Granat - wartości odżywcze i witaminy
Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki granata
Charakterystyczne właściwości granata
Owoc, którego miąższ w rzeczywistości stanowią soczyste nasiona, zdobywa coraz większą popularność.
Granat zachwyca oryginalnym wyglądem i orzeźwiającym smakiem. Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego i dziś dostępny jest praktycznie w każdym markecie.
Jeśli opanujesz technikę jego odpowiedniego obierania, doświadczysz wielu korzyści z jego spożycia.
Przewiń w dół aby czytać dalej.
Jakie właściwości ma granat na tle innych owoców?
W porównaniu z innymi owocami granat charakteryzuje się sporą zawartością fosforu, białka, kwasu foliowego (wit. B9) i cynku. Zawiera też dawkę błonnika, witaminy B1 i witaminy K.
Zobacz wszystkie wartości odżywcze granata na wykresach.
granat - witaminy (w 100g)
- Witamina B1 (Tiamina)0.067 mg
- Witamina B2 (Ryboflawina)0.053 mg
- Witamina B3 (Niacyna)0.293 mg
- Witamina B5 (Kw. pant.)0.135 mg
- Witamina B60.075 mg
- Witamina B9 (Kw. foliowy)38 mcg
- Witamina C10.2 mg
- Witamina E0.6 mg
- Witamina K16.4 mg
Skład granata (w 100g)
- 18.7g WĘGLOWODANY
- 1.17g TŁUSCZE
- 1.67g BIAŁKO
- 4g BŁONNIK
Skład energetyczny
- 81% WĘGLOWODANY
- 7% BIAŁKO
- 11% TŁUSZCZ
granat - minerały (w 100g)
- Potas236 mg
- Fosfor36 mg
- Magnez12 mg
- Wapń10 mg
- Sód3 mg
- Żelazo0.3 mg
- Cynk0.35 mg
Właściwości zdrowotne
Granaty cechuje ogromna zawartość antyutleniaczy, zatem owoc ten jest nieoceniony w profilaktyce wielu chorób oraz spowalnianiu procesów starzenia.
Dostarcza witamin z grupy B, C, A, K a także wapń, magnez, cynk, fosfor czy miedź.
Granat wzbogaca ponadto dietę o duże ilości błonnika. Zarówno cały owoc, jak i bardzo popularny sok z granatu skutecznie dbają o zdrowie i urodę.
Przeczytaj:Co się stanie jeśli codziennie będziesz jeść surową cebulę?
Przechowywanie
Owoc granatu przechowywany może być w temperaturze pokojowej przez około miesiąc, zaś w lodówce – przez dwa miesiące.
Aby zapewnić jak najdłuższą świeżość granatu należy wybierać w sklepie owoce ciężkie, z cienką i naprężoną skórką.
Przeczytaj:Dieta na zakwasy - jak złagodzić ból
Granat w kuchni
Granat w kuchni najczęściej spożywany jest w postaci orzeźwiającego soku.
Natomiast pestki z granatu – poza efektownym wyglądem – wzbogacają smak sałatek owocowych, koziego sera, drobiu, koktajli owocowych.
W krajach arabskich popularny jest sos w pestek granatu oraz orzechów, a z suszonych nasion zaparzana jest herbata.
Zastosowanie medyczne
Granat z racji zawartości antyutleniaczy wzmacnia układ sercowo – naczyniowy, działa przeciwzapalnie, wspomaga odporność oraz hamuje rozwój nowotworów płuc, piersi, prostaty, skóry oraz jelit.
- Normalizuje poziom lipidów i glukozy we krwi
- Zapobiega rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych, np. choroby Alzheimera
- Działa moczopędnie
- Oczyszcza organizm
- Łagodzi objawy menopauzy
- Wspomaga leczenie reumatyzmu
Przeczytaj:Najpopularniejsze rodzaje diet wśród mieszkańców Warszawy
Przeciwwskazania
Przeciwwskazaniem do spożywania granatu jest nadkwasota żołądka, zapalenie błon śluzowych żołądka lub choroba wrzodowa.
Przeczytaj:Dieta FODMAP - najważniejsze zasady
Granat podczas ciąży i laktacji
Granat wykazuje ochronne działanie na płód, zatem jego spożycie jest wskazane w ciąży. Warto jednak ograniczyć jego spożycie, gdy kobieta w ciąży doświadcza zgagi. Nie inaczej jest podczas laktacji - granat stanowi cenne uzupełnienie diety.
Ile białka jest w granacie?
Granat zawiera 1.67 g białka na 100g.
Średniej wielkości granat (95 g) zawiera ok. 1.6 g białka.
Ile węglowodanów jest w granacie?
Granat zawiera 18.7 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości granat (95 g) zawiera ok. 17.8 g węglowodanów.
Ile waży granat?
Średniej wielkości granat (część jadalna po obraniu) waży ok. 95g.
Ile błonnika jest w granacie?
Granat zawiera w sobie 4 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości granat (95 g) zawiera ok. 3.8 g błonnika. Odpowiada to ok. 13% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile tłuszczu ma granat?
Granat zawiera 1.17 g tłuszczu na 100g.
Średniej wielkości granat (95 g) zawiera ok. 1.1115 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 2% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile magnezu znajduje się w granacie?
Granat zawiera 12 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości granat (95 g) zawiera ok. 11.4 mg magnezu. Odpowiada to ok. 3% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Jaki indeks glikemiczny ma granat?
Jesteśmy w trakcie szukania wiarygodnych informacji na temat tego, jaki indeks glikemiczny ma granat. Zajrzyj do nas za kilka dni.
Wykresy - jak granat wypada na tle innych owoców?
Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak granat prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.
Podobny indeks glik. mają:
Podobną kaloryczność mają:
Dowiedz się:
- Ile kalorii ma pigwa?
- Czy granat tuczy. Jak wpływa na dietę?
- Ile węglowodanów jest w pigwicy?
- Jakie witaminy ma oksomian pospolity?
- Ile błonnika jest w truskawkach?
- Czy mandarynka zawiera gluten?
- Ile tłuszczu ma arbuz?
- Ile magnezu znajduje się w karczochu?
- Jaki indeks glikemiczny ma rukola?
- Ile białka jest w szparagach?
- Ile waży pęd bambusa?
Dodaj opinię