Szakszuka (shakshuka) - duszone jajko w pikantnym sosie pomidorowym
Shakshuka (Szakszuka) czyli jajka w sosie pomidorowo paprykowym wzbogaconym o świeże zioła, sól i pieprz i przyprawy.
Z wolnego tłumaczenia shakshuka oznacza wielki bałagan, dlatego na patelni często ląduje to co mamy w lodówce.
Tematy:PaprykaCebulaPomidorRzepaBazyliaKolendraPietruszka (natka)JajkoMasłoKiełbasa
Shakshuka – składniki
Najlepsza szakszuka składa się ze świeżych pomidorów, jajek, świeżych ziół i przypraw. Szakszukę można doprawić w zależności od upodobań.
Jeżeli chcesz zrobić szakszukę na obiad to możesz dodać ugotowaną ciecierzycę lub wzbogacić o podsmażoną wcześniej kiełbaskę.
Do wykonania 2 porcji potrzebujesz:
- 2 puszki pomidorów bez skórki lub w sezonie letnim dojrzałe pomidory
- 4 jajka lub więcej, w zależności od apetytu
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- ulubione zioła np. bazylia, pietruszka lub kolendra.
- 1 łyżeczka papryki ostrej lub harissy
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżka oleju rzepakowego / oliwy / masła klarowanego
- sól i pieprz
- ¼ łyżeczki kuminu – opcjonalnie
Dodatkowo możesz urozmaicić swoją szakszukę kiełbaską, gotowaną ciecierzycą lub boczkiem.
Warto wtedy przesmażyć kiełbaskę lub boczek przed dodaniem jej do szakszuki.
Shakshuka- wykonanie
Rozgrzewamy patelnię wraz z olejem.
Dodajemy przyprawy, aby puściły aromat. Dodajemy cebulkę, po chwili czosnek i delikatnie przesmażamy. Uważamy, aby nie przypalić warzyw i przypraw, bo staną się gorzkie.
Wlewamy na patelnie pomidory z puszki lub dodajemy obrane ze skórki letnie pomidory. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 8-9 minut, aby odparować wodę.
Po tym czasie dodajemy ugotowaną ciecierzycę lub wcześniej przesmażoną kiełbaskę, chwilę mieszamy i dodajemy jajka i dalej dusimy, tak aby białka się ścięły a żółtka pozostały płynne.
Jeżeli wolisz bardziej ścięte żółtka poduś jeszcze chwilę.
Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji jajek dopraw świeżo zmielonym pieprzem i ulubionymi ziołami.
Napisz komentarz