Jakie mięso najlepiej jeść w czasie odchudzania?
Mięso uznawane jest za doskonałe źródło białka i żelaza, jednak eksperci żywieniowi są zgodni – należy ograniczyć spożycie mięsa, zwłaszcza czerwonego.
Można je zastąpić roślinami strączkowymi, a także białym mięsem i rybami. Jakie mięso jest najzdrowsze podczas odchudzania?
Wybieraj chude i delikatne mięsa
Najlepszym wyborem podczas diety odchudzającej jest białe mięso, zwłaszcza indyk.
Kurczak powinien być spożywany jedynie wtedy, gdy jest dobrej jakości i jest to kurczak zagrodowy. Niestety – najczęściej dostępne w sklepach kurczaki pochodzą z ferm przemysłowych i przeładowane są hormonami i antybiotykami.
Indyk wydaje się być najlepszym wyborem, gdyż gęś czy kaczka są zbyt tłuste i kaloryczne aby spożywać je podczas odchudzania.
Dziczyzna najzdrowszym mięsem
Obecnie najzdrowszym z mięs jest dziczyzna, niestety – jest stosunkowo trudno dostępna.
Jeśli nie masz możliwości kupna takiego mięsa, rozejrzyj się w sklepie za mięsem z królika, jagnięciną czy cielęciną. Tego typu mięso jest delikatne, lekkostrawne i zawiera minimalną ilość tłuszczu.
Pamiętaj jednak o ich odpowiednim przygotowaniu – pieczeniu, duszeniu lub gotowaniu na parze.
Smażenie nie jest zalecane.
Zamiast mięsa – ryby
Do niedawna ryby uchodziły za najzdrowsze źródło białka i kwasów omega.
Dziś bombardowani jesteśmy co raz częściej informacjami o wysokiej zawartości zanieczyszczeń w rybach, w tym toksycznej rtęci i innych metali ciężkich.
Aby unikać tych substancji najlepszym wyborem będzie dorsz, śledź czy pstrąg. Unikaj natomiast pangi i ryby maślanej.
Napisz komentarz