Witamina B3 - rola dla organizmu, funkcje i zapotrzebowanie
Witamina z grupy B, rozpuszczalna w wodzie i alkoholu. Nazywana także jako witamina PP lub niacyną. Jest związkiem kwasu nikotynowego oraz jego amidu.
Witamina trwała na wysoką temperaturę i działanie tlenu. W odróżnieniu od innych grup B, może być syntezowana w organizmie ludzkim, jednak witamina ta wytwarzana jest w małych ilościach, więc zalecane jest dostarczanie jej wraz z pożywieniem lub suplementacją.
Tematy:PaprykaDyniaMigdałySłonecznikHalibut (filet, mięso)TuńczykŁosoś (filet, mięso)Paprykarz
Rola witaminy B3 dla organizmu
Odpowiedni poziom niacyny w organizmie jest kluczowy dla prawidłowego jego funkcjonowania i wpływa korzystnie na zdrowie:
- umożliwia prawidłowe funkcjonowanie pracy mózgu i układu nerwowego
- witamina PP wspomaga układ hormonalny oraz uczestniczy w reakcjach prowadzących do wytwarzania energii
- niacyna uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek
- wspiera pracę tarczycy
- działa przeciwzapalnie
- korzystnie wpływa na błony śluzowe oraz skórę
- bierze udział w syntezie insuliny - reguluje poziom cukru we krwi
- niacyna podana dożylnie może zahamować ostre bóle migrenowe, poprzez rozszerzenie naczyń podskórnych
- poprawia jakość snu
Objawy niedoboru witaminy B3 w organizmie
- Pierwszym, najczęściej występującym symptomem jest przewlekłe zmęczenie z towarzyszącymi bólami głowy.
- Kolejnymi objawami będą utrata apetytu, apatia oraz stany depresyjne oraz zaburzenia pamięci.
- Niedobór niacyny będzie wpływał na kondycję skóry, błon śluzowych przełyku oraz żołądka.
- Ciężkie i długotrwałe niedoboru witaminy B3 może powodować chorobę pelagry, która w początkowej fazie objawia się problemami z układem pokarmowym, poprzez jadłowstręt, brak łaknienia, biegunki na przemian z zaparciami oraz częste zapalenia języka.
- Niedobór witaminy PP prowadzi do spadku odporności.
Źródła niacyny w diecie
Bardzo ważne jest dostarczanie witaminy B3 wraz z pożywieniem. Najwięcej niacyny znajdziemy w:
- mięsie oraz podrobach
- rybach takich jak, łosoś, halibut, tuńczyk
- jaja
- rośliny strączkowe
- produkty pełnoziarniste
- ziarna słonecznika, dyni
- orzechy oraz migdały
- ziemniaki, papryka
Napisz komentarz