Kawa kuloodporna – wady i zalety jej spożywania

Ocena: 4.5 na podstawie 129 głosów. | 13 czerwca
Kawa kuloodporna – wady i zalety jej spożywania

Kawa kuloodporna to prawdziwy hit ostatnich lat – nie ma bloga sportowego, dietetycznego czy lifestyle’ owego, który nie promowałby tego napoju.

Czym jest w rzeczywistości taka kawa? To inspirowana dietą mieszkańców Tybetu kawa z tłuszczem – mlekiem kokosowym i masłem, z dodatkiem aromatycznych przypraw, takich jak cynamon, kardamon czy kurkuma.

Smakuje nieźle, zwłaszcza po jej zblendowaniu z tłuszczem – wtedy zyskuje jednolitą, kremową konsystencję.

Chwalona jako idealny wspomagacz odchudzania i napój o wybitnych właściwościach prozdrowotnych – kawa kuloodporna ma rzeczywiście szereg zalet, ale nie jest pozbawiona wad.

Pora przyjrzeć się im bliżej.

Tematy:KokosOlej kokosowy

Dlaczego warto pić kawę kuloodporną?

Kawa kuloodporna stanowi świetny substytut posiłku, zwłaszcza dla osób trenujących rano, które nie mają czasu na zjedzenie przed treningiem treściwego posiłku i odczekanie minimum godziny-półtorej.

Do także doskonałe źródło energii i sposób na wzmożona koncentrację i aktywność

Sekretem kawy kuloodpornej jest bowiem olej kokosowy, zawierający średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe.

Nie są one metabolizowane przez wątrobę, a bezpośrednio docierają do komórek organizmu.

W mitochondriach komórkowych są źródłem natychmiast wykorzystywanej energii.

Ponadto średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe ułatwiają transport kofeiny do mózgu, co potęguje efekt pobudzenia.

Kawa kuloodporna dostarcza cennych antyutleniaczy, witamin A, D, E i K oraz kwasu CLA wspomagającego redukcję masy ciała.

Czy kawa kuloodporna ma jakieś wady?

Jako najważniejsza wadę kawy kuloodpornej wymienia się jej znaczna kaloryczność – napój taki może dostarczać nawet 300-500 kalorii.

Ponadto kalorie te pochodzą wyłącznie z tłuszczu – brak jest zatem podaży węglowodanów i białka.

W przypadku niektórych jadłospisów może to kolidować z kalorycznością diety i rozkładem makroskładników.

I wreszcie - nie każdy dobrze znosi typowo tłuszczowe śniadanie i odczuje brak węglowodanów pod postacią znużenia i, w przypadku treningu porannego, zmniejszonej efektywności mięśni podczas wysiłku.

Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • authoritynutrition.com
  • healthyhints.com

Napisz komentarz