Produkty zawierające najwięcej witaminy K. Lista 11 produktów
Szałwia, Pietruszka (natka), Boćwina, te trzy produkty zawierają w sobie najwięcej witaminy K.
Poniżej prezentujemy listę produktów z największą zawartością witaminy K na 100g produktu.
TOP 11 produktów zawierających najwięcej witaminy K
To właśnie te produkty charakteryzują się największą zawartością witaminy K. Na pierwszym miejscu znajduje się Szałwia - z największą zawartością witaminy K spośród wszystkich produktów. Kolejne miejsca to Pietruszka (natka) i Boćwina - zawartość witaminy K w tych produktach jest również wysoka.
1) szałwia (1714.5 mg)
2) pietruszka (1640 mg)
3) boćwina (830 mg)
4) mniszek lekarski (778.4 mg)
5) jarmuż (704.8 mg)
6) oregano (621.7 mg)
7) majeranek (621.7 mg)
8) szpinak (482.9 mg)
9) kapusta pastewna (437.1 mg)
10) bazylia (414.8 mg)
11) kolendra (310 mg)
Powyższa lista produktów to nie wszystko
Również poniżej wymienione produkty zawierają witamina K. Warto zainteresować się także nimi.
- kapusta sitowata (257.5 mg)
- cykoria (255.2 mg)
- rukiew wodna (250 mg)
- endywia (231 mg)
- rapini (224 mg)
- szczypiorek (212.7 mg)
- brukselka (177 mg)
- sałata (126.3 mg)
- rukola (108.6 mg)
- brokuł (101.6 mg)
- kapusta (76 mg)
- piżmian (53 mg)
- por (47 mg)
- kapusta chińska (45.5 mg)
- szparag (41.6 mg)
- kiwi (40.3 mg)
- orzech nerkowca (34.1 mg)
- rabarbar (29.3 mg)
- groszek (24.8 mg)
- pasternak (22.5 mg)
- awokado (21 mg)
- jeżyna (19.8 mg)
- Jagoda (19.3 mg)
- granat (16.4 mg)
- ogórek (16.4 mg)
- kalafior (15.5 mg)
- winogrono (14.6 mg)
- orzech laskowy (14.2 mg)
- kurkuma (13.4 mg)
- marchewka (13.2 mg)
- dżakfrut (10 mg)
- fasola Fava (9 mg)
- pomidor (7.9 mg)
- malina (7.8 mg)
Napisz komentarz