Produkty zawierające najwięcej witaminy B9 (kwasu foliowego). Lista 9 produktów
Fasola Fava, Fasola limeńska (półksiężycowata), Majeranek, te trzy produkty zawierają w sobie najwięcej witaminy B9 (kwasu foliowego).
Poniżej prezentujemy listę produktów z największą zawartością witaminy B9 (kwasu foliowego) na 100g produktu.
TOP 9 produktów zawierających najwięcej witaminy B9 (kwasu foliowego)
To właśnie te produkty charakteryzują się największą zawartością witaminy B9 (kwasu foliowego). Na pierwszym miejscu znajduje się Fasola Fava - z największą zawartością witaminy B9 (kwasu foliowego) spośród wszystkich produktów. Kolejne miejsca to Fasola limeńska (półksiężycowata) i Majeranek - zawartość witaminy B9 (kwasu foliowego) w tych produktach jest również wysoka.
1) fasola Fava (423 mg)
2) fasola limeńska (395 mg)
3) majeranek (274 mg)
4) estragon (274 mg)
5) oregano (274 mg)
6) trybula (274 mg)
7) szałwia (274 mg)
8) garść orzeszków ziemnych (240 mg)
9) słonecznik (227 mg)
Powyższa lista produktów to nie wszystko
Również poniżej wymienione produkty zawierają witamina B9 (kwas foliowy). Warto zainteresować się także nimi.
- komosa piżmowa (215 mg)
- szpinak (194 mg)
- komosa ryżowa (184 mg)
- pietruszka (152 mg)
- koper (150 mg)
- endywia (142 mg)
- jarmuż (141 mg)
- wyćwiklin biały (140 mg)
- kapusta pastewna (129 mg)
- mięta pieprzowa (114 mg)
- orzech laskowy (113 mg)
- rozmaryn (109 mg)
- burak (109 mg)
- szczypiorek (105 mg)
- mięta (105 mg)
- orzech włoski (98 mg)
- rukola (97 mg)
- piżmian (88 mg)
- siemię lniane (87 mg)
- rapini (83 mg)
- mak (82 mg)
- awokado (81 mg)
- trawa cytrynowa (75 mg)
- gorzki melon (72 mg)
- bazylia (68 mg)
- pasternak (67 mg)
- łust głąbigroszek (66 mg)
- kapusta chińska (66 mg)
- groszek (65 mg)
- por (64 mg)
- brokuł (63 mg)
- kasztan jadalny (62 mg)
- kolendra (62 mg)
- brukselka (61 mg)
- cykoria (60 mg)
- nasiono dyni (58 mg)
Napisz komentarz