Awokado - wartości odżywcze i witaminy

Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki awokado

Ocena: 4.1 na podstawie 172 głosów.
Kategorie | Owoce

Charakterystyczne właściwości awokado

Awokado - wartości odżywcze, witaminy, minerały

Awokado to jeden z najwartościowszych owoców świata. Ten pochodzący z Meksyku owoc o specyficznym kremowym miąższu najczęściej trafia do sklepów z Ameryki Południowej czy Środkowej.

Jeśli na sklepowej półce zobaczysz awokado o ciemnofioletowej skórce, pod którą kryje się jasnozielony miąższ o orzechowym posmaku – masz do czynienia z awokado Hass. Zaś odmiana  z zieloną skórką to awokado Fuerte.

Przewiń w dół aby czytać dalej.

Jakie właściwości ma awokado na tle innych owoców?

W porównaniu z innymi owocami awokado charakteryzuje się sporą zawartością błonnika, magnezu, fosforu i białka. Zawiera też dawkę potasu, witaminy B2 i cynku.

Zobacz wszystkie wartości odżywcze awokado na wykresach.

awokado - witaminy (w 100g)

  • Witamina A146 IU
  • Witamina B1 (Tiamina)0.067 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina)0.13 mg
  • Witamina B3 (Niacyna)1.738 mg
  • Witamina B5 (Kw. pant.)1.389 mg
  • Witamina B60.257 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy)81 mcg
  • Witamina C10 mg
  • Witamina E2.07 mg
  • Witamina K21 mg

Skład awokado (w 100g)

  • 8.53g WĘGLOWODANY
  • 14.66g TŁUSCZE
  • 2g BIAŁKO
  • 6.7g BŁONNIK

Skład energetyczny

  • 20% WĘGLOWODANY
  • 5% BIAŁKO
  • 76% TŁUSZCZ

awokado - minerały (w 100g)

  • Potas485 mg
  • Fosfor52 mg
  • Magnez29 mg
  • Wapń12 mg
  • Sód7 mg
  • Żelazo0.55 mg
  • Cynk0.64 mg
  • Beta karoten62 mg
Kalorie160kcal
Węglowodany8.53gram
Białko2gram
Tłuszcze14.66gram
kw. tł. nas.1.8gram
Błonnik6.7gram
Indeks10glikemiczny

Właściwości zdrowotne awokado

Tym, co wyróżnia awokado na tle innych owoców, jest wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza omega - 3. To także bogate źródło witamin E, K, C czy z grupy B oraz antyutleniaczy, luteiny, steroli oraz licznych minerałów. Jakie prozdrowotne właściwości awokado wynikają z tak bogatego składu odżywczego?

  • awokado reguluje gospodarkę lipidową, obniża poziom cholesterolu we krwi
  • awokado wspomaga pracę układu sercowo – naczyniowego, normalizuje ciśnienie krwi
  • ten owoc bez obawy mogą jeść osoby chore na cukrzycę – awokado cechuje się małą zawartością węglowodanów, ponadto spowalnia trawienie węglowodanów normalizując poziom glukozy we krwi
  • dzięki wysokiej zawartości antyutleniaczy i witamin awokado dba o cerę i włosy, a luteina wzmacnia wzrok
  • regularne spożycie awokado sprzyja redukcji stresu
  • kwasy omega 3 wzmacniają odporność, spowalniają procesy starzenia oraz zapobiegają stanom zapalnym i alergicznym

Przeczytaj:Czy awokado można jeść w ciąży?

Jak przechowywać awokado?

Owoc ten wymaga uzyskania pełnej dojrzałości przed jego spożyciem. Ogonek owocu powinien gładko wchodzić w miąższ - wtedy owoc jest odpowiedni do zjedzenia.

Niedojrzałe awokado można przechowywać w lodówce przez 2 – 3 tygodnie, zaś szybko dojrzeje w towarzystwie jabłek czy bananów. Aby owoc po rozkrojeniu nie czerniał, wystarczy skropić go sokiem z cytryny czy limonki.

Przeczytaj:Dieta Paleo - na czym polega i kto może ją stosować

Awokado w kuchni

Z awokado można przygotować wiele odżywczych i smacznych potraw. Od wytrawnej sałatki, poprzez odżywcze koktajle owocowe aż po pyszne desery.

Awokado stanowić może bazę pożywnej pasty kanapkowej z jajkiem i suszonymi pomidorami lub… domowej nutelli z kakao i daktylami. Spożywać go można na surowo; obróbka cieplna sprzyja pojawieniu się goryczki, ponadto zuboża owoc w wartości odżywcze.

Przeczytaj:Produkty spożywcze, które działają jak afrodyzjak

Zastosowanie lecznicze awokado

Awokado z racji korzystnego wpływu na układ nerwowy zalecany jest osobom cierpiącym na choroby neurodegeneracyjne, np. chorobę Alzheimera.

Wspomaga redukcję zbyt wysokiego cholesterolu i nadciśnienia, sięgać powinny po niego zatem osoby cierpiące na schorzenia układu sercowo-  naczyniowego.

Dzięki wysokiej zawartości glutationu awokado wspomaga wątrobę. Owoc ten łagodzi ponadto stany zapalne żołądka, a najnowsze doniesienia wskazują na znaczącą rolę awokado we wspomaganiu terapii niektórych nowotworów.

Przeczytaj:Co jeść w czasie przeziębienia i zaraz po nim?

Przeciwwskazania w spożyciu awokado

Spożycie awokado powinno być ograniczane jedynie prze osoby cierpiące na nietolerancję tego owocu. Ostrożność powinny zachować także osoby stosujące leki przeciwkrzepliwe – awokado może osłabiać ich działanie.

Przeczytaj:Co jeść, aby czuć się dobrze o poranku?

Awokado w ciąży i podczas karmienia

Owoc awokado jest całkowicie bezpiecznym pokarmem dla ciężarnych. Do tego jest on bardzo zdrowy. Zawiera witaminy C, E i A, witaminy z grupy B, potas, nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Co istotne: owoc awokado jest także źródłem kwasu foliowego.

Przeczytaj:

Ile białka jest w awokado?

Owoce awokado zawierają 2 g białka na 100g.
Średniej wielkości awokado (220 g) zawiera ok. 4.4 g białka.

Ile węglowodanów jest w owocach awokado?

Owoce awokado zawierają 8.53 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości awokado (220 g) zawiera ok. 18.8 g węglowodanów.

Ile waży awokado?

Średniej wielkości awokado (część jadalna po obraniu) waży ok. 220g.

Ile błonnika jest w owocach awokado?

Owoce awokado zawierają w sobie 6.7 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości awokado (220 g) zawiera ok. 14.7 g błonnika. Odpowiada to ok. 49% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Czy owoce awokado zawierają gluten?

Owoce awokado nie zawierają glutenu. Mogą być spożywane przez osoby wrażliwe na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile tłuszczu ma awokado?

Owoce awokado zawierają 14.66 g tłuszczu na 100g.
Średniej wielkości awokado (220 g) zawiera ok. 32.252 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 65% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w awokado?

Owoce awokado zawierają 29 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości awokado (220 g) zawiera ok. 63.8 mg magnezu. Odpowiada to ok. 16% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma awokado?

Owoce awokado mają niski indeks glikemiczny. Jest on równy 10.

Wykresy - jak awokado wypada na tle innych owoców?

Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak awokado prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.

awokado - powiązane produkty

  • Olej z awokado884 kcal/100g
Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.whfoods.com
  • www.bbcgoodfood.com
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też
Udało Ci się znaleźć to, czego szukasz?
Polub nas na Fb :)

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij