Wielkanocna marchew krychano

Na potrzeby tego dania autor użył dwóch składników powiązanych z tymi świętami. Z jednej strony chrzan, a z drugiej orzechy, gdyż w kulturze ludowej leszczyna, zgodnie z czasopismem Polska Sztuka Ludowa jest symbolem życia, trwania, regeneracji, wzrastania.
Składniki
Samo danie, które Wam prezentuję pochodzi z Kujaw. Pochodzi od określenia jakim zwykło się tam nazywać tłuczek. Innymi słowy, w języku urzędowym to marchew tłuczona.
Składniki:
- korzeń chrzanu
- orzechy laskowe
- marchewka
- ziemniaki
Przygotowanie
Chrzan obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na głębokim oleju.
Orzechy mielimy.
Marchewkę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w stosunku 3 :1. Jak zmiękną, odlewamy wodę i tłuczemy. Dodajemy chrzan z orzechami i mieszamy.
Pełną informację o przepisie znajdziecie na: http://kuchniakryzysowa.blogspot.com/
Napisz komentarz