TOP 12 - warzywa zawierające najwięcej witaminy B6
TOP 12 warzyw zawierających najwięcej witamina B6
To właśnie te warzywa charakteryzują się największą zawartością witamina B6. Na pierwszym miejscu znajduje się Czosnek - z największą zawartością witamina B6 spośród wszystkich warzyw. Kolejne miejsca to Boćwina i Pasternak - zawartość witamina B6 w tych warzywach jest również wysoka.
1) główka czosnku (1.235 mg)
2) boćwina (0.99 mg)
3) pasternak (0.9 mg)
4) soja (0.81 mg)
5) soczewica zielona (0.6 mg)
6) ciecierzyca (0.535 mg)
7) fasola limeńska (0.512 mg)
8) papryczka chili (0.506 mg)
9) czerwona fasola (0.474 mg)
10) fasola Fava (0.366 mg)
11) szalotka (0.345 mg)
12) Pomidory suszone (0.319 mg)
Powyższa lista warzyw to nie wszystko
Również poniżej wymienione warzywa zawierają witamina B6. Warto zainteresować się także nimi.
- ziemniak pieczony (0.311 mg)
- groch (0.3 mg)
- ziemniak (0.298 mg)
- pochrzyn (0.293 mg)
- papryka (0.291 mg)
- czarna fasola (0.286 mg)
- kozibród (0.277 mg)
- jarmuż (0.271 mg)
- papryka zielona (0.27 mg)
- korzeń lotosu (0.258 mg)
- pęd bambusa (0.24 mg)
- wyćwiklin biały (0.24 mg)
- por (0.233 mg)
- kapusta pekińska (0.23 mg)
- brukselka (0.219 mg)
- piżmian (0.215 mg)
- batat (0.209 mg)
- kapusta czerwona (0.2 mg)
- szpinak (0.195 mg)
- kapusta chińska (0.194 mg)
- kalafior (0.184 mg)
- kapusta sitowata (0.18 mg)
- chrzan (0.18 mg)
- soczewica (0.178 mg)
- brokuł (0.175 mg)
- rapini (0.171 mg)
- groszek (0.169 mg)
- papryka żółta (0.168 mg)
- kapusta pastewna (0.165 mg)
- cukinia (0.163 mg)
- fasola szparagowa (0.16 mg)
- dynia piżmowa (0.154 mg)
- kalarepa (0.15 mg)
Napisz komentarz