Śliwki - kalorie, ile waży Poznaj indeks glikemiczny, zawartość błonnika i węglowodanów

Ocena: 4.4 na podstawie 79 głosów.
Kategorie | Owoce
Śliwki - kalorie, kcal, ile waży

Ile kalorii ma śliwka?

100g śliwek to 46 kcal.

Przykładowo średniej wielkości śliwka (45 g) zawiera około 21 kalorii (kcal).
Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dorosłego człowieka o średniej wadze i przeciętnej aktywności fizycznej. ?

Do spalenia takiej ilości kalorii trzeba na przykład jeździć na rowerze przez co najmniej 3 minuty, pływać przez 2 minuty lub biegać przez 2 minuty.

Zobacz też tabelę kalorii śliwki.

Sprawdź jak śliwka wypada na tle innych owoców:

46 kalorii w śliwce - to dużo czy mało?

Śliwka to produkt o małej zawartości kalorii (pamiętajmy, że bierzemy pod uwagę tylko produkty z kategorii owoców).

To niedużo ale da się znaleźć mniej kaloryczne produkty. Mniej kalorii mają na przykład arbuzy, owoce oksomianu oraz truskawki.

Kalorie w śliwce pochodzą w 5% z białka, 90% z węglowodanów i 5% z tłuszczy.

Śliwki - wartości odżywczne w 100g

Kalorie 46 kcal
Węglowodany 11.42 gram
Błonnik 1.4 gram
Tłuszcze 0.28 gram
Białko 0.7 gram

śliwka - tabela kalorii

  • Średniej wielkości śliwka (45g)21 kcal
  • 10g śliwek5 kcal
  • 20g śliwek9 kcal
  • 50g śliwek23 kcal
  • 100g śliwek46 kcal
  • 200g śliwek92 kcal
  • 500g śliwek230 kcal

śliwka - różne rodzaje, kalorie

  • Chleb schulstad fitness style ze śliwką

    194 kcal/100g
  • Chleb żytni razowy, ze śliwką

    228 kcal/100g
  • Śliwka

    45 kcal/100g
  • Śliwka kalifornijska Bakalland

    267 kcal/100g
  • Śliwka nałęczowska w czekoladzie Solidarność

    442 kcal/100g
  • Śliwka, mrożona

    45 kcal/100g
  • Śliwka, suszona

    267 kcal/100g

śliwka - witaminy w 100g

  • Witamina A 345 IU
  • Witamina B1 (Tiamina) 0.028 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina) 0.026 mg
  • Witamina B3 (Niacyna) 0.417 mg
  • Witamina B5 (Kw. pant.) 0.135 mg
  • Witamina B6 0.029 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy) 5 mcg
  • Witamina C 9.5 mg
  • Witamina E 0.26 mg
  • Witamina K 6.4 mg

Skład energetyczny śliwki

  • 90% WĘGL.
  • 5% BIAŁKO
  • 5% TŁUSZCZ

śliwka - minerały w 100g

  • Potas 157 mg
  • Potas 157 mg
  • Fosfor 16 mg
  • Magnez 7 mg
  • Wapń 6 mg
  • Sód 1 mg
  • Żelazo 0.17 mg
  • Cynk 0.1 mg
  • Beta karoten 190 mg

średniej wielkości śliwka (45 g) to:

21kcal Aby je spalić potrzebujesz:
Jazda na rowerze 3 minut Jazdy na rowerze
Jazda konna 4 minut Jazdy konnej
Tenis 2 minut Gry w tenisa
Bieganie 2 minut Biegania
Pływanie 2 minut Pływania

Informacje ogólne

Śliwki to owoce stanowiące jeden z symboli kuchni polskiej. Znalazły szerokie zastosowanie kulinarne, ale wykorzystywane są także w lecznictwie. Szczególnymi właściwościami prozdrowotnymi wyróżniają się zwłaszcza śliwki suszone.

Przeczytaj: Siemię lniane czy nasiona chia – co jest zdrowsze?

Właściwości zdrowotne

Śliwki występują w wielu odmianach, z których najbardziej znane to węgierki, mirabelki oraz renklody. Każda z nich zawiera mnóstwo składników odżywczych: witamin A, C, E i K, potasu, żelaza, manganu, miedzi czy magnezu. Dostarczają ponadto sporo błonnika (zwłaszcza śliwki suszone) oraz antyoksydantów. Świeże śliwki są niskokaloryczne, ale suszone zawierają już sporo kalorii. Jednak z racji wielu korzystnych właściwości prozdrowotnych, z których najważniejsze to zapobieganie zaparciom oraz korzystny wpływ na układ sercowo – naczyniowy, warto traktować śliwki suszone jako zdrową przekąskę.

Przeczytaj: Jak jeść, aby nie tyć

Przechowywanie

Śliwki powinny być przechowywane w chłodnym i suchym miejscu, ale nie w lodówce, gdyż wtedy tracą smak. Niedojrzałe śliwki wytrzymają około 7 dni, dojrzałe – 3 dni. Dojrzałe owoce powinny być przechowywane w przewiewnym opakowaniu. Śliwki wydzielają etylen, nie powinny być zatem przechowywane z bananami, jabłkami, gruszkami czy kiwi.

Przeczytaj: Dieta na zakwasy - jak złagodzić ból

Śliwki w kuchni

Śliwka w kuchni wykorzystywana jest jako dodatek do wypieków, przyrządza się z nich kompoty czy powidła. Do bigosu dodawane są śliwki węgierki, podobnie jak do mięs i sosów. Bez kompotu z suszonych śliwek wielu z nas nie wyobraża sobie Wigilii.

Przeczytaj: Jak gotować warzywa aby nie traciły wartości odżywczych?

Zastosowanie medyczne

Śliwki suszone doskonale regulują metabolizm glukozy i cholesterolu, sprawdzają się zatem doskonale w profilaktyce cukrzycy i miażdżycy. Wspomagają trawienie, ponadto zalecane są kobietom w okresie pomenopauzalnym, gdyż regulują gospodarkę estrogenową. Śliwki świeże z kolei oczyszczają organizm i likwidują obrzęki, redukują ryzyko zachorowania na raka jelita grubego oraz łagodzą reumatyzm.

Przeczytaj: Jak obliczyć swoje zapotrzebowanie na kalorie?

Przeciwwskazania

Nadmierne spożycie świeżych śliwek nie jest wskazane przez osoby cierpiące na cukrzycę oraz przez osoby z nadwrażliwością jelit – mogą powodować wzdęcia i przeczyszczenie.

Przeczytaj: Czy awokado można jeść w ciąży?

Spożycie w ciąży i podczas karmienia

Świeże śliwki są jak najbardziej wskazane w diecie kobiet w ciąży i mam karmiących, zaś śliwki suszone mogą powodować u dzieci kolki, zatem należy je ostrożnie wprowadzać do diety. 

Przeczytaj: Czy woda mineralna może nam zaszkodzić?

Ile białka jest w śliwce?

Śliwki zawierają 0.7 g białka na 100g.
Średniej wielkości śliwka (45 g) zawiera ok. 0.3 g białka.

Ile węglowodanów jest w śliwkach?

Śliwki zawierają 11.42 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości śliwka (45 g) zawiera ok. 5.1 g węglowodanów.

Ile waży śliwka?

Średniej wielkości śliwka (część jadalna po obraniu) waży ok. 45g.

Ile błonnika jest w śliwkach?

Śliwki zawierają w sobie 1.4 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości śliwka (45 g) zawiera ok. 0.6 g błonnika. Odpowiada to ok. 2% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Czy śliwki zawierają gluten?

Śliwki nie zawierają glutenu. Mogą być spożywane przez osoby wrażliwe na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile witaminy C ma śliwka?

Śliwki zawierają 9.5 mg witaminy C na 100g.
Średniej wielkości śliwka (45 g) zawiera ok. 4.275 mg witaminy C. Odpowiada to ok. 2% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w śliwce?

Śliwki zawierają 7 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości śliwka (45 g) zawiera ok. 3.15 mg magnezu. Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma śliwka?

Jesteśmy w trakcie szukania wiarygodnych informacji na temat tego, jaki indeks glikemiczny mają śliwki. Zajrzyj do nas za kilka dni.

Marcin Piotrowicz
Opiekun tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.diethealthclub.com
  • www.organicfacts.net
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij