Kopiec kreta w zdrowszej wersji - przepis krok po kroku

Ocena: 5 na podstawie 1 głosów. | 21 marca
Kopiec kreta w zdrowszej wersji - przepis krok po kroku

Zastanawiasz się, czy kopiec kreta może być zdrowy i fit?

Moja wersja na pewno jest zdrowsza, niż ta z proszku, w dodatku moja wersja jest bez śmietanki 30%, zatem kolejne kalorie ucięte. Ciasto robi się szybko, nie jest trudne do wykonania. Koniecznie spróbuj.

Oto mój przepis.

Tematy:BananCytrynaZiemniakiKokosMleko JajkoKakao (mielone lub ziarna)CiastoCukierJajecznica

Zdrowy kopiec kreta - przepis

Składniki na ciasto o średnicy 16 cm

Biszkopt:

  • 2 jaja
  • ¼ szklanki erytrolu
  • ⅓ szklanki mąki owsianej
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu o smaku czekoladowym bez cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Przygotuj tortownicę, wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Grzanie góra-dół.

  1. Mąki z proszkiem i kakao wymieszaj i przesiej przez sitko.
  2. Przygotuj wysoką miskę i drugą mniejszą. Oddziel białko od żółtka.
  3. Do wysokiej miski dodaj białko i szczyptę soli. Zacznij ubijać białko na sztywno. Powoli zacznij dodawać erytrol i nadal ubijaj. Po rozpuszczeniu erytrolu, zacznij dodawać żółtka. Jedno po drugim. W przypadku, gdy jajka połączą się wyłącz mikser.
  4. Dodaj do masy jajecznej łyżkę mąki i powoli zacznij mieszać, okrężnymi ruchami. Powoli dodawaj mąkę i mieszaj tak, aby masa się napowietrzała.
  5. Gotową masę wylej do tortownicy, piecz przez 20 minut
     

Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika. Wystudź ciasto.
Z wystudzonego ciasta wytnij okrąg z ciasta i wydrąż, tak żeby rant ciasta był wyższy niż środek. Z wydrążonego ciasta zrób okruszki.

Masa:

  • 125 gramów serka maskarpone
  • 3 łyżki gęstej części mleka kokosowego
  • 3 kostki gorzkiej czekolady

Puszkę mleka kokosowego włóż do lodówki, tak żeby mleko było porządnie schłodzone. Wtedy będzie łatwiej oddzielić gęstą część.

Z czekolady zrób wiórki.

Schłodzone mleko przełóż do wysokiej miski. Zacznij ubijać. Gdy mleko zacznie gęstnieć, zwolnij obroty miksera i zacznij łyżeczka po łyżeczce dodawać serek. Gdy masa będzie jednolita dodaj wiórki z czekolady i chwilę wymieszaj.


Warstwa bananowa

  • 1 duży banan lub dwa małe
  • 1 łyżka soku z cytryny

Banana przekrój na pół i wzdłuż. Skrop cytryną

Zaczynamy "składać" ciasto.

Do wydrążonego środka układamy banany.

Następnie wykładamy masę. Tworzymy z masy kopiec. Na samym końcu obsypujemy ciasto okruszkami.

Schłódź ciasto 4 godziny przed podaniem.

Wskazówki:

  • Biszkopt możesz upiec dzień wcześniej.
  • Jeżeli nie masz mleka kokosowego, możesz dodać 100 ml śmietanki 30 %
  • Zamiast ksylitolu możesz dodać cukier w tych samych proporcjach.
  • Jeżeli unikasz kakao dodaj 2 łyżeczki karobu.
  • Jeżeli unikasz czekolady, zrób krem bez czekolady.
Autdministrator tej strony:
Ola S.
Popularne na blogu

Napisz komentarz

Udało Ci się znaleźć to, czego szukasz?
Polub nas na Fb :)

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij