TOP 10 - warzywa zawierające najwięcej potasu

Ocena: 3 na podstawie 1 głosów. | 14 grudnia
Fasola limeńska (półksiężycowata)Pomidory suszone

Soja, Fasola limeńska (półksiężycowata), Pomidory suszone, te trzy produkty z kategorii warzywa zawierają w sobie najwięcej potasu.

Poniżej prezentujemy listę warzyw z największą zawartością potasu na 100g produktu.

TOP 10 warzyw zawierających najwięcej potasu

To właśnie te warzywa charakteryzują się największą zawartością potasu. Na pierwszym miejscu znajduje się Soja - z największą zawartością potasu spośród wszystkich warzyw. Kolejne miejsca to Fasola limeńska (półksiężycowata) i Pomidory suszone - zawartość potasu w tych warzywach jest również wysoka.

1) soja (2132 mg)
2) fasola limeńska (1724 mg)
3) Pomidory suszone (1565 mg)
4) czarna fasola (1483 mg)
5) czerwona fasola (1393 mg)
6) fasola Fava (1062 mg)
7) groch (937 mg)
8) soczewica zielona (874 mg)
9) pochrzyn (816 mg)
10) chrzan (740 mg)

Powyższa lista warzyw to nie wszystko

Również poniżej wymienione warzywa zawierają potas. Warto zainteresować się także nimi.

Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Twórca i redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Napisz komentarz