Dieta na zakwasy - jak złagodzić ból

Ocena: 4.5 na podstawie 146 głosów. | 5 czerwca
Dieta na zakwasy - jak złagodzić ból

Zakwasy to bolesność mięśni pojawiająca się następnego dnia po intensywnym treningu.

Spowodowane mikrouszkodzeniami włókien mięśniowych, mogą utrzymywać się nawet przez kilka dni.

Aby zminimalizować ich nasilenie, warto wspomóc się odpowiednią dietą.

Tematy:JagodyWiśnieUszka

Wiśniowe antidotum

Udowodniono bardzo skuteczny wpływ świeżego soku z wiśni zarówno na zapobieganie powstawaniu zakwasów, jak i skracanie czasu ich trwania.

Pij zatem sok z wiśni zarówno przed, jak i po treningu.

Nie zapominaj o innych bogatych źródłach antyutleniaczy, takich jak owoce jagodowe czy warzywa zielonolistne.

One także ograniczą uszkodzenie mięśni i lokalny stan zapalny.

Dostarczaj mięśniom białka

Po intensywnym treningu zjedz posiłek bogaty w pełnowartościowe białko, dostarczający wszystkich niezbędnych aminokwasów.

Chude mięso czy ryba to najlepszy wybór.

Ta druga dostarcza ponadto nienasyconych kwasów tłuszczowych, które ograniczają miejscowe stany zapalne.

Włącz do diety także strączki, orzechy i nasiona.

Nawadniaj uszkodzone mięśnie

Jeśli intensywnie trenujesz pij więcej niż standardowo zalecane dwa litry wody dziennie.

Skorzystają na tym narażone na znaczny wysiłek mięśnie, które doświadczą szybszej regeneracji oraz przywrócenia równowagi wodno-elektrolitowej.

Nie sięgaj po piwo, które według niektórych stanowi skuteczny sposób na zakwasy - jeszcze bardziej się odwodnisz i dostarczysz mnóstwa kalorii, które tak mozolnie spalałeś na treningu.

Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 1 źródeł:

  • main.poliquingroup.com

Napisz komentarz