Witamina B6 (pirydoksyna) – źródła w diecie, rola dla organizmu

Pirydoksyna organiczny związek chemiczny, inaczej zwana witaminą B6.
W organizmie ulega przeminie w fosforan pirydoksalu, czyli aktywnej formy witaminy B6.
Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego powinna być przyjmowana wraz pożywieniem w codziennej diecie.
Tematy:AwokadoBananPomarańczaPaprykaBrokułBrukselkaKapustaMarchewSłonecznikPaprykarz
Rola pirydoksyny w organizmie
Jak każda witamina, pirydoksyna ma korzystny wpływ na pracę całego organizmu i są między innymi:
- Wpływa pozytywnie na budowę skóry i włosów
- Ułatwia przyswajanie magnezu z przewodu pokarmowego i ułatwia transport do komórek
- Wpływa na układ hormonalny – metabolizuje hormony steroidowe
- Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- Bierze udział w tworzeniu przeciwciał – jest więc pomocna przy budowaniu odporności
- Wpływa na układ krwionośny
- Wspomaga leczyć niedokrwistość
- Wspomaga łagodzić skutki przyjmowania leków
- Wpływa na obniżenie homocysteiny w organizmie, której nadmiar może wpływać na pogorszenie stanu zdrowia i rozwoju wielu chorób
Skutki niedoboru witaminy B6 w organizmie
- Pogorszenie stanu skóry oraz włosów
- Nadmierne wypadanie włosów
- Drażliwość, zmęczenie i podenerwowanie
- Pojawiające się stany depresyjne
- Osłabienie odporności
- Zapalenie błon śluzowych
- Kamica nerkowa
- Nudności
Nadmiar pirydoksyny w organizmie:
Witamina B6 przyjmowana w dawkach przekraczających 200 mg dziennie w postaci tabletek może negatywnie wpływać na:
- Częste mrowienie kończyn
- Zmniejszona lub brak koordynacji mięśniowej
- Wzrost odczucia chłodu
Źródła witaminy B6 w diecie:
- Warzywa – papryka, kapusta, brukselka, marchew i brokuly
- Owoce – banany, awokado, kiwi, pomarańcza
- Orzechy włoskie
- Nasiona słonecznika
- Jaja
- Mięso w tym podroby
- Rośliny strączkowe
- Ryby
Napisz komentarz