Witamina B3 - rola dla organizmu, funkcje i zapotrzebowanie

Ocena: 5 na podstawie 1 głosów. | 28 marca
Witamina B3 - rola dla organizmu, funkcje i zapotrzebowanie

Witamina z grupy B, rozpuszczalna w wodzie i alkoholu. Nazywana także jako witamina PP lub niacyną. Jest związkiem kwasu nikotynowego oraz jego amidu. 


Witamina trwała na wysoką temperaturę i działanie tlenu. W odróżnieniu od innych grup B, może być syntezowana w organizmie ludzkim, jednak witamina ta wytwarzana jest w małych ilościach, więc zalecane jest dostarczanie jej wraz z pożywieniem lub suplementacją.

Tematy:PaprykaDyniaMigdałySłonecznikHalibut (filet, mięso)TuńczykŁosoś (filet, mięso)Paprykarz

Rola witaminy B3 dla organizmu

Odpowiedni poziom niacyny w organizmie jest kluczowy dla prawidłowego jego funkcjonowania i wpływa korzystnie na zdrowie: 

  • umożliwia prawidłowe funkcjonowanie pracy mózgu i układu nerwowego
  • witamina PP wspomaga układ hormonalny oraz uczestniczy w reakcjach prowadzących do wytwarzania energii
  • niacyna uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek
  • wspiera pracę tarczycy 
  • działa przeciwzapalnie 
  • korzystnie wpływa na błony śluzowe oraz skórę
  • bierze udział w syntezie insuliny - reguluje poziom cukru we krwi
  • niacyna podana dożylnie może zahamować ostre bóle migrenowe, poprzez rozszerzenie naczyń podskórnych
  • poprawia jakość snu

Objawy niedoboru witaminy B3 w organizmie

  • Pierwszym, najczęściej występującym symptomem jest przewlekłe zmęczenie z towarzyszącymi bólami głowy. 
  • Kolejnymi objawami będą utrata apetytu, apatia oraz stany depresyjne oraz zaburzenia pamięci.
  • Niedobór niacyny będzie wpływał na kondycję skóry, błon śluzowych przełyku oraz żołądka.
  • Ciężkie i długotrwałe niedoboru witaminy B3 może powodować chorobę pelagry, która w początkowej fazie objawia się problemami z układem pokarmowym, poprzez jadłowstręt, brak łaknienia, biegunki na przemian z zaparciami oraz częste zapalenia języka.
  • Niedobór witaminy PP prowadzi do spadku odporności.

Źródła niacyny w diecie

Bardzo ważne jest dostarczanie witaminy B3 wraz z pożywieniem. Najwięcej niacyny znajdziemy w:

  • mięsie oraz podrobach
  • rybach takich jak, łosoś, halibut, tuńczyk
  • jaja
  • rośliny strączkowe
  • produkty pełnoziarniste
  • ziarna słonecznika, dyni 
  • orzechy oraz migdały
  • ziemniaki, papryka
Autdministrator tej strony:
Ola S.

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • radioklinika.pl
  • ktomalek.pl

Napisz komentarz