Witamina C - rola w organizmie
Witamina C (kwas L-askorbinowy) – organiczny związek chemiczny, rozpuszczalny w wodzie. Jest niezbędny do funkcjonowania dla organizmów żywych, czyli dla ludzi i niektórych zwierząt, musi być dostarczana wraz z posiłkiem. To znaczy, że Twój organizm nie jest w stanie jej wyprodukować.
Zalecane dzienne spożycie witaminy C wynosi 75 mg dla kobiet i 90 mg dla mężczyzn. Powszechnie zaleca się, aby dostarczać witaminę C w pokarmach, lecz coraz więcej osób zwraca się ku suplementom diety, aby zapewnić dzienne zapotrzebowanie.
Tematy:Pietruszka (natka)Uszka
Działanie witaminy C
Witamina C bierze udział w wielu procesach zachodzących w ludzkim organizmie.
Oto kilka z nich.
Działa na odporność.
Wiele osób stosuje witaminę C w celu budowania odporności, jednak sama witamina C nie buduje odporności, tylko wspomaga układ immunologiczny i układ krwionośny do lepszej pracy komórek.
Witamina C wspomaga budowanie limfocytów, czyli białych krwinek, które wspomagają organizm w walce z infekcjami.
Kwas L-askorbinowy chroni limfocyty przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.
Witamina C działa jako przeciwutleniacz, pomaga wzmocnić barierę ochronną skóry, a przyjmowanie witaminy C w odpowiednich dawkach wspomaga gojenie się ran.
Wspomaga walkę z niedoborami żelaza w organizmie.
Witamina C wspomaga wchłanianie żelaza z diety. Kwas L-askorbinowy pomaga przekształcić słabo wchłaniane żelazo w formę łatwiejszą do wchłonięcia. Zatem witamina C może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niedoboru żelaza.
W związku z powyższym, jeżeli zmagasz się z niedoborem żelaza warto wprowadzić w dietę więcej świeżych warzyw i owoców, lub wprowadzić dobrej jakości suplement.
Witamina C wspomaga układ krwionośny.
Kwas L-askorbinowy wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, dzięki czemu osoby cierpiące na paradontozę mogą zapobiec nadmiernemu krwawieniu z dziąseł. Witamina C wspomaga utlenianie złego cholesterolu, czyli doprowadza do zmniejszenia zmian miażdżycowych.
Niedobór i nadmiar witaminy C w organizmie
Zazwyczaj niedobór witaminy C objawia się:
- przewlekłym zmęczeniem,
- wysuszeniem i rogowaceniem naskórka,
- nasilonymi krwawieniami z dziąseł,
- trudniejszymi do opanowania krwawieniami,
- osłabienie odporności organizmu,
- wolniejsze gojenie się ran i sińców,
- bolesnością stawów.
Kwas L-askorbinowy przyjmowany w dużych dawkach może powodować:
- dolegliwości żołądkowe takie jak: wymioty lub biegunka
- wysypkę skórną,
- gwałtownie obniżyć odporność, po zmniejszeniu dawkowania,
- u osób podatnych na problemy z układem moczowym nie zalecane jest stosowania większej niż 500 mg na dobę.
Produkty bogate w witaminę C
Najwięcej witaminy C znajdziemy w:
- papryka czerwona
- papryka zielona
- natka pietruszki
- brokuły
- brukselka
- dzika róża
- czarna porzeczka
- acerola
- brzoskwinie
- gruszki
Pamiętaj, że długa obróbka termiczna przyczynia się do zmian wartości odżywczych, dlatego jeżeli jest to możliwe nie gotuj długo warzyw czy owoców.
Najlepiej jedz warzywa i owoce porządnie umyte i ze skórką.
Napisz komentarz