Kawa do biura – na co zwrócić uwagę przy jej wyborze?
Kawa to nieodłączny element biurowego życia. Dla niektórych stanowi tylko napój, który pomaga się obudzić. Dla innych jest dodatkowo okazją do przerwy i spędzenia chwili z innymi pracownikami. To, jaką jakość będą mieć te doświadczenia zależy w dużej mierze od tego, jaką kawę do biura wybierzesz. Opcji jest wiele! Oto kilka pomocnych wskazówek.
Podsumowanie:
- Odpowiednia kawa do biura (www.tchibo-coffeeservice.pl) może znacząco poprawić atmosferę w miejscu pracy oraz zwiększyć efektywność zespołu. Z tego powodu warto na jej wybór poświęcić odpowiednio dużo czasu i zwrócić uwagę na kluczowe w tym kontekście aspekty.
- Zróżnicowany asortyment, uwzględnienie preferencji dotyczących zawartości kofeiny, rodzaj kawy (ziarna lub zmielona) i ekologiczne opcje – to przykładowe elementy, które mają duże znaczenie przy selekcji najlepszej dla biura kawy.
- Dobra kawa to jednak nie wszystko. Potrzebny jest jeszcze ekspres, który opracuje ją w taki sposób, by zaserwować pracownikom napoje, jakich oczekują. W większości biur to automatyczne ekspresy sprawdzą się najlepiej.
Jak wybrać dobrą kawę do biura? 4 rzeczy, na które warto zwrócić uwagę
1. Różnorodność
W biurze pracuje wiele osób o zróżnicowanych preferencjach kawowych. Z myślą o tym warto zadbać o różnorodność w kawowym asortymencie biura. Zaoferuj różne rodzaje kaw, zarówno zwykłe, ekonomiczne, jak i bardziej wyszukane, specjalistyczne; idealne do przygotowania „małej czarnej” i do przyrządzenia dobrej podstawy do kawy mlecznej – tak, by każdy mógł znaleźć coś dla siebie.
2. Kofeina
Różne rodzaje kaw mają różną zawartość kofeiny. Wybierając kawę do biura, zastanów się nad gustami i potrzebami pracowników. Dobrym rozwiązaniem jest zaoferowanie zarówno ziaren do mocnego espresso – dla miłośników intensywnego smaku, jak i łagodniejszych rodzajów kaw dla osób, które unikają zbyt dużej ilości kofeiny, niezależnie od powodu.
3. Zmielona czy w ziarnach?
Decydując się na kawę do biura, musisz wybrać między ziarnistą a zmieloną. W ogólnym ujęciu ziarna są odpowiednie dla osób ceniących świeżość, chcących mielić kawę tuż przed zaparzeniem. Natomiast kawa zmielona jest bardziej praktyczna, szybsza w przygotowaniu, ale nie zachwyci aromatem tak, jak dopiero co przed chwilą zmielone ziarna. W tym kontekście znaczenie ma też dostępny rodzaj ekspresu. Model automatyczny posiada wbudowany młynek, który z łatwością poradzi sobie ze zmieleniem ziaren i wyręczy w tym użytkownika. Za to kawa mielona to dobry wybór zwłaszcza gdy w biurze korzystacie z ekspresu przelewowego.
4. Ekologia i odpowiedzialne pozyskanie kawy
Coraz więcej osób zwraca uwagę na aspekty ekologiczne w wybieranych produktach. Chcąc być jak najlepszym menedżerem lub właścicielem firmy, rozważ wybór kawy produkowanej w sposób przyjazny dla środowiska i odpowiedzialny względem ludzi. Szukaj na opakowaniach euroliścia – ten symbol potwierdza ekologiczność upraw, a także certyfikatu Rainforest Alliance, będącego dowodem etycznej produkcji. Wprowadzenie takiej kawy do biura to też szansa na wykreowanie pozytywnego wizerunku firmy w oczach pracowników i klientów.
Dobry ekspres do kawy jest niezbędny
Pamiętaj, że nawet najlepsze ziarna na niewiele się zdadzą, jeśli w biurze nie umieścisz ekspresu zdolnego wyciągnąć z kawy to, co najlepsze. Dobrym wyborem będzie ekspres automatyczny. Jest bowiem łatwy w użyciu i szybko serwuje kawę o takim samym smaku, wedle wybranego rodzaju. Wyposażony w młynek zmieli ziarna w określonym przez użytkownika stopniu, a dzięki trybowi automatycznego czyszczenia nie będzie wymagał czasochłonnej pielęgnacji.
Napisz komentarz