O czym pamiętać, serwując makaron?

Ocena: 5 na podstawie 1 głosów. | 13 lutego
Materiał partnerski
O czym pamiętać, serwując makaron?

Dania z makaronem cieszą się wśród Polaków ogromną popularnością – chętnie sięgamy po klasyczne spaghetti, z radością przyrządzamy cannelloni czy lasagne. Jeśli również znajdujesz się w gronie miłośników makaronu, określanego również mianem „pasty” (słowo to pochodzi z języka angielskiego, w wersji amerykańskiej), zależy Ci na tym, aby jeść smacznie, a jednocześnie nie chcesz zapominać o estetyce serwowania, postaw na odpowiedni talerz do pasty i makaronu i nie zapominaj o kilku zasadach.

Dlaczego makaron to dobry wybór na spotkanie towarzyskie?

Jeśli urządzasz przyjęcie dla znajomych, rodziny bądź przyjaciół, możesz śmiało postawić na makaron w dowolnie wybranej postaci. Z łatwością znajdziesz mnóstwo przepisów o różnym stopniu trudności, co oznacza, że z łatwością uda Ci się wybrać coś wpisującego się w Twoje umiejętności kulinarne. Dania z makaronem różnią się bowiem pod względem skomplikowania i ilości potrzebnych składników. Możesz przygotować na przykład proste spaghetti z masłem, oliwą i pietruszką. Jeśli lubisz bardziej wyszukane potrawy, postaw na makaron z sosem pomidorowo-mięsnym doprawiony świeżą bazylią. Ci, którzy uwielbiają gotować i mogą pochwalić się niemałymi umiejętnościami kulinarnymi, z chęcią zabiorą się za lasagne z mielonym mięsem i sosem beszamelowym, szczególnie jeśli zostanie on zaserwowany, używając ciekawego talerz do pasty i makaronu.

Jakie sztućce do makaronu?

Serwując makaron, musisz postawić na odpowiednie sztućce. Pamiętaj, że makarony jadamy wyłącznie widelcem. Od tej zasady jest jednak kilka wyjątków. Podając swoim gościom spaghetti, tagliatelle bądź pappardelle, przy talerzach należy ułożyć również łyżkę. Jeśli postawisz na krótki makaron i zamierzasz zaserwować go z mięsem, na stole mogą pojawić się też noże. Ułatwią one podzielenie go na mniejsze kawałki.

Talerz do pasty i makaronu – który będzie odpowiedni?

W przypadku dań z makaronem musisz pamiętać również o doborze odpowiednich talerzy. Decydując się na sałatkę makaronową, zrezygnuj z klasycznej salaterki, a sięgnij raczej po półmisek. W przypadku dań z sosem postaw na głęboki talerz do pasty i makaronu. Zachwycają pięknym designem, a wielość kolorów sprawia, że z łatwością uda Ci się znaleźć ten pasujący do Twojego gustu. Czy można podawać makaron na płytkich talerzach? Oczywiście możesz to zrobić, nie będzie to nietakt. Pamiętaj jednak, że im więcej sosu, tym głębszy powinien być talerz, by wygodniej go używać. W przypadku zapiekanek makaronowych świetnie sprawdzają się naczynia do zapiekania. W sprzedaży dostępne są obecnie niezwykle stylowe, eleganckie modele, które pięknie będą prezentowały się na stole.

Jakie wino podać do dań z makaronem?

Tym, co bez wątpienia warto zaserwować do dań z makaronem, jest wino. Wielość gatunków i rodzajów sprawia jednak, że wiele osób może mieć trudność z doborem odpowiedniego trunku. Jeśli zdecydujesz się na pastę z białym sosem, postaw również na białe wino. Pamiętaj, że powinno ono być wytrawne. Polecić możemy między innymi:

  •     Riesling;
  •     Sauvignon Blanc.

Sosy na bazie pomidorów doskonale komponują się z winem czerwonym. W tym przypadku dobrym wyborem jest nie tylko trunek wytrawny, ale również półwytrawny. Sięgnąć możesz po:

  •     Merlot;
  •     Nero d’Avola.

Pasta z warzywami najlepiej komponuje się z winem białym bądź różowym. Jeśli chcesz zaserwować ją z czerwonym, pamiętaj, aby sięgnąć po wino młode. Do sosów mięsnych pasują czerwone wina o wyrazistym smaku – do takich zalicza się między innymi Shiraz.

Dania z makaronem idealnie sprawdzają się na co dzień, są również świetnym wyborem podczas spotkań w gronie rodziny czy przyjaciół. Jeśli będziesz pamiętać o przedstawionych przez nas zasadach, zaserwujesz pastę w prawidłowy sposób.

Napisz komentarz