Dieta w czasie PMS. Co jeść w „te” dni?

Ocena: 4.4 na podstawie 135 głosów. | 23 czerwca
Dieta w czasie PMS. Co jeść w „te” dni?

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego, to grupa objawów, które towarzyszą kobietom w drugiej części cyklu miesięcznego, poprzedzając wystąpienie okresu.

Z symptomami takimi boryka się niemal połowa kobiet, a dokuczliwy charakter tych dolegliwości sprzyja poszukiwaniu naturalnych sposobów do walki z PMS.

Jednym z nich jest odpowiednia dieta. Jak odżywiać się podczas PMS?

Tematy:AwokadoBananHerbata HerbatnikiAlkoholAromat

Zmiany nastroju kontra dieta

Charakterystycznym objawem PMS jest chwiejny nastrój, rozdrażnienie i ospałość.

We krwi kobiet cierpiących na PMS stwierdza się wówczas niskie stężenie serotoniny, zatem dieta powinna dostarczyć tych składników, które wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego i nastrój.

Należy zwrócić uwagę na odpowiednią podaż następujących składników odżywczych:

  • cynk                                                 
  • magnez
  • witaminy z grupy B
  • węglowodany złożone
  • kwasy omega
  • kwas foliowy
  • tryptofan

Składniki te znajdziesz w pełnoziarnistych produktach zbożowych, orzechach i nasionach, rybach, chudym mięsie, bananach oraz warzywach.

Bolesność piersi i dolegliwości trawienne

Poza obniżonym i zmiennym nastrojem, PMS cechuje się także występowaniem innych uciążliwych objawów.

Wymienić należy chociażby tkliwość piersi, problemy trawienne, obrzęki i nadmierny apetyt.

Takie dolegliwości złagodzą warzywa, które dostarczają mnóstwo błonnika, zapewniają uczucie sytości i wspomagają oczyszczanie organizmu.

Warto sięgnąć ponadto po soczyste owoce, które pobudzą diurezę i złagodzą obrzęki. Jaja i awokado dostarczą niezbędnych białek i tłuszczów oraz pomogą zapanować nad napadami głodu.

Idealne do picia w tym okresie są: woda mineralna, herbatki ziołowe i owocowe, soki warzywne.

Czego należy unikać?

Unikać należy natomiast mocnej kawy i herbaty, tłustych i ciężkostrawnych potraw, alkoholu i napojów gazowanych, słodyczy.

Unikać należy też soli, która zatrzymuje wodę w organizmie i sprzyja uczuciu ciężkości; z powodzeniem zastąpią ją aromatyczne zioła.

Unikać należy ponadto tłustego nabiału i mięs, które dostarczają cholesterolu wzmagającego syntezę estrogenu, którego nadmiar odpowiada za objawy PMS.

Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 1 źródeł:

  • www.webmd.com

Napisz komentarz