Które owoce zawierają najwięcej witaminy B1. Wybraliśmy 11 produktów
Durian, Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego), Czerymoja (Flaszowiec peruwiański), te trzy produkty z kategorii owoce zawierają w sobie najwięcej witaminy B1.
Poniżej prezentujemy listę owoców z największą zawartością witaminy B1 na 100g produktu.
TOP 11 owoców zawierających najwięcej witaminy B1
To właśnie te owoce charakteryzują się największą zawartością witaminy B1. Na pierwszym miejscu znajduje się Durian - z największą zawartością witaminy B1 spośród wszystkich owoców. Kolejne miejsca to Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) i Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) - zawartość witaminy B1 w tych owocach jest również wysoka.
1) durian (0.374 mg)
2) dżakfrut (0.105 mg)
3) czerymoja (0.101 mg)
4) czerwona pomarańcza (0.087 mg)
5) pomarańcza (0.087 mg)
6) klementynka (0.086 mg)
7) ananas (0.079 mg)
8) winogrono (0.069 mg)
9) awokado (0.067 mg)
10) granat (0.067 mg)
11) gujawa (0.067 mg)
Powyższa lista owoców to nie wszystko
Również poniżej wymienione owoce zawierają witamina B1. Warto zainteresować się także nimi.
- figa (0.06 mg)
- mango (0.058 mg)
- pigwica (0.058 mg)
- mandarynka (0.058 mg)
- mangostan (0.054 mg)
- Czarna porzeczka (0.05 mg)
- grejpfrut (0.043 mg)
- czereśnia (0.041 mg)
- cytryna (0.04 mg)
- agrest (0.04 mg)
- melon miodowy (0.038 mg)
- kumkwat (0.037 mg)
- nektarynka (0.034 mg)
- arbuz (0.033 mg)
- banan (0.031 mg)
- persymona (0.03 mg)
- Morela (0.03 mg)
- limonka (0.03 mg)
- śliwka (0.028 mg)
- wiśnia (0.027 mg)
- kiwi (0.027 mg)
- brzoskwinia (0.024 mg)
- papaja (0.023 mg)
- jeżyna (0.02 mg)
- pigwa (0.02 mg)
- głożyna pospolita (0.02 mg)
- acerola (0.02 mg)
- nieśplik japoński (0.019 mg)
- jabłko (0.017 mg)
- melon (0.017 mg)
- oksomian pospolity (0.014 mg)
- gruszka (0.012 mg)
- żurawina (0.012 mg)
- liczi (0.011 mg)
Napisz komentarz