Które owoce zawierają najwięcej potasu. Wybraliśmy 10 produktów
TOP 10 owoców zawierających najwięcej potasu
To właśnie te owoce charakteryzują się największą zawartością potasu. Na pierwszym miejscu znajduje się Awokado - z największą zawartością potasu spośród wszystkich owoców. Kolejne miejsca to Durian i Gujawa - zawartość potasu w tych owocach jest również wysoka.
1) awokado (485 mg)
2) durian (436 mg)
3) gujawa (417 mg)
4) banan (358 mg)
5) marakuja (348 mg)
6) Czarna porzeczka (322 mg)
7) kiwi (312 mg)
8) dżakfrut (303 mg)
9) czerymoja (287 mg)
10) czarny bez (280 mg)
Powyższa lista owoców to nie wszystko
Również poniżej wymienione owoce zawierają potas. Warto zainteresować się także nimi.
- melon (267 mg)
- nieśplik japoński (266 mg)
- Morela (259 mg)
- głożyna pospolita (250 mg)
- granat (236 mg)
- figa (232 mg)
- melon miodowy (228 mg)
- wiśnia (222 mg)
- czereśnia (202 mg)
- nektarynka (201 mg)
- agrest (198 mg)
- morwa (194 mg)
- pigwica (193 mg)
- winogrono (191 mg)
- brzoskwinia (190 mg)
- kumkwat (186 mg)
- papaja (182 mg)
- czerwona pomarańcza (181 mg)
- pomarańcza (179 mg)
- klementynka (177 mg)
- akka selowa (172 mg)
- liczi (171 mg)
- mandarynka (166 mg)
- jeżyna (162 mg)
- persymona (161 mg)
- aronia (158 mg)
- śliwka (157 mg)
- mango (156 mg)
- truskawka (153 mg)
- malina (151 mg)
- acerola (146 mg)
- cytryna (138 mg)
- grejpfrut (135 mg)
- oksomian pospolity (133 mg)
- gruszka (119 mg)
Napisz komentarz