Jajko na miękko - czas gotowania, idealna konsystencja
Jajko na miękko - ile gotować?
Musisz wiedzieć, także że wielkość jajka ma znaczenie. Mniejsze jajkobędzie gotowało się krócej niż jajko większe.
Ile minut gotować jajko na miękko po wrzuceniu do gorącej wody:
- Małe jajko gotujemy 3,5 minuty
- Średnie jajko gotujemy 4,5 minuty
- Duże jajko gotujemy 5,5 minuty.
Ile gotować jajko na miękko po wrzuceniu do zimnej wody (czas liczymy od momentu kiedy woda zacznie się gotować):
- Małe jajko gotujemy 2 minuty
- Średnie jajko gotujemy 3 minuty
- Duże jajko gotujemy 3,5 minuty.
Idealne jajko na miękko
Aby ugotować idealne jajko potrzebujesz tylko kilka rzeczy:
- garnka - najlepiej takiego, aby wszystkie jajka jakie będziesz gotować, zmieściły się na dnie,
- woda,
- i oczywiście jajka.
Wlewamy wodę do garnka. Wody ma być tyle, aby w całości przykryły jajka. Przykrywamy pokrywką i zagotowujemy.
Do gotującej się wody wkładamy dużą łyżką jajka. W zależności od rozmiaru jajka odmierzamy czas.
Małe jajko gotujemy 3,5 minuty
Średnie jajko gotujemy 4,5 minuty
Duże jajko gotujemy 5,5 minuty.
Po wyznaczonym czasie delikatnie odlewamy wodę, przez chwilę hartujemy zimną wodą i możemy cieszyć się idealnymi jajkami na miękko.
Jajko na miękko do zimnej wody
Jeżeli goni Cię czas, możesz ugotować jajkozaczynając od zimnej wody. Wtedy nie musisz ogrzewać jajka przed gotowaniem.
Umyj jajka przed gotowaniem, włóż jajka do zimnej wody nastaw optymalny płomień i zacznij gotowanie.
Po zagotowaniu zaczynamy odmierzać czas.
Małe jajko gotujemy 2 minuty
Średnie jajko gotujemy 3 minuty
Duże jajko gotujemy 3,5 minuty.
Napisz komentarz