Zdrowy i pyszny – pomysły na wykorzystanie szpinaku

Ocena: 5 na podstawie 1 głosów. | 20 kwietnia
Materiał partnerski
Zdrowy i pyszny – pomysły na wykorzystanie szpinaku

Szpinak kiedyś był podawany w niezbyt atrakcyjnej formie, co powodowało niechęć przede wszystkim u dzieci. Z czasem zaczął trafiać do różnych dań w smaczniejszej postaci i wzrosło zainteresowanie potrawami z jego udziałem. Dziś służy nawet jako atrakcyjny dodatek do ciast. Poniżej przedstawiamy działanie prozdrowotne szpinaku oraz wybrane przepisy.

Co to jest szpinak i jakie ma właściwości?

Szpinak jest jednoroczną rośliną należącą do rodziny szarłatowatych. Pochodzi z rejonów południowo-zachodniej Azji. Charakteryzuje się liśćmi o kształcie strzałkowatym lub jajowatym, ale obecnie dostępnych jest wiele odmian, które mogą wyglądać jeszcze inaczej. Intensywny zielony kolor zawdzięcza dużej zawartości chlorofilu. Sanowi ważne źródło karotenoidów oraz błonnika. Zapewnia uczucie sytości i wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu trawiennego. Szpinak zawiera mnóstwo witamin, minerałów oraz innych substancji aktywnych. Dostarcza żelazo, dlatego może wspomagać walkę z anemią. Poza tym obfituje w potas, wapń, magnez, sód, fosfor i cynk. Spowalnia procesy starzenia się organizmu dzięki obecności antyoksydantów. Warto go spożywać ze względu na zawartość takich witamin jak C i z grupy B. Wspomaga pracę układu nerwowego, a na dodatek zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Z kolei kwas foliowy sprawia, że jest odpowiedni dla kobiet w ciąży. To właśnie kwas foliowy jest potrzebny do prawidłowego rozwoju płodu. Nie należy jednak skupiać się tylko na tym produkcie. Pożywienie każdego powinno być zróżnicowane. Trzeba też wziąć pod uwagę, że szpinak zawiera kwas szczawiowy, dlatego powinny go unikać np. osoby chore na kamicę nerkową.

Sałatka ze szpinakiem i miodowym dressingiem

Z nastaniem wiosny z większą przyjemnością spożywamy lekkie, warzywne potrawy, ale sałatkę ze szpinakiem można przygotować również w zimie, korzystając z mrożonej wersji. Do jej przygotowania potrzebujesz szpinaku, najlepiej świeżego, a także jabłka, orzechów nerkowca, miodu i oleju sezamowego. Pełną recepturę znajdziesz na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/salata-ze-szpinakiem. Uprażone lub upieczone kawałki jabłka nadadzą sałatce wyjątkowy smak. Miodowy dressing dodatkowo podkreśli smak.

Zielone naleśniki z pastą warzywną

Naleśniki to wdzięczna potrawa, którą można zjeść na śniadanie, lunch lub obiad, a nawet w wersji na zimno spakować do piknikowego kosza. Można je przygotować w wersjach słodkich i wytrawnych. Ten przepis jest zdecydowanie wytrawny, a na dodatek cieszy oczy żywą zielenią. Przygotowanie szpinakowych naleśników jest proste. Szpinak należy zmiksować z mlekiem oraz pozostałymi składnikami i smażyć jak zwykle. Przepis możesz sprawdzić na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/szpinakowe-nalesniki-nadziane-pasta. Jako nadzienie polecamy gotową pastę warzywną.

Mech z truskawkami – nietypowe ciasto szpinakowe

Szpinak coraz częściej pojawia się w naleśnikach na słodko, ale też w bardziej wyrafinowanych deserach. Do takich zalicza się bez wątpienia ciasto szpinakowe. Pełny przepis jest dostępny tutaj: https://uwielbiam.pl/przepis/ciasto-szpinakowe-z-truskawkami. Dowiesz się z niego, jak przygotować kruchy spód, a następnie masę na bazie serka mascarpone. Wierzchnia warstwa to wyborna kompozycja szpinaku, truskawek i pistacji. Ciasto wygląda jak leśny mech i sprawdza się podczas różnych okazji.

Zupa szpinakowo-porowa z gniazdem makaronowym

Jeżeli szukasz pomysłu na szybki lunch lub obiad, to zupa szpinakowo-porowa będzie dobrą opcją. Przygotuje makaronowe gniazda w postaci nitek i ugotuj je zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokrojonego pora podduś na patelni, a następnie zalej bulionem. Podgotowany szpinak zmiksuj. Połącz wszystkie składniki. Na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/zupa-szpinakowo-porowa-z-makaronem znajdziesz szczegóły przepisu. Na koniec dodaj ugotowany makaron. Zupę możesz ozdobić aromatycznymi listkami bazylii.

Napisz komentarz