Jak długo gotować jajka na twardo

Ocena: 5 na podstawie 1 głosów. | 3 marca
Jak długo gotować jajka na twardo

Jajko na twardo jest pyszne nie tylko jako dodatek do kanapki, ale stanowi bazę do past, czy jest nieodzownym elementem wielu sałatek.

Tematy:JajkoJajko gotowane (na twardo lub miękko)

Jajko na twardo - ile gotować?

Zastanawiasz się jak długo należy gotować jajko na twardo, aby było idealne po rozkrojeniu? Poniżej przedstawię wskazówki.

Pamiętaj, że wielkość jajka ma znaczenie, także aby dobrać optymalny czas gotowania musimy określić jego wielkość.

  • Jajko w rozmiarze „S” po zagotowaniu należy gotować 7 minut
  • Jajko w rozmiarze „M” po zagotowaniu należy gotować 8 minut
  • Jajko w rozmiarze „L” po zagotowaniu należy gotować 9 minut

Idealne jajko na twardo

Przed gotowaniem upewnij się, że skorupka jajka nie jest pęknięta. Dokładnie umyj jajka pod bieżącą wodą.
Włóż jajka do garnka, zalej zimną wodą, wsyp łyżkę soli – wtedy jajko będzie obierało się lepiej. Postaw na palniku i zacznij gotować.  Czas gotowania zależy odrozmiaru jajka. Pamiętaj, że czas odmierzamy od momentu zagotowania się wody:

  • Małe jajko po zagotowaniu należy gotować 7 minut
  • Średnie jajko po zagotowaniu należy gotować 8 minut
  • Duże jajko po zagotowaniu należy gotować 9 minut.

Jak poznać, że jajka gotowały się za długo?

Po czym poznać, że jajko gotowało się zbyt długo? 

Wokół żółtka obrysowuje się szarozielona obwódka. Za powstanie tego zjawiska odpowiedzialny jest dwutlenek siarki, który wchodzi w reakcje z żelazem w jajku. Bez obaw, otoczka ta nie jest groźna dla konsumenta, ale jeżeli zależy Ci na estetyce, wartoprzestrzegać zalecanego czasu gotowania.

Autdministrator tej strony:
Ola S.

Napisz komentarz