TOP 9 - produkty nabiałowe zawierające najwięcej cynku
Śmietana bez tłuszczu, Ser biały twarogowy chudy, Mleko owcze, te trzy produkty z kategorii produkty nabiałowe zawierają w sobie najwięcej cynku.
Poniżej prezentujemy listę produktów nabiałowych z największą zawartością cynku na 100g produktu.
TOP 9 produktów nabiałowych zawierających najwięcej cynku
To właśnie te produkty nabiałowe charakteryzują się największą zawartością cynku. Na pierwszym miejscu znajduje się Śmietana bez tłuszczu - z największą zawartością cynku spośród wszystkich produktów nabiałowych. Kolejne miejsca to Ser biały twarogowy chudy i Mleko owcze - zawartość cynku w tych produktach nabiałowych jest również wysoka.
1) śmietana bez tłuszczu (73 mg)
2) biały ser (chudy) (68 mg)
3) mleko owcze (44 mg)
4) jajko sadzone (5.6 mg)
5) ser kozi (3 mg)
6) ser kozi (2.5 mg)
7) ser pleśniowy Blue (2.4 mg)
8) cheddar (2.4 mg)
9) ser Brie (2.3 mg)
Powyższa lista produktów nabiałowych to nie wszystko
Również poniżej wymienione produkty nabiałowe zawierają cynk. Warto zainteresować się także nimi.
- ser edamski (2.3 mg)
- ser gouda (2.3 mg)
- mleko w proszku (2.2 mg)
- ser topiony (2.01 mg)
- ser Camembert (2 mg)
- mozzarella (1.8 mg)
- miękki kozi ser (1.8 mg)
- ser feta (1.8 mg)
- parmezan (1.7 mg)
- ser żółty (1.4 mg)
- jajecznica (1.04 mg)
- omlet (1.04 mg)
- jogurt naturalny (1 mg)
- jogurt grecki (1 mg)
- śmietana 18% (0.7 mg)
- żółtko jajka (0.7 mg)
- ser philadelphia (0.51 mg)
- śmietana 12% (0.5 mg)
- mleko 0.5% (0.4 mg)
- mleko (0.3 mg)
- kozie mleko (0.3 mg)
- mleko matki (0.3 mg)
- jajko (0.3 mg)
- jajko gotowane (0.3 mg)
- śmietana kremówka (0.23 mg)
- twaróg (0.1 mg)
- serek wiejski (0.1 mg)
- białko jajka (0.09 mg)
- maślanka (0 mg)
- mleko 2% (0 mg)
- ser amerykański (0 mg)
- ser ricotta (0 mg)
- zsiadłe mleko (0 mg)
- śmietana 30% (0 mg)
Napisz komentarz