Dieta dla osób, które mają skurcze
Skurcze mięśni to powszechnie występująca dolegliwość, u podstaw której leży niedobór magnezu, potasu oraz wapnia.
Skurcze te najczęściej zlokalizowane są w obrębie łydek i mogą towarzyszyć nadmiernemu wysiłkowi fizycznemu lub siedzącemu trybowi życia, odwodnieniu bądź przegrzaniu.
Tematy:MorelaAwokadoZiemniakiDyniaPomidorMigdałyKonina (mięso z konia)KakaoWodaAlkohol
Zadbaj o podaż magnezu
Magnez to jeden z najczęściej niedoborowych pierwiastków.
Ten wchodzący w skład mięśni mikroelement zawarty jest przede wszystkim w wysokozmineralizowanej wodzie, pestkach dyni, migdałach i orzechach, kakao i czekoladzie, roślinach strączkowych i produktach pełnoziarnistych.
Aby nie 'wypłukiwać' magnezu z organizmu unikać należy natomiast mocnej kawy i alkoholu.
Mięśnie lubią potas i wapń
Przy pojawieniu się bolesnych skurczów należy zadbać także o podaż potasu i wapnia.
Najlepsze źródła potasu to banany, awokado, suszone figi i morele, pomidory, ziemniaki i seler.
Zaś wapń znaleźć można w mleku i jego przetworach, sardynkach i szprotkach, maku, orzechach, strączkach i siemieniu lnianym.
Oba te mikroelementy nie są wchłaniane w towarzystwie alkoholu, zatem należy bezwzględnie wyeliminować go z diety.
Pamiętaj o nawodnieniu organizmu
Skurczom sprzyja odwodnienie organizmu, zatem koniecznością jest picie minimum dwóch litrów wody na dobę.
Najlepiej, gdy jest to woda mineralna o wysokiej zawartości wapnia i magnezu.
Dobrze jest ponadto spożywać spore ilości zup i koktajli oraz owoców o dużej zawartości wody.
Napisz komentarz