Śliwki - kalorie, ile waży Poznaj indeks glikemiczny, zawartość błonnika i węglowodanów

Inne nazwy: śliwki węgierki

Ocena: 4.3 na podstawie 129 głosów.
Kategorie | Owoce
Śliwki - kalorie, kcal, ile waży

Ile kalorii ma śliwka?

100g śliwek to 46 kcal.

Przykładowo średniej wielkości śliwka (45 g) zawiera około 21 kalorii (kcal).

Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dorosłego człowieka o średniej wadze i przeciętnej aktywności fizycznej (Przyjęto dzienne zapotrzebowanie w wysokości 2400kcal).

Aby zobrazować sobie ile to jest, warto zwrócić uwagę, że kalorie które zawiera średniej wielkości śliwka (45 g) można porównać do kalorii, które zawiera np. 1 łyżeczka cukru.

Do spalenia takiej ilości kalorii trzeba na przykład jeździć na rowerze przez co najmniej 3 minuty, pływać przez 2 minuty lub biegać przez 2 minuty.

Kalorie w śliwce pochodzą w 5% z białka, 90% z węglowodanów i 5% z tłuszczy.

Zobacz też tabelę kalorii śliwki.

Sprawdź jak śliwka wypada na tle innych owoców:

Czy śliwka tuczy i jak wpływa na odchudzanie?

Śliwka to produkt o małej zawartości kalorii (pamiętajmy, że bierzemy pod uwagę tylko produkty z kategorii owoców). Spożywanie śliwki wydaje się być niezłym wyborem dla osób na diecie. Można jednak znaleźć mniej tuczące produkty pośród owoców.

100g śliwek ma około 46 kcal. To niedużo ale da się znaleźć mniej kaloryczne produkty. Mniej kalorii mają na przykład arbuzy, owoce oksomianu oraz truskawki.

śliwka - różne rodzaje, kalorie

Śliwki - wartości odżywczne w 100g

Kalorie 46 kcal
Węglowodany 11.42 gram
Błonnik 1.4 gram
Tłuszcze 0.28 gram
Białko 0.7 gram

śliwka - tabela kalorii

  • Średniej wielkości śliwka (45g)21 kcal
  • 10g śliwek5 kcal
  • 20g śliwek9 kcal
  • 50g śliwek23 kcal
  • 100g śliwek46 kcal
  • 200g śliwek92 kcal
  • 500g śliwek230 kcal

śliwka - witaminy w 100g

  • Witamina A 345 IU
  • Witamina B1 (Tiamina) 0.028 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina) 0.026 mg
  • Witamina B3 (Niacyna) 0.417 mg
  • Witamina B5 (Kw. pant.) 0.135 mg
  • Witamina B6 0.029 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy) 5 mcg
  • Witamina C 9.5 mg
  • Witamina E 0.26 mg
  • Witamina K 6.4 mg

Skład energetyczny śliwki

  • 90% WĘGL.
  • 5% BIAŁKO
  • 5% TŁUSZCZ

śliwka - minerały w 100g

  • Potas 157 mg
  • Potas 157 mg
  • Fosfor 16 mg
  • Magnez 7 mg
  • Wapń 6 mg
  • Sód 1 mg
  • Żelazo 0.17 mg
  • Cynk 0.1 mg
  • Beta karoten 190 mg

średniej wielkości śliwka (45 g) to:

21kcal Aby je spalić potrzebujesz:
Jazda na rowerze 3 minut Jazdy na rowerze
Jazda konna 4 minut Jazdy konnej
Tenis 2 minut Gry w tenisa
Bieganie 2 minut Biegania
Pływanie 2 minut Pływania

Informacje ogólne

Śliwki to owoce stanowiące jeden z symboli kuchni polskiej. Znalazły szerokie zastosowanie kulinarne, ale wykorzystywane są także w lecznictwie. Szczególnymi właściwościami prozdrowotnymi wyróżniają się zwłaszcza śliwki suszone.

Przeczytaj: Dieta bogata w błonnik – czy każdy powinien ją stosować?

Właściwości zdrowotne

Śliwki występują w wielu odmianach, z których najbardziej znane to węgierki, mirabelki oraz renklody. Każda z nich zawiera mnóstwo składników odżywczych: witamin A, C, E i K, potasu, żelaza, manganu, miedzi czy magnezu. Dostarczają ponadto sporo błonnika (zwłaszcza śliwki suszone) oraz antyoksydantów. Świeże śliwki są niskokaloryczne, ale suszone zawierają już sporo kalorii. Jednak z racji wielu korzystnych właściwości prozdrowotnych, z których najważniejsze to zapobieganie zaparciom oraz korzystny wpływ na układ sercowo – naczyniowy, warto traktować śliwki suszone jako zdrową przekąskę.

Przeczytaj: Jak gotować warzywa aby nie traciły wartości odżywczych?

Przechowywanie

Śliwki powinny być przechowywane w chłodnym i suchym miejscu, ale nie w lodówce, gdyż wtedy tracą smak. Niedojrzałe śliwki wytrzymają około 7 dni, dojrzałe – 3 dni. Dojrzałe owoce powinny być przechowywane w przewiewnym opakowaniu. Śliwki wydzielają etylen, nie powinny być zatem przechowywane z bananami, jabłkami, gruszkami czy kiwi.

Przeczytaj: Picie wody z cytryną na czczo - plusy i minusy

Śliwki w kuchni

Śliwka w kuchni wykorzystywana jest jako dodatek do wypieków, przyrządza się z nich kompoty czy powidła. Do bigosu dodawane są śliwki węgierki, podobnie jak do mięs i sosów. Bez kompotu z suszonych śliwek wielu z nas nie wyobraża sobie Wigilii.

Przeczytaj: Dieta dla osób, które mają skurcze

Zastosowanie medyczne

Śliwki suszone doskonale regulują metabolizm glukozy i cholesterolu, sprawdzają się zatem doskonale w profilaktyce cukrzycy i miażdżycy. Wspomagają trawienie, ponadto zalecane są kobietom w okresie pomenopauzalnym, gdyż regulują gospodarkę estrogenową. Śliwki świeże z kolei oczyszczają organizm i likwidują obrzęki, redukują ryzyko zachorowania na raka jelita grubego oraz łagodzą reumatyzm.

Przeczytaj: Ile wody dziennie wypijać?

Przeciwwskazania

Nadmierne spożycie świeżych śliwek nie jest wskazane przez osoby cierpiące na cukrzycę oraz przez osoby z nadwrażliwością jelit – mogą powodować wzdęcia i przeczyszczenie.

Przeczytaj: Czy można zjeść przeterminowany produkt?

Spożycie w ciąży i podczas karmienia

Świeże śliwki są jak najbardziej wskazane w diecie kobiet w ciąży i mam karmiących, zaś śliwki suszone mogą powodować u dzieci kolki, zatem należy je ostrożnie wprowadzać do diety. 

Przeczytaj: Czy dieta bezglutenowa szkodzi?

Ile białka jest w śliwce?

Śliwki zawierają 0.7 g białka na 100g.
Średniej wielkości śliwka (45 g) zawiera ok. 0.3 g białka.

Ile węglowodanów jest w śliwkach?

Śliwki zawierają 11.42 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości śliwka (45 g) zawiera ok. 5.1 g węglowodanów.

Ile waży śliwka?

Średniej wielkości śliwka (część jadalna po obraniu) waży ok. 45g.

Ile błonnika jest w śliwkach?

Śliwki zawierają w sobie 1.4 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości śliwka (45 g) zawiera ok. 0.6 g błonnika. Odpowiada to ok. 2% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Czy śliwki zawierają gluten?

Śliwki nie zawierają glutenu. Mogą być spożywane przez osoby wrażliwe na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile tłuszczu ma śliwka?

Śliwki zawierają 0.28 g tłuszczu na 100g.
Średniej wielkości śliwka (45 g) zawiera ok. 0.126 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 0% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w śliwce?

Śliwki zawierają 7 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości śliwka (45 g) zawiera ok. 3.15 mg magnezu. Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma śliwka?

Jesteśmy w trakcie szukania wiarygodnych informacji na temat tego, jaki indeks glikemiczny mają śliwki. Zajrzyj do nas za kilka dni.

Marcin Piotrowicz
Opiekun tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.diethealthclub.com
  • www.organicfacts.net
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij