Jak wybrać awokado? Nie tylko kolor jest ważny

Ocena: 5 na podstawie 2 głosów. | 9 marca
Jak wybrać awokado? Nie tylko kolor jest ważny

Świeże awokado nie dojrzewa na drzewie. Świeże awokado dojrzewają po zebraniu.

Świeże awokado w trakcie dojrzewania mogą zmieniać kolor skórki z ciemnozielonej na głęboki fiolet, a nawet mogą zmieniać odcień na czarny.

W początkowej fazie wyboru odpowiedniego awokado kolor skóry może pomóc, ale nie zawsze jest to najlepszy wskaźnik dojrzałości owocu.

Tematy:JabłkoAwokadoBananGruszkaTempeh

Oto jak wybrać odpowiednie awokado

W Polskich sklepach i targowiskach najczęściej można kupić dwie odmiany awokado.

Hass to odmiana, która ma delikatny orzechowy smak, jest mniejsze od odmiany Fuerte.

Fuerte to średniej wielkości owoc, przypominający kształt gruszki. Ta odmiana awokado charakteryzuje się zielono – żółtym wnętrzem o kremowej strukturze.

Kluczowymi wskaźnikami do wyboru idealnego awokado jest kolor i dotyk.

Krok 1

Podczas wyboru awokado, sprawdź kolor skórki pod kątem tych, które są ciemniejsze niż reszta owoców. Mogą być bardziej dojrzałe niż świeże awokado o jaśniejszej skórce.

Jednak pamiętaj, że kolor owocu nie zawsze świadczy o jego dojrzałości. Sprawdź także awokado pod kątem wgnieceń. W przypadku, gdy owoc jest „pognieciony” to znaczy, że został posiniaczony i po rozkrojeniu może nie nadawać się do spożycia.

Krok 2

Delikatnie umieść awokado w dłoni.

Krok 3

Delikatnie ściśnij owoc, ale nie opuszkami palców, ale całą dłonią.

Awokado niedojrzałe

Jeżeli czujemy, że awokado jest twarde to znaczy, że jeszcze jest niedojrzałe. Zazwyczaj twarde, niedojrzałe awokado będą miały jasnozielony kolor. 

Taki owoc będzie potrzebował około 5 dni żeby dojrzeć. Jeżeli kupisz twarde, niedojrzałe awokado przechowuj je w temperaturze pokojowej w ciemnym, suchym miejscu. Jeżeli zależy Ci na szybszym dojrzewaniu owocu połóż je blisko banana lub jabłka.

 

Awokado dojrzałe

Jeżeli czujesz, że awokado podczas delikatnego dotyku ma chropowatą skórkę lub jest o nierównomiernej fakturze może oznaczać, że jest gotowe do spożycia.

Dojrzałe awokado powinno poddawać się delikatnemu naciskowi, ale nie pozostawiając wgnieceń.

Awokado przejrzałe

Przejrzałe awokado ulegnie naciskowi, gdy będzie trzymane w dłoni. Przejrzałe awokado charakteryzuje się mętną, silnie chropowatą skórką. Będzie bardzo miękkie i nie będzie trzymało jędrności.

W przejrzałym owocu będzie można znaleźć początkowe ogniska pleśni. Zapach przejrzałego owocu może być zjełczały.

Autdministrator tej strony:
Ola S.

Ten artykuł powstał na podstawie 3 źródeł:

  • avocadosfrommexico.com
  • loveonetoday.com
  • loveonetoday.com

Napisz komentarz