TOP 12 - warzywa zawierające najwięcej witaminy B6

Ocena: 3 na podstawie 3 głosów. | 14 grudnia
CzosnekBoćwinaPasternak

Czosnek, Boćwina, Pasternak, te trzy produkty z kategorii warzywa zawierają w sobie najwięcej witamina B6.

Poniżej prezentujemy listę warzyw z największą zawartością witamina B6 na 100g produktu.

TOP 12 warzyw zawierających najwięcej witamina B6

To właśnie te warzywa charakteryzują się największą zawartością witamina B6. Na pierwszym miejscu znajduje się Czosnek - z największą zawartością witamina B6 spośród wszystkich warzyw. Kolejne miejsca to Boćwina i Pasternak - zawartość witamina B6 w tych warzywach jest również wysoka.

1) główka czosnku (1.235 mg)
2) boćwina (0.99 mg)
3) pasternak (0.9 mg)
4) soja (0.81 mg)
5) soczewica zielona (0.6 mg)
6) ciecierzyca (0.535 mg)
7) fasola limeńska (0.512 mg)
8) papryczka chili (0.506 mg)
9) czerwona fasola (0.474 mg)
10) fasola Fava (0.366 mg)
11) szalotka (0.345 mg)
12) Pomidory suszone (0.319 mg)

Powyższa lista warzyw to nie wszystko

Również poniżej wymienione warzywa zawierają witamina B6. Warto zainteresować się także nimi.

Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Twórca i redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Napisz komentarz