Szakszuka (shakshuka) - duszone jajko w pikantnym sosie pomidorowym

Ocena: 5 na podstawie 1 głosów. | 7 marca
Szakszuka (shakshuka) - duszone jajko w pikantnym sosie pomidorowym

Shakshuka  (Szakszuka) czyli jajka w sosie pomidorowo paprykowym wzbogaconym o świeże zioła, sól i pieprz i przyprawy.

Z wolnego tłumaczenia shakshuka oznacza wielki bałagan, dlatego na patelni często ląduje to co mamy w lodówce.

Tematy:PaprykaCebulaPomidorRzepaBazyliaKolendraPietruszka (natka)JajkoMasłoKiełbasa

Shakshuka – składniki

Najlepsza szakszuka składa się ze świeżych pomidorów, jajek, świeżych ziół i przypraw. Szakszukę można doprawić w zależności od upodobań.

Jeżeli chcesz zrobić szakszukę na obiad to możesz dodać ugotowaną ciecierzycę lub wzbogacić o podsmażoną wcześniej kiełbaskę.

Do wykonania 2 porcji potrzebujesz:

  • 2 puszki pomidorów bez skórki lub w sezonie letnim dojrzałe pomidory
  • 4 jajka lub więcej, w zależności od apetytu
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ulubione zioła np. bazylia, pietruszka lub kolendra.
  • 1 łyżeczka papryki ostrej lub harissy
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego / oliwy / masła klarowanego
  • sól i pieprz
  •  ¼ łyżeczki kuminu – opcjonalnie

Dodatkowo możesz urozmaicić swoją szakszukę kiełbaską, gotowaną ciecierzycą lub boczkiem.

Warto wtedy przesmażyć kiełbaskę lub boczek przed dodaniem jej do szakszuki.
 

Shakshuka- wykonanie

Rozgrzewamy patelnię wraz z olejem.

Dodajemy przyprawy, aby puściły aromat. Dodajemy cebulkę, po chwili czosnek i delikatnie przesmażamy. Uważamy, aby nie przypalić warzyw i przypraw, bo staną się gorzkie.

Wlewamy na patelnie pomidory z puszki lub dodajemy obrane ze skórki letnie pomidory. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 8-9 minut, aby odparować wodę. 

Po tym czasie dodajemy ugotowaną ciecierzycę lub wcześniej przesmażoną kiełbaskę, chwilę mieszamy i dodajemy jajka i dalej dusimy, tak aby białka się ścięły a żółtka pozostały płynne.

Jeżeli wolisz bardziej ścięte żółtka poduś jeszcze chwilę.

Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji jajek dopraw świeżo zmielonym pieprzem i ulubionymi ziołami. 

 

Autdministrator tej strony:
Ola S.

Napisz komentarz