Jak gotować warzywa aby nie traciły wartości odżywczych?
Warzywa to bez wątpienia najzdrowsze składniki diety.
Zalecane jest spożycie minimum 5 porcji warzyw dziennie, co w praktyce oznacza spożywanie ich większości posiłków.
Warzywa dostarczają dużych ilości błonnika, witamin i minerałów oraz mnóstwo antyutleniaczy, stanowiąc doskonałą profilaktykę chorób cywilizacyjnych: miażdżycy, cukrzycy, nadciśnienia czy nowotworów.
Jak je gotować, aby nie traciły cennych składników odżywczych?
Nie gotuj dłużej, niż to konieczne
Ideałem jest spożywanie warzyw na surowo, jednak są warzywa, które muszą zostać ugotowane.
Wtedy warto gotować je jak najkrócej, warzywa powinny być lekko twarde.
Najlepiej gotować je na parze lub piec w piekarniku.
Jeśli decydujemy się na gotowanie warzyw w wodzie - należy używać jak najmniejszych ilości wody. Często ma ona po gotowaniu więcej witamin niż warzywa.
Ponadto aby zachować maksimum składników odżywczych, warzywa przeznaczone do gotowania powinny być gotowane w jak największych kawałkach, gdyż zmniejsza to powierzchnię, przez którą warzywa mogą tracić witaminy.
Marchew i ziemniaki warto gotować nieobrane, uprzednio umyte.
Inne wskazówki? Gotuj warzywa wrzucając je na wrzącą wodę i przykrywaj garnek.
A jak podgrzewać warzywa? Jak najkrócej, najlepiej na parze.
Ważne jest też to, jak przechowujesz warzywa
O wysoką zawartość witamin i minerałów w warzywach powinieneś zadbać jeszcze przed ich ugotowaniem.
Warzywa powinny być przechowywane na najniższej półce lodówki; dobrym pomysłem jest także ich mrożenie.
Wbrew pozorom niskie temperatury nie zubożają warzywa w składniki odżywcze.
Należy chronić warzywa przed nadmiernym nasłonecznieniem czy wilgotnością, zatem przechowywanie ich w plastikowej torbie nie jest trafionym pomysłem.
W sklepie zaś należy wybierać warzywa świeże, nieuszkodzone.
Warto też zrezygnować z zakupu całkowicie oczyszczonych warzyw – odrobina pozostałości z gleby jest wskazana.
Napisz komentarz