Maliny - wartości odżywcze i witaminy
Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki malin
Charakterystyczne właściwości malin
Jedne z najsmaczniejszych owoców, uwielbiane przez dzieci i rosnące w Polsce w sezonie letnim – maliny to owoc, który powinien znaleźć się w diecie każdego, także małych dzieci. Zwłaszcza, ze maliny można znaleźć zarówno w lasach, jak i z powodzeniem uprawiać w przydomowym ogródku. Poza spożyciem świeżych owoców dobrze jest przygotować także zdrowe przetwory na sezon zimowy.
Przewiń w dół aby czytać dalej.
Jakie właściwości mają maliny na tle innych owoców?
W porównaniu z innymi owocami maliny charakteryzują się sporą zawartością błonnika, żelaza, witaminy E i cynku. Zawierają też dawkę magnezu, białka i wapnia.
Zobacz wszystkie wartości odżywcze malin na wykresach.
maliny - witaminy (w 100g)
- Witamina A33 IU
- Witamina B2 (Ryboflawina)0.038 mg
- Witamina B3 (Niacyna)0.598 mg
- Witamina B60.055 mg
- Witamina B9 (Kw. foliowy)21 mcg
- Witamina C26.2 mg
- Witamina E1.42 mg
- Witamina K7.8 mg
Skład malin (w 100g)
- 11.94g WĘGLOWODANY
- 0.65g TŁUSCZE
- 1.2g BIAŁKO
- 6.5g BŁONNIK
Skład energetyczny
- 82% WĘGLOWODANY
- 8% BIAŁKO
- 10% TŁUSZCZ
maliny - minerały (w 100g)
- Potas151 mg
- Magnez22 mg
- Wapń25 mg
- Sód1 mg
- Żelazo0.69 mg
- Cynk0.42 mg
- Beta karoten16 mg
Właściwości zdrowotne
Maliny zawierają mnóstwo witamin i minerałów, m. in. C, E, K i z grupy B oraz magnezu, miedzi, cynku, żelaza i fosforu. Maliny to także źródło licznych antyutleniaczy, ketonów, olejków eterycznych, kwasów organicznych oraz błonnika. Oczywistym zastosowaniem malin jest sporządzenie z nich soku i stosowanie go w okresie zwiększonego zachorowania na infekcje. Ale maliny są także cenionym składnikiem kosmetyków, a ich spożywanie przez cały rok przynosi szereg korzyści zdrowotnych.
Przechowywanie
Maliny są niezwykle delikatnymi owocami, zatem konieczne jest jak najszybsze ich spożycie. Jeśli chcemy je umyć przed spożyciem, należy to zrobić bardzo delikatnie, pod słabym strumieniem zimnej wody. Maliny powinny być przechowywane w lodówce, w płaskim pojemniku, położone na ręczniku papierowym i przykryte drugim ręcznikiem. Aby przedłużyć czas, w którym możemy cieszyć się smakiem malin, można je zamrozić lub przyrządzić sok czy dżem.
Maliny w kuchni
Maliny w kuchni wykorzystywane są do sporządzenia soków, dżemów i konfitur, herbatek. Świeże maliny są doskonałym dodatkiem do deserów, owsianek, koktajli, wypieków czy nalewek. A dla lubiących zaskakujące połączenia smakowe idealną propozycją będzie sos malinowy do mięsa, np. polędwiczek wieprzowych.
Przeczytaj:Jak zrobić omlet klasyczny
Zastosowanie medyczne
Maliny posiadają mnóstwo antyutleniaczy, zatem hamują stany zapalne i spowalniają procesy starzenia. Wspomagają odporność, wzmacniają układ sercowo – naczyniowy oraz nerwowy. Regulują trawienie, wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej, hamują rozwój anemii i chronią przed nowotworami. Dbają o piękny wygląd skóry, łagodzą bóle menstruacyjne i działają rozkurczowo. W czasie infekcji działają rozgrzewająco, napotnie oraz antybakteryjnie, przyspieszając proces zdrowienia.
Przeczytaj:Co jeść na diecie ketogenicznej? Przykładowe keto przepisy i produkty
Przeciwwskazania
Maliny – z racji dużej zawartości puryn – powinny być ostrożnie spożywane przez osoby z niewydolnością nerek oraz dna moczanową. Poza tym brak jest przeciwwskazań do spożycia malin – to niskokaloryczne i lekkostrawne owoce, które mogą być spożywane nawet przez dzieci już od 7 miesiąca życia.
Przeczytaj:Dieta FODMAP - najważniejsze zasady
Maliny podczas ciąży i laktacji
Brak jest przeciwwskazań do spożywania owoców maliny podczas ciąży czy laktacji.
Przeczytaj:Co możesz jeść na diecie ketogenicznej, jakie suplementy będą przydatne? Rozwiewamy wątpliwości
Ile białka jest w malinach?
Maliny zawierają 1.2 g białka na 100g.
Garść malin (60 g) zawiera ok. 0.7 g białka.
Ile węglowodanów jest w malinach?
Maliny zawierają 11.94 g węglowodanów na 100g.
Garść malin (60 g) zawiera ok. 7.2 g węglowodanów.
Ile ważą maliny?
Garść malin waży ok. 60g.
Szklanka malin waży ok. 135g.
Ile błonnika jest w malinach?
Maliny zawierają w sobie 6.5 g błonnika na 100g.
Garść malin (60 g) zawiera ok. 3.9 g błonnika. Odpowiada to ok. 13% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile tłuszczu mają maliny?
Maliny zawierają 0.65 g tłuszczu na 100g.
Garść malin (60 g) zawiera ok. 0.39 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile magnezu znajduje się w malinach?
Maliny zawierają 22 mg magnezu na 100g.
Garść malin (60 g) zawiera ok. 13.2 mg magnezu. Odpowiada to ok. 3% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Jaki indeks glikemiczny mają maliny?
Jesteśmy w trakcie szukania wiarygodnych informacji na temat tego, jaki indeks glikemiczny mają maliny. Zajrzyj do nas za kilka dni.
Wykresy - jak maliny wypadają na tle innych owoców?
Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak maliny prezentują się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.
maliny - powiązane produkty
- Maliny D'aucy29 kcal/100g
- Maliny, mrożone29 kcal/100g
- Maliny mrożone52 kcal/100g
Podobny indeks glik. mają:
Podobną kaloryczność mają:
Dowiedz się:
- Ile kalorii ma pigwica?
- Czy owoce oksomianu tuczą. Jak wypływają na dietę?
- Ile węglowodanów jest w truskawkach?
- Jakie witaminy ma mandarynka?
- Ile błonnika jest w arbuzie?
- Czy karczoch zawiera gluten?
- Ile tłuszczu ma rukola?
- Ile magnezu znajduje się w szparagach?
- Jaki indeks glikemiczny ma pęd bambusa?
- Ile białka jest w wyćwiklinie?
- Ile waży burak?
Dodaj opinię