Wielkanocna marchew krychano

Ocena: 3.8 na podstawie 5 głosów. | 8 kwietnia
Wielkanocna marchew krychano

Na potrzeby tego dania autor użył dwóch składników powiązanych z tymi świętami. Z jednej strony chrzan, a z drugiej orzechy, gdyż w kulturze ludowej leszczyna, zgodnie z czasopismem Polska Sztuka Ludowa jest symbolem życia, trwania, regeneracji, wzrastania.

Tematy:MarchewZiemniakiOrzechy laskoweChrzan

Składniki

Samo danie, które Wam prezentuję pochodzi z Kujaw. Pochodzi od określenia jakim zwykło się tam nazywać tłuczek. Innymi słowy, w języku urzędowym to marchew tłuczona. 

Składniki:
- korzeń chrzanu
- orzechy laskowe
- marchewka
- ziemniaki

Przygotowanie

Chrzan obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na głębokim oleju.

Orzechy mielimy.

Marchewkę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w stosunku 3 :1. Jak zmiękną, odlewamy wodę i tłuczemy. Dodajemy chrzan z orzechami i mieszamy.

Pełną informację o przepisie znajdziecie na: http://kuchniakryzysowa.blogspot.com/

Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Twórca i redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Napisz komentarz

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy środki zwiększające bezpieczeństwo Twoich danych osobowych oraz wykorzystujemy pliki cookies i local storage.

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności.

Szczegółowe informacje na temat zarządzania Twoją prywatością:

Polityka Prywatności

Polityka Cookies

Wyrażam zgodęNie wyrażam zgody

W każdej chwili możesz zmienić to ustawienie na stronie Polityki Cookies