Kopiec kreta w zdrowszej wersji - przepis krok po kroku
Zastanawiasz się, czy kopiec kreta może być zdrowy i fit?
Moja wersja na pewno jest zdrowsza, niż ta z proszku, w dodatku moja wersja jest bez śmietanki 30%, zatem kolejne kalorie ucięte. Ciasto robi się szybko, nie jest trudne do wykonania. Koniecznie spróbuj.
Oto mój przepis.
Tematy:BananCytrynaZiemniakiKokosMleko JajkoKakaoCiastoCukierSzczaw
Zdrowy kopiec kreta - przepis
Składniki na ciasto o średnicy 16 cm
Biszkopt:
- 2 jaja
- ¼ szklanki erytrolu
- ⅓ szklanki mąki owsianej
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu o smaku czekoladowym bez cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Przygotuj tortownicę, wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Grzanie góra-dół.
- Mąki z proszkiem i kakao wymieszaj i przesiej przez sitko.
- Przygotuj wysoką miskę i drugą mniejszą. Oddziel białko od żółtka.
- Do wysokiej miski dodaj białko i szczyptę soli. Zacznij ubijać białko na sztywno. Powoli zacznij dodawać erytrol i nadal ubijaj. Po rozpuszczeniu erytrolu, zacznij dodawać żółtka. Jedno po drugim. W przypadku, gdy jajka połączą się wyłącz mikser.
- Dodaj do masy jajecznej łyżkę mąki i powoli zacznij mieszać, okrężnymi ruchami. Powoli dodawaj mąkę i mieszaj tak, aby masa się napowietrzała.
- Gotową masę wylej do tortownicy, piecz przez 20 minut
Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika. Wystudź ciasto.
Z wystudzonego ciasta wytnij okrąg z ciasta i wydrąż, tak żeby rant ciasta był wyższy niż środek. Z wydrążonego ciasta zrób okruszki.
Masa:
- 125 gramów serka maskarpone
- 3 łyżki gęstej części mleka kokosowego
- 3 kostki gorzkiej czekolady
Puszkę mleka kokosowego włóż do lodówki, tak żeby mleko było porządnie schłodzone. Wtedy będzie łatwiej oddzielić gęstą część.
Z czekolady zrób wiórki.
Schłodzone mleko przełóż do wysokiej miski. Zacznij ubijać. Gdy mleko zacznie gęstnieć, zwolnij obroty miksera i zacznij łyżeczka po łyżeczce dodawać serek. Gdy masa będzie jednolita dodaj wiórki z czekolady i chwilę wymieszaj.
Warstwa bananowa
- 1 duży banan lub dwa małe
- 1 łyżka soku z cytryny
Banana przekrój na pół i wzdłuż. Skrop cytryną
Zaczynamy "składać" ciasto.
Do wydrążonego środka układamy banany.
Następnie wykładamy masę. Tworzymy z masy kopiec. Na samym końcu obsypujemy ciasto okruszkami.
Schłódź ciasto 4 godziny przed podaniem.
Wskazówki:
- Biszkopt możesz upiec dzień wcześniej.
- Jeżeli nie masz mleka kokosowego, możesz dodać 100 ml śmietanki 30 %
- Zamiast ksylitolu możesz dodać cukier w tych samych proporcjach.
- Jeżeli unikasz kakao dodaj 2 łyżeczki karobu.
- Jeżeli unikasz czekolady, zrób krem bez czekolady.
Komentarze
Karolina4 years ago
Witam. Super przepis. można prosić o składniki w gramach?
pozdrawiam :)