Jak ugotować rosół z mrożonej włoszczyzny?

Ocena: 2.3 na podstawie 15 głosów. | 17 marca
Jak ugotować rosół z mrożonej włoszczyzny?

Masz w domu zapasy letniej, młodej włoszczyzny? A może kupiłeś w sklepie słupki mrożonych warzyw i zastanawiasz się, czy taka włoszczyzna jest dobra na zupę, a może na rosół?

Gotowanie z mrożonych warzyw w okresie zimowym i wczesnowiosennym jest super alternatywą, ponieważ warzywa te zbierane są w szczycie sezonu, a nowoczesne techniki mrożenia powodują, że wartości odżywcze nieznacznie się zmieniają i czasami lepiej sięgnąć po paczkę mrożonych warzyw niż korzystać ze zwiędniętych bez wartości warzyw.

Niezależnie od tego, czy masz swoją mrożoną poporcjowaną włoszczyznę, czy kupiłeś w sklepie, podpowiem Ci jak z mrożonych warzyw ugotować rosół.

Zasada gotowania rosołu jest taka sama, jak w przypadku świeżej włoszczyzny.
Jedynie czas gotowania rosołu będzie krótszy.

Tematy:CebulaKonina (mięso z konia)Pasztet pieczonyPasztetowa, wieprzowaSoczewicaPasztetRosół z kury

Przepis na rosół z mrożonej włoszczyzny

Składniki na około 2,7 litra rosołu.

  • Porcja rosołowa z indyka/kurczaka lub 5-6 skrzydeł z kurczaka
  • 3 litry wody
  • 1 opakowanie włoszczyzny w słupkach około 400 g
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki soli – najpierw dodaj 1 łyżeczkę soli, później w razie potrzeby dodaj więcej
  • 1/3 łyżki suszonego lubczyku
     
  1. ​​​​​Mięso umyj, oczyść z niepotrzebnych błon.

     
  2. Ułóż mięso na dno dużego garnka, zalej zimną wodą, dodaj listki laurowe. Postaw na minimalnym ogniu i zacznij gotować. Po zagotowaniu, na powierzchni zacznie pojawiać się szumowina, zbierz ją. Gotuj tak około 45 minut.

     
  3. Upraż cebulkę nad ogniem kuchenki gazowej lub na teflonowej patelni.

     
  4. Po 45 minutach dodaj włoszczyznę, gotuj do miękkości warzyw, czyli około 40 minut. Dodaj przyprawy. 

     
  5. Rosół powinien gotować się na delikatnym ogniu, nie powinien wrzeć, tylko delikatnie ”cykać”. Rosół gotujemy do 2,5 godzin. Jeżeli jest konieczność doprawiamy solą.
     
  6. Po ugotowaniu możesz przecedzić rosół, aby oddzielić warzywa od wywaru.


    Warzywa z rosołu możesz wykorzystać do przyrządzenia farszu do pierogów, pasztetu z soczewicą, czy wykorzystać do zup. 
Autdministrator tej strony:
Ola S.

Napisz komentarz