Gruszka - kalorie, ile waży Poznaj indeks glikemiczny, zawartość błonnika i węglowodanów

Ocena: 4.5 na podstawie 88 głosów.
Kategorie | Owoce
Gruszka - kalorie, kcal, ile waży

Ile kalorii ma gruszka?

100g gruszek to 58 kcal.

Na przykład średniej wielkości gruszka (140 g) zawiera około 81 kalorii (kcal).
Odpowiada to ok. 3% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dorosłego człowieka o średniej wadze i przeciętnej aktywności fizycznej. ?

Do spalenia takiej ilości kalorii trzeba na przykład jeździć na rowerze przez co najmniej 12 minut, pływać przez 10 minut lub biegać przez 8 minut.

Zobacz też tabelę kalorii gruszki.

Sprawdź jak gruszka wypada na tle innych owoców:

58 kalorii w gruszce - to dużo czy mało?

Zbliżona do innych produktów zawartość kalorii w gruszce stawia ten produkt gdzieś po środku kategorii owoców pod względem kaloryczności.

Wśród owoców znajdziemy wiele produktów o zbliżonej kaloryczności. Nie trzeba daleko szukać, będą to na przykład persymony, ananasy lub śliwki.

Kalorie w gruszce pochodzą w 3% z białka, 96% z węglowodanów i 2% z tłuszczy.

Gruszka - wartości odżywczne w 100g

Kalorie 58 kcal
Węglowodany 13.81 gram
Błonnik 3.1 gram
Tłuszcze 0.12 gram
Białko 0.38 gram

gruszka - tabela kalorii

  • Średniej wielkości gruszka (140g)81 kcal
  • 10g gruszek6 kcal
  • 20g gruszek12 kcal
  • 50g gruszek29 kcal
  • 100g gruszek58 kcal
  • 200g gruszek116 kcal
  • 500g gruszek290 kcal

gruszka - różne rodzaje, kalorie

  • Suszona gruszka

    262 kcal/100g
  • Gruszka w bardzo gęstym syropie, z puszki/słoika

    97 kcal/100g
  • Gruszka w gęstym syropie, z puszki/słoika

    74 kcal/100g
  • Gruszka w lekkim syropie, z puszki/słoika

    57 kcal/100g
  • Gruszka w syropie,Rolnik

    47 kcal/100g
  • Gruszka, suszona

    262 kcal/100g

gruszka - witaminy w 100g

  • Witamina A 23 IU
  • Witamina B1 (Tiamina) 0.012 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina) 0.025 mg
  • Witamina B3 (Niacyna) 0.157 mg
  • Witamina B5 (Kw. pant.) 0.048 mg
  • Witamina B6 0.028 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy) 7 mcg
  • Witamina C 4.2 mg
  • Witamina E 0.12 mg
  • Witamina K 4.5 mg

Skład energetyczny gruszki

  • 96% WĘGL.
  • 3% BIAŁKO
  • 2% TŁUSZCZ

gruszka - minerały w 100g

  • Potas 119 mg
  • Potas 119 mg
  • Fosfor 11 mg
  • Magnez 7 mg
  • Wapń 9 mg
  • Sód 1 mg
  • Żelazo 0.17 mg
  • Cynk 0.1 mg
  • Beta karoten 12 mg

średniej wielkości gruszka (140 g) to:

81kcal Aby je spalić potrzebujesz:
Jazda na rowerze 12 minut Jazdy na rowerze
Jazda konna 15 minut Jazdy konnej
Tenis 8 minut Gry w tenisa
Bieganie 8 minut Biegania
Pływanie 10 minut Pływania

Informacje ogólne

Gruszka to owoc występujący w wielu odmianach różniących się wielkością, twardością, smakiem czy barwą skórki. Jednak wszystkie te odmiany mają jedną wspólną cechę – są bardzo zdrowe. Ten popularny i dobrze dostępny  w Polsce owoc koniecznie powinien wzbogacić każdą zdrową dietę.

Przeczytaj: Nasiona Chia - 6 potwierdzonych właściwości zdrowotnych

Właściwości zdrowotne

Gruszka to niskokaloryczny i lekkostrawny owoc o bardzo bogatym składzie odżywczym. Wystarczy wspomnieć o wysokiej zawartości potasu, boru, miedzi, jodu, żelaza czy wapnia, a także licznych witamin. Gruszka to także kwasy organiczne, olejki eteryczne, sporo błonnika oraz pektyn. Poza dobroczynnym działaniem gruszek na organizm od wewnątrz, warto wspomnieć o ich zastosowaniu zewnętrznym – napar ze świeżych skórek wspomaga gojenie się ran, zaś ekstrakt z gruszki wykorzystywany jest w kosmetologii.

Przeczytaj: Dieta na zakwasy - jak złagodzić ból

Przechowywanie

Gruszka to owoc, który nie powinien być przechowywany w lodówce. W temperaturze pokojowej owoce te mogą leżeć do momentu dojrzenia, czyli poddawania się naciskowi w okolicy ogonka. Wtedy dobrze jest zjeść owoc w ciągu 2 dni lub przechowywać w papierowej torbie do tygodnia. 

Przeczytaj: Czy woda mineralna może nam zaszkodzić?

Gruszka w kuchni

Wykorzystanie gruszki w kuchni w taki sposób, jak każdego innego owocu, jest oczywiste. Zatem jej dodatek do deserów, dżemów czy koktajli to bardzo częste zastosowanie. Z suszonych gruszek można ugotować pożywny kompot, zaś duszone i prażone gruszki to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych deserów. Gruszka idealnie komponuje się z serami (np. camembertem i boczkiem) czy drobiem, można urozmaicić nią smak sałatek owocowych czy warzywnych.

Przeczytaj: Dieta niskowęglowodanowa - na czym polega i czy jest zdrowa?

Zastosowanie medyczne

Gruszka słynie z korzystnego wpływu na trawienie i zapobieganie zaparciom, a także działania moczopędnego i normalizującego ciśnienie krwi. Bor wspomaga pracę układu nerwowego, zaś jod reguluje pracę tarczycy. Wysoka zawartość antyutleniaczy odpowiada natomiast za wzmocnienie odporności oraz protekcyjne działanie antynowotworowe (wobec raka płuc, piersi, prostaty czy jelita grubego). Dużej zawartości minerałów gruszka zawdzięcza korzystny wpływ na kości, skórę i paznokcie.

Przeczytaj: Dieta dla osób z siedzącym trybem życia

Przeciwwskazania

Spożycie surowych gruszek powinny ograniczyć osoby z dolegliwościami jelitowymi lub dróg żółciowych. Wystarczy wtedy ugotować owoce.

Przeczytaj: Dieta dla osób, które mają skurcze

Gruszka podczas ciąży i laktacji

Gruszka jako owoc o minimalnym ryzyku wywołania alergii jest wskazana dla kobiet ciężarnych i karmiących. Dzięki dużej zawartości kwasu foliowego wywiera korzystny wpływ na płód.

Przeczytaj: Dieta bogata w błonnik – czy każdy powinien ją stosować?

Ile białka jest w gruszce?

Gruszki zawierają 0.38 g białka na 100g.
Średniej wielkości gruszka (140 g) zawiera ok. 0.5 g białka.

Ile węglowodanów jest w gruszkach?

Gruszki zawierają 13.81 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości gruszka (140 g) zawiera ok. 19.3 g węglowodanów.

Ile waży gruszka?

Średniej wielkości gruszka (część jadalna po obraniu) waży ok. 140g.

Ile błonnika jest w gruszkach?

Gruszki zawierają w sobie 3.1 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości gruszka (140 g) zawiera ok. 4.3 g błonnika. Odpowiada to ok. 14% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Czy gruszki zawierają gluten?

Gruszki nie zawierają glutenu. Mogą być spożywane przez osoby wrażliwe na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile witaminy C ma gruszka?

Gruszki zawierają 4.2 mg witaminy C na 100g.
Średniej wielkości gruszka (140 g) zawiera ok. 5.88 mg witaminy C. Odpowiada to ok. 3% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w gruszce?

Gruszki zawierają 7 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości gruszka (140 g) zawiera ok. 9.8 mg magnezu. Odpowiada to ok. 2% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma gruszka?

Jesteśmy w trakcie szukania wiarygodnych informacji na temat tego, jaki indeks glikemiczny mają gruszki. Zajrzyj do nas za kilka dni.

Marcin Piotrowicz
Opiekun tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.organicfacts.net
  • www.natureword.com
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij