Dieta dla osób, które mają skurcze

Ocena: 4.5 na podstawie 123 głosów. | 4 czerwca
Dieta dla osób, które mają skurcze

Skurcze mięśni to powszechnie występująca dolegliwość, u podstaw której leży niedobór magnezu, potasu oraz wapnia.

Skurcze te najczęściej zlokalizowane są w obrębie łydek i mogą towarzyszyć nadmiernemu wysiłkowi fizycznemu lub siedzącemu trybowi życia, odwodnieniu bądź przegrzaniu.

Tematy:MorelaAwokadoZiemniakiDyniaPomidorMigdałyKonina (mięso z konia)KakaoWodaAlkohol

Zadbaj o podaż magnezu

Magnez to jeden z najczęściej niedoborowych pierwiastków.

Ten wchodzący w skład mięśni mikroelement zawarty jest przede wszystkim w wysokozmineralizowanej wodzie, pestkach dyni, migdałach i orzechach, kakao i czekoladzie, roślinach strączkowych i produktach pełnoziarnistych.

Aby nie 'wypłukiwać' magnezu z organizmu unikać należy natomiast mocnej kawy i alkoholu.

Mięśnie lubią potas i wapń

Przy pojawieniu się bolesnych skurczów należy zadbać także o podaż potasu i wapnia.

Najlepsze źródła potasu to banany, awokado, suszone figi i morele, pomidory, ziemniaki i seler.

Zaś wapń znaleźć można w mleku i jego przetworach, sardynkach i szprotkach, maku, orzechach, strączkach i siemieniu lnianym.

Oba te mikroelementy nie są wchłaniane w towarzystwie alkoholu, zatem należy bezwzględnie wyeliminować go z diety.

Pamiętaj o nawodnieniu organizmu

Skurczom sprzyja odwodnienie organizmu, zatem koniecznością jest picie minimum dwóch litrów wody na dobę.

Najlepiej, gdy jest to woda mineralna o wysokiej zawartości wapnia i magnezu.

Dobrze jest ponadto spożywać spore ilości zup i koktajli oraz owoców o dużej zawartości wody.

Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.huffingtonpost.com.au
  • www.livestrong.com

Napisz komentarz