Witamina B1 (tiamina) i jej rola dla organizmu
Tiamina, jest witaminą z grupy B. Witamina jest organicznym związkiem chemicznym, rozpuszczalnym w wodzie. Niestety nie jest produkowana przez organizm, zatem witamina musi być dostarczana do organizmu wraz z pożywieniem.
Witamina B1 (tiamina)
Jest koenzymem, który odgrywa ważną rolę w metabolizowaniu energetycznym organizmu.
Tiamina odpowiedzialna jest za prawidłową pracę układu nerwowego i pracę mięśni.
Wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego.
Poza tym witamina B1 poprawia pamięć u osób chorych na Alzheimera.
Ponadto tiamina działa korzystnie podczas leczenia zmian trądzikowych.
Dawkowanie witaminy B1 uzależniony jest od wieku i płci i chorób z jakimi zmaga się chory
Witamina B1 występuje w:
- produkty zbożowe w tym kasze
- chude mięso wieprzowe
- biała fasola
- ziemniakach
- nasionach słonecznika i dyni
Niedobór witaminy B1 w organizmie
Charakteryzuje się przewlekłym zmęczeniem, brakiem apetytu, apatią. W dużym niedoborze występują zaburzenia pracy układu nerwowego, bólami kończyn oraz zaburzeniami pracy serca.
Nadmiar witaminy B1 w organizmie
Tiamina jest dobrze wydalana przez organizm nawet w dużych dawkach. W przypadku podawania witaminy B dożylnie może dojść do hiperwitaminozy, która może objawiać się zawrotami głowy, drżeniem mięśni czy dusznościami.
Napisz komentarz