Jak ugotować rosół?

Ocena: 5 na podstawie 1 głosów. | 15 marca
Jak ugotować rosół?

Aromatyczny, głęboki w smaku, nie za tłusty o idealnej klarowności, czyli król zup – rosół.

Rosół, czyli wywar mięsno-warzywny długo gotowany na wolnym ogniu.

Aby ugotować dobry rosół musisz poznać kilka ważnych zasad. 
 

Poniżej przedstawię Ci sprawdzone metody, zatem do dzieła.

Tematy:KapustaMarchewPorCebulaPietruszka (natka)Konina (mięso z konia)WołowinaRosół z kuryAromat

Jakie wybrać mięso do rosołu?

Niezależnie od tego jakie mięso wybierzemy, zwróćmy uwagę na to, żeby było pierwszej świeżości, najlepiej by było, aby było ekologiczne. Jest to ważne, gdyż od tego zależy smak i jakość rosołu.

Im bardziej różnorodny wybór mięsa, tym rosół będzie smaczniejszy. Aromatyczny rosół drobiowy ugotujemy z kury, którego wzbogacić możemy indyczą szyją, czy skrzydłami z kaczki.


Możesz także do ulubionego drobiu dodać szponder wołowy lub pręgę.
Dodatek wołowiny sprawi, że rosół będzie bardziej esencjonalny, zaś kolor uzyska bursztynową barwę.

Jakie warzywa do rosołu?

Do tradycyjnego rosołu najlepsza będzie włoszczyzna tj. marchew, pietruszka, seler, kawałek pora, natka  pietruszki. Wiosną i latem możesz dodać też nać selera.

Dodatkowo możesz wzbogacić rosół cebulą, którą możesz wcześniej podprażyć na kuchennym ogniu, czy też na teflonowej patelni, jeżeli masz inną kuchenkę jak gazowa.

Dodatkowo możesz dodać świeży ząbek czosnku -  Rozbij ząbek czosnku, tak aby cały aromat i smak przeszedł do rosołu.

Jakie przyprawy do rosołu?

Oprócz dobrego mięsa, warzyw do rosołu należy dodać też przyprawy.

Najlepszym wyborem będą:

  • ziele angielskie – 3-4 ziarna. Aby rosół był bardziej intensywny w smaku, spróbuj rozbić ziarenka – ziele będzie bardziej intensywne.
  • ziarenka czarnego pieprzu – około 6-7 ziarenek, które także możesz rozbić, aby wyciągnąć intensywność pieprzu.
  • lubczyk – świeży lub suszony. Lubczyk jest odpowiedzialny za smak umami. Wzmacnia smak mięsa. Możesz dodać  1/3 świeżych liści z doniczki lub ½ łyżki suszonej.
  • liście laurowe – 2-3 listki na cały wywar
  • sól – dostosowujemy ilość soli do ilości wywaru, „słoności” soli oraz preferencji smakowych. Ogólna zasada jest taka, że dodajemy 1 łyżeczkę soli na 1 litr wywaru, ale wychodzę z założenia, że lepiej dodać mniej soli na początku gotowania i później dosolić, niż przesolić.

Jak ugotować dobry rosół - przepis podstawowy

Składniki na 3,5 litra rosołu.

1 kilogram mięsa – drobiowego, wołowego – wedle uznania.
3,5 litra wody
4  marchewki
4 pietruszki
średniej wielkości seler
1 por około 20 cm białej części
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
2-3 łodygi natki pietruszki
3 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
8 ziaren pieprzu czarnego
3 łyżeczki soli – najpierw dodaj 2 łyżeczki soli, później w razie potrzeby dodaj więcej
½ łyżki suszonego lubczyku lub kilka łodyg świeżego

3 listki kapusty  -opcjonalnie –kapusta dodaje delikatnej słodyczy.
 

  1. Mięso umyj, oczyść z niepotrzebnych błon.
    Ułóż mięso na dno dużego garnka, zalej zimną wodą, dodaj listki laurowe. Postaw na minimalnym ogniu i zacznij gotować. Po zagotowaniu, na powierzchni zacznie pojawiać się szumowina, zbierz ją.

     
  2. Po kolei zacznij dodawać warzywa i przyprawy. Możesz wcześniej podpiec cebulkę na ogniu kuchenki lub na patelni. Na sam koniec kładziemy liście kapusty.

     
  3. Rosół powinien gotować się na delikatnym ogniu, nie powinien wrzeć, tylko delikatnie ”cykać”. Rosół gotujemy od 3 do 4 godzin. Wtedy będziemy mieli pewność, że rosół będzie idealnie klarowny. Jeżeli jest konieczność doprawiamy solą.

     
  4. Kiedy poznać, że rosół jest gotowy? – najtwardsze warzywa staną się miękkie.

Wskazówki

Jeżeli zauważysz, że nadmierna ilość wody wyparowała, możesz uzupełnić zupę ciepłą wodą.
 

Autdministrator tej strony:
Ola S.

Napisz komentarz