Jak ugotować rosół z mrożonej włoszczyzny?
Masz w domu zapasy letniej, młodej włoszczyzny? A może kupiłeś w sklepie słupki mrożonych warzyw i zastanawiasz się, czy taka włoszczyzna jest dobra na zupę, a może na rosół?
Gotowanie z mrożonych warzyw w okresie zimowym i wczesnowiosennym jest super alternatywą, ponieważ warzywa te zbierane są w szczycie sezonu, a nowoczesne techniki mrożenia powodują, że wartości odżywcze nieznacznie się zmieniają i czasami lepiej sięgnąć po paczkę mrożonych warzyw niż korzystać ze zwiędniętych bez wartości warzyw.
Niezależnie od tego, czy masz swoją mrożoną poporcjowaną włoszczyznę, czy kupiłeś w sklepie, podpowiem Ci jak z mrożonych warzyw ugotować rosół.
Zasada gotowania rosołu jest taka sama, jak w przypadku świeżej włoszczyzny.
Jedynie czas gotowania rosołu będzie krótszy.
Tematy:CebulaKonina (mięso z konia)Pasztet pieczonyPasztetowa, wieprzowaSoczewicaPasztetRosół z kury
Przepis na rosół z mrożonej włoszczyzny
Składniki na około 2,7 litra rosołu.
- Porcja rosołowa z indyka/kurczaka lub 5-6 skrzydeł z kurczaka
- 3 litry wody
- 1 opakowanie włoszczyzny w słupkach około 400 g
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki soli – najpierw dodaj 1 łyżeczkę soli, później w razie potrzeby dodaj więcej
- 1/3 łyżki suszonego lubczyku
- Mięso umyj, oczyść z niepotrzebnych błon.
- Ułóż mięso na dno dużego garnka, zalej zimną wodą, dodaj listki laurowe. Postaw na minimalnym ogniu i zacznij gotować. Po zagotowaniu, na powierzchni zacznie pojawiać się szumowina, zbierz ją. Gotuj tak około 45 minut.
- Upraż cebulkę nad ogniem kuchenki gazowej lub na teflonowej patelni.
- Po 45 minutach dodaj włoszczyznę, gotuj do miękkości warzyw, czyli około 40 minut. Dodaj przyprawy.
- Rosół powinien gotować się na delikatnym ogniu, nie powinien wrzeć, tylko delikatnie ”cykać”. Rosół gotujemy do 2,5 godzin. Jeżeli jest konieczność doprawiamy solą.
- Po ugotowaniu możesz przecedzić rosół, aby oddzielić warzywa od wywaru.
Warzywa z rosołu możesz wykorzystać do przyrządzenia farszu do pierogów, pasztetu z soczewicą, czy wykorzystać do zup.
Napisz komentarz