Mangostan - wartości odżywcze i witaminy
Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki mangostanu
Inne nazwy: Mangostan właściwy , garcynia, smaczelina, żółtopla, żółciecz
Charakterystyczne właściwości mangostanu
Mangostan właściwy to mało znany owoc tropikalny o charakterystycznej, fioletowej skórce, białym miąższu i lekko kwaskowym smaku, stanowiącym kombinację smaków moreli, ananasa i pomarańczy. Owoc ten uchodzi za jeden z najsmaczniejszych owoców tropikalnych, jednak ograniczona dostępność w sklepach oraz trudności w przechowywaniu sprawiają, że mangostan rzadko gości w naszych kuchniach.
Przewiń w dół aby czytać dalej.
Czym wyróżnia się mangostan spośród owoców
W porównaniu z innymi owocami mangostan charakteryzuje się sporą zawartością błonnika, sodu, kwasu foliowego (wit. B9) i cynku. Zawiera też dawkę żelaza, magnezu i wapnia.
Zobacz wszystkie wartości odżywcze mangostanu na wykresach.
mangostan - witaminy (w 100g)
- Witamina A35 IU
- Witamina B1 (Tiamina)0.054 mg
- Witamina B2 (Ryboflawina)0.054 mg
- Witamina B3 (Niacyna)0.286 mg
- Witamina B5 (Kw. pant.)0.032 mg
- Witamina B60.041 mg
- Witamina B9 (Kw. foliowy)31 mcg
- Witamina C2.9 mg
Skład mangostanu (w 100g)
- 17.91g WĘGLOWODANY
- 0.58g TŁUSCZE
- 0.41g BIAŁKO
- 1.8g BŁONNIK
Skład energetyczny
- 91% WĘGLOWODANY
- 2% BIAŁKO
- 7% TŁUSZCZ
mangostan - minerały (w 100g)
- Potas48 mg
- Fosfor9.21 mg
- Magnez13 mg
- Wapń12 mg
- Sód7 mg
- Żelazo0.3 mg
- Cynk0.21 mg
Właściwości zdrowotne
Mangostan właściwy wyróżnia się wysoką zawartością antyutleniaczy, czyli naszych największych sprzymierzeńców w walce z wolnymi rodnikami. Na szczególną uwagę zasługują ksantony, witaminy A, C i E, koenzym Q10 oraz polifenole i katechiny. Dzięki ich zawartości owoc mangostanu wyróżnia się wysokim wskaźnikiem ORAC, czyli zdolnością do absorpcji rodników tlenowych. Mangostan obfituje także w witaminy z grupy B, żelazo, potas, fosfor i wapń. Mangostan znajduje zastosowanie w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych oraz zapobieganiu niedoborom pokarmowym. Hamuje procesy starzenia, łagodzi objawy menopauzy oraz wspomaga odporność organizmu.
Przeczytaj:Gulab Jamun: Królowa Indyjskich Deserów
Przechowywanie
Owoce mangostanu są trudne w przechowywaniu i transporcie. Najlepiej owoce zjeść zaraz po ich zakupieniu. W lodówce mangostan może być przechowywany maksymalnie przez kilka dni.
Przeczytaj:Czy awokado można jeść w ciąży?
Zastosowanie kulinarne
Mangostan może być spożywany jako samodzielny owoc, a także smaczne urozmaicenie sałatek owocowych, deserów czy koktajli. Mangostan dodawany jest także do curry, zaś herbata z suszonych owoców mangostanu to niezwykle smaczny i zdrowy napój.
Przeczytaj:Korzyści z jedzenia awokado
Zastosowanie medyczne
Mangostan stosowany jest jako naturalny lek na wiele dolegliwości. Obniża poziom cholesterolu we krwi i normalizuje ciśnienie krwi, zapobiega zatem miażdżycy i jej powikłaniom – zawałowi serca czy udarowi mózgu. Owoce mangostanu redukują ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, wykazują działanie antydepresyjne i przeciwlękowe. Mangostan wykazuje ponadto działanie antybakteryjne i antygrzybicze, wspomaga trawienie i zwalcza pasożyty. Innym zastosowaniem mangostanu jest łagodzenie objawów schorzeń skórnych (atopowego zapalenia skóry, alergii czy stanów ropnych).
Przeczytaj:Jak zrobić naleśniki?
Przeciwwskazania
Brak jest przeciwwskazań do spożycia mangostanu, z wyjątkiem rzadko występującej alergii na ten owoc.
Przeczytaj:Szybkie ciasto do niedzielnej kawy
Spożywanie w ciąży i podczas karmienia
Z racji braku jednoznacznych badań wskazujących na bezpieczeństwo spożywania mangostanu w ciąży i podczas karmienia piersią, zalecane jest unikanie tego owocu w tych szczególnych okresach.
Przeczytaj:Ile wody dziennie wypijać?
Ile białka jest w mangostanie ?
Owoce mangostanu zawierają 0.41 g białka na 100g.
Średniej wielkości mangostan (130 g) zawiera ok. 0.5 g białka.
Ile węglowodanów jest w owocach mangostanu właściwego?
Owoce mangostanu zawierają 17.91 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości mangostan (130 g) zawiera ok. 23.3 g węglowodanów.
Ile waży mangostan?
Średniej wielkości mangostan (część jadalna po obraniu) waży ok. 130g.
Ile błonnika jest w owocach mangostanu właściwego?
Owoce mangostanu zawierają w sobie 1.8 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości mangostan (130 g) zawiera ok. 2.3 g błonnika. Odpowiada to ok. 8% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile tłuszczu ma mangostan?
Owoce mangostanu zawierają 0.58 g tłuszczu na 100g.
Średniej wielkości mangostan (130 g) zawiera ok. 0.754 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 2% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile magnezu znajduje się w mangostanie ?
Owoce mangostanu zawierają 13 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości mangostan (130 g) zawiera ok. 16.9 mg magnezu. Odpowiada to ok. 4% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Jaki indeks glikemiczny ma mangostan?
Owoce mangostanu mają niski indeks glikemiczny. Jest on równy 25.
Wykresy - jak mangostan wypada na tle innych owoców?
Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak mangostan prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.
Podobny indeks glik. mają:
Podobną kaloryczność mają:
Dowiedz się:
- Ile kalorii ma morwa?
- Czy mangostan tuczy. Jak wpływa na dietę?
- Ile węglowodanów jest w pomarańczy?
- Jakie witaminy ma papaja?
- Ile błonnika jest w marakui?
- Czy brzoskwinia zawiera gluten?
- Ile tłuszczu ma gruszka?
- Ile magnezu znajduje się w persymonie?
- Jaki indeks glikemiczny ma ananas?
- Ile białka jest w śliwce?
- Ile waży granat?
Dodaj opinię