TOP 10 - warzywa zawierające najwięcej witaminy C
Papryka żółta, Papryczka Chili, Moringa, te trzy produkty z kategorii warzywa zawierają w sobie najwięcej witaminy C.
Poniżej prezentujemy listę warzyw z największą zawartością witaminy C na 100g produktu.
TOP 10 warzyw zawierających najwięcej witaminy C
To właśnie te warzywa charakteryzują się największą zawartością witaminy C. Na pierwszym miejscu znajduje się Papryka żółta - z największą zawartością witaminy C spośród wszystkich warzyw. Kolejne miejsca to Papryczka Chili i Moringa - zawartość witaminy C w tych warzywach jest również wysoka.
1) papryka żółta (183.5 mg)
2) papryczka chili (143.7 mg)
3) moringa (141 mg)
4) papryka (127.7 mg)
5) jarmuż (120 mg)
6) chrzan (114 mg)
7) wyćwiklin biały (102 mg)
8) Pomidory suszone (101.8 mg)
9) papryka zielona (91 mg)
10) brokuł (89.2 mg)
Powyższa lista warzyw to nie wszystko
Również poniżej wymienione warzywa zawierają witamina C. Warto zainteresować się także nimi.
- brukselka (85 mg)
- gorzki melon (84 mg)
- kapusta sitowata (70 mg)
- kalarepa (62 mg)
- szczypiorek (58.1 mg)
- kapusta czerwona (54 mg)
- kalafior (48.2 mg)
- kapusta chińska (45 mg)
- korzeń lotosu (44 mg)
- rukiew wodna (43 mg)
- groszek (40 mg)
- kapusta (36.6 mg)
- kapusta pastewna (35.3 mg)
- szczaw (35 mg)
- główka czosnku (31.2 mg)
- boćwina (30 mg)
- szpinak (28.1 mg)
- kapusta pekińska (27 mg)
- fasola szparagowa (23.8 mg)
- pomidor koktajlowy (23 mg)
- piżmian (21.1 mg)
- dynia piżmowa (21 mg)
- portulaka (21 mg)
- rzepa (21 mg)
- maniok (20.6 mg)
- rapini (20.2 mg)
- ziemniak (19.7 mg)
- łust głąbigroszek (18.3 mg)
- cukinia (17.9 mg)
- pochrzyn (17.1 mg)
- pasternak (17 mg)
- rukola (15 mg)
- rzodkiewka (14.8 mg)
- kapusta kiszona (14.7 mg)
- pomidor (13 mg)
Napisz komentarz