Witamina B1 (tiamina) i jej rola dla organizmu

Ocena: 3.5 na podstawie 2 głosów. | 26 marca
Witamina B1 (tiamina) i jej rola dla organizmu

Tiamina, jest witaminą z grupy B. Witamina jest organicznym związkiem chemicznym, rozpuszczalnym w wodzie. Niestety nie jest produkowana przez organizm, zatem witamina musi być dostarczana do organizmu wraz z pożywieniem.

Tematy:DyniaSłonecznikWieprzowina (mięso wieprzowe)

Witamina B1 (tiamina)

Jest koenzymem, który odgrywa ważną rolę w metabolizowaniu energetycznym organizmu.
Tiamina odpowiedzialna jest za prawidłową pracę układu nerwowego i pracę mięśni.
Wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. 
Poza tym witamina B1 poprawia pamięć u osób chorych na Alzheimera.
Ponadto tiamina działa korzystnie podczas leczenia zmian trądzikowych.

Dawkowanie witaminy B1 uzależniony jest od wieku i płci i chorób z jakimi zmaga się chory

Witamina B1 występuje w:

  • produkty zbożowe w tym kasze
  • chude mięso wieprzowe
  • biała fasola
  • ziemniakach
  • nasionach słonecznika i dyni

Niedobór witaminy B1 w organizmie
Charakteryzuje się przewlekłym zmęczeniem, brakiem apetytu, apatią. W dużym niedoborze występują zaburzenia pracy układu nerwowego, bólami kończyn oraz zaburzeniami pracy serca.

Nadmiar witaminy B1 w organizmie
Tiamina jest dobrze wydalana przez organizm nawet w dużych dawkach. W przypadku podawania witaminy B dożylnie może dojść do hiperwitaminozy, która może objawiać się zawrotami głowy, drżeniem mięśni czy dusznościami.

 

Autdministrator tej strony:
Ola S.

Ten artykuł powstał na podstawie 3 źródeł:

  • radioklinika.pl
  • www.allecco.pl
  • zdrowie.gazeta.pl

Napisz komentarz