina B3 (Niacyna)0.376 mg
- Witamina B5 (Kw. pant.)0.216 mg
- Witamina B60.078 mg
- Witamina B9 (Kw. foliowy)16 mcg
- Witamina C26.7 mg
- Witamina E0.2 mg
Skład mandarynki (w 100g)
- 13.34g WĘGLOWODANY
- 0.31g TŁUSCZE
- 0.81g BIAŁKO
- 1.8g BŁONNIK
Skład energetyczny
- 90% WĘGLOWODANY
- 5% BIAŁKO
- 5% TŁUSZCZ
mandarynka - minerały (w 100g)
- Potas166 mg
- Magnez12 mg
- Wapń37 mg
- Sód2 mg
- Żelazo0.15 mg
- Cynk0.07 mg
- Beta karoten101 mg
Właściwości zdrowotne
Mandarynka to niskokaloryczny owoc o zasadotwórczych właściwościach, zatem doskonale odkwasza organizm. Mandarynki zawierają liczne kwasy organiczne wspomagające oczyszczenie organizmu, a także witaminy A, C, B1 i B6. Mandarynki dostarczają ponadto kwasu foliowego, magnezu, potasu, manganu i wapnia. A naturalny olejek mandarynkowy stanowi cenny kosmetyk wspomagający walkę z cellulitem i zwiotczałą skórą. Ponadto stanowi cenny składnik perfum.
Przeczytaj:Dieta FODMAP - najważniejsze zasady
Przechowywanie
Mandarynki przechowywane w temperaturze pokojowej utrzymają świeżość przez około tydzień, w lodówce – jeszcze dłużej. Jeśli mandarynki znajdują się w suchym i ciepłym pomieszczeniu, może dojść do przesuszenia skórki, ale nie powinno wpłynąć to na walory smakowe miąższu.
Przeczytaj:Jak zrobić jajko po benedyktyńsku?
Mandarynki w kuchni
Mandarynki w kuchni stosowane są jako samodzielne owoce oraz dodatek do sałatek owocowych, deserów czy koktajli. Przyrządza się z niej sok, dżemy czy nalewkę na bazie alkoholu, o właściwościach prozdrowotnych. Idealnie nadaje się do ozdabiania wypieków.
Przeczytaj:Jaki robot planetarny wybrać - czym jest to urządzenie?
Zastosowanie medyczne
Mandarynka to bardzo zdrowy i lekkostrawny owoc. Reguluje pracę układu pokarmowego oraz doskonale wpływa na wątrobę – łagodzi dolegliwości towarzyszące wirusowemu zapaleniu wątroby oraz hamuje rozwój raka wątroby. Ponadto mandarynki oczyszczają organizm i dbają o funkcjonowanie układu moczowego. Owoc ten wspomaga odporność, dba o skórę i wzrok, hamuje procesy zapalne oraz ogranicza rozwój wielu chorób cywilizacyjnych, w tym cukrzycy. Jednym z najsilniejszych antyutleniaczy jest hesperydyna, która bardzo skutecznie neutralizuje wolne rodniki.
Przeciwwskazania
Przeciwwskazaniem do spożycia mandarynek jest alergia na cytrusy, a także choroba wrzodowa żołądka czy wrzody.
Mandarynki podczas ciąży i laktacji
Jedynym przeciwwskazaniem do spożywania mandarynek w ciąży czy podczas karmienia jest alergia na te owoce. Poza tym można jeść je bez obaw, gdyż dostarczają szeregu substancji odżywczych, tak bardzo potrzebnych kobiecie i maluchowi w tym specyficznym okresie.
Przeczytaj:Garnki i patelnie NOIS Salto Silver - przyszłość gotowania!
Ile białka jest w mandarynce?
Mandarynki zawierają 0.81 g białka na 100g.
Średniej wielkości mandarynka (75 g) zawiera ok. 0.6 g białka.
Ile węglowodanów jest w mandarynkach?
Mandarynki zawierają 13.34 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości mandarynka (75 g) zawiera ok. 10 g węglowodanów.
Ile waży mandarynka?
Średniej wielkości mandarynka (część jadalna po obraniu) waży ok. 75g.
Ile błonnika jest w mandarynkach?
Mandarynki zawierają w sobie 1.8 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości mandarynka (75 g) zawiera ok. 1.4 g błonnika. Odpowiada to ok. 5% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile tłuszczu ma mandarynka?
Mandarynki zawierają 0.31 g tłuszczu na 100g.
Średniej wielkości mandarynka (75 g) zawiera ok. 0.2325 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 0% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile magnezu znajduje się w mandarynce?
Mandarynki zawierają 12 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości mandarynka (75 g) zawiera ok. 9 mg magnezu. Odpowiada to ok. 2% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Jaki indeks glikemiczny ma mandarynka?
Jesteśmy w trakcie szukania wiarygodnych informacji na temat tego, jaki indeks glikemiczny mają mandarynki. Zajrzyj do nas za kilka dni.
Wykresy - jak mandarynka wypada na tle innych owoców?
Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak mandarynka prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.
Podobny indeks glik. mają:
Podobną kaloryczność mają:
Dowiedz się:
- Ile kalorii ma arbuz?
- Czy mandarynka tuczy. Jak wpływa na dietę?
- Ile węglowodanów jest w rukoli?
- Jakie witaminy mają szparagi?
- Ile błonnika jest w pędzie bambusa?
- Czy wyćwiklin biały zawiera gluten?
- Ile tłuszczu ma burak?
- Ile magnezu znajduje się w papryce?
- Jaki indeks glikemiczny ma gorzki melon?
- Ile białka jest w kapuśice chińskiej?
- Ile waży tykwa pospolita?
Dodaj opinię