Jakie pieczywo jeść, aby nie przybierać na wadze?
Utrzymanie właściwej masy ciała to wypadkowa wielu czynników, z których najważniejszym jest dieta.
A jednym z najbardziej demonizowanych produktów spożywczych jest chleb, który bardzo często eliminowany jest z diet odchudzających. Czy słusznie?
Wartościowe pieczywo cennym składnikiem diety
Podstawowym makroskładnikiem każdej diety są węglowodany, które stanowić mogą ponad połowę kaloryczności diety.
Warto zadbać o ich jakość – niech będą to węglowodany złożone, pochodzące z pełnoziarnistych produktów zbożowych. Zapewniają one stałe uwalnianie energii i długotrwałe uczucie sytości.
I tu na scenę wkracza chleb – jeśli jest to pieczywo wartościowe, dostarczy niezwykle cennych składników odżywczych, bez obaw o przytycie (oczywiście zakładając, że nie przekroczymy zalecanej liczby kalorii w ciągu dnia).
Najzdrowszy jest bez wątpienia chleb pełnoziarnisty. Jak go rozpoznać?
Zawsze czytaj skład pieczywa
Wybierając pieczywo zawsze powinniśmy przeanalizować skład, poszukując zwłaszcza mąki pełnoziarnistej, otrąb, zakwasu i soli.
Tyle wystarczy, by upiec zdrowy chleb. Takie pieczywo dostarczy wielu cennych witamin i minerałów, błonnika i wspomnianych węglowodanów złożonych.
Im mąka ma wyższy numer, tym jest zdrowsza. Prawdziwy, zdrowy chleb jest dość ciężki, lekko twardy i wilgotny w środku.
Czytanie składu jest o tyle ważne, ze nie każdy ciemny chleb jest zdrowy. Niekiedy przeładowany jest syntetycznymi dodatkami i …cukrem.
Jakiego chleba trzeba unikać
Często ciemna barwa chleba wynika z dodatku karmelu, czyli cukru.
Formuła ciemnego pieczywa modyfikowana jest niekiedy dodatkiem spulchniaczy czy innych syntetycznych chemikaliów.
Chleb krojony i pakowany już przez producenta najczęściej obfituje w konserwanty oraz tłuszcze trans.
Nie warto inwestować ponadto w chleb z białej maki, która poddana jest obróbce przemysłowej i jest całkowicie pozbawiona wartości odżywczych, a przy tym kaloryczna.
A jeśli masz wątpliwości, jakie składniki skrywa w sobie chleb ze sklepu – zawsze możesz upiec swój.
Napisz komentarz