TOP 10 - warzywa zawierające najwięcej potasu
Soja, Fasola limeńska (półksiężycowata), Pomidory suszone, te trzy produkty z kategorii warzywa zawierają w sobie najwięcej potasu.
Poniżej prezentujemy listę warzyw z największą zawartością potasu na 100g produktu.
TOP 10 warzyw zawierających najwięcej potasu
To właśnie te warzywa charakteryzują się największą zawartością potasu. Na pierwszym miejscu znajduje się Soja - z największą zawartością potasu spośród wszystkich warzyw. Kolejne miejsca to Fasola limeńska (półksiężycowata) i Pomidory suszone - zawartość potasu w tych warzywach jest również wysoka.
1) soja (2132 mg)
2) fasola limeńska (1724 mg)
3) Pomidory suszone (1565 mg)
4) czarna fasola (1483 mg)
5) czerwona fasola (1393 mg)
6) fasola Fava (1062 mg)
7) groch (937 mg)
8) soczewica zielona (874 mg)
9) pochrzyn (816 mg)
10) chrzan (740 mg)
Powyższa lista warzyw to nie wszystko
Również poniżej wymienione warzywa zawierają potas. Warto zainteresować się także nimi.
- ciecierzyca (718 mg)
- szpinak (558 mg)
- korzeń lotosu (556 mg)
- ziemniak pieczony (535 mg)
- pęd bambusa (533 mg)
- wyćwiklin biały (510 mg)
- kurka (506 mg)
- portulaka (494 mg)
- jarmuż (491 mg)
- moringa (461 mg)
- edamame (436 mg)
- ziemniak (425 mg)
- boczniak (420 mg)
- bulwa kopru (414 mg)
- główka czosnku (401 mg)
- brukselka (389 mg)
- kapusta sitowata (384 mg)
- kozibród (380 mg)
- boćwina (379 mg)
- pasternak (375 mg)
- karczoch (370 mg)
- rukola (369 mg)
- soczewica (369 mg)
- pieczarka (356 mg)
- dynia piżmowa (352 mg)
- kalarepa (350 mg)
- dynia (340 mg)
- batat (337 mg)
- szalotka (334 mg)
- szczaw (333 mg)
- bób (332 mg)
- rukiew wodna (330 mg)
- burak (325 mg)
- papryczka chili (322 mg)
- marchewka (320 mg)
Napisz komentarz