Czy dieta bezglutenowa szkodzi?

Ocena: 4.5 na podstawie 97 głosów. | 18 czerwca
Czy dieta bezglutenowa szkodzi?

Dieta bezglutenowa to bez wątpienia jedna z najmodniejszych diet ostatnich lat.

Jej popularność wynika z często diagnozowanej nietolerancji glutenu, a także rosnącej świadomości dotyczącej roli jelit w kształtowaniu zdrowia całego organizmu.

Nieszczelność ścian jelit, towarzysząca nietolerancjom pokarmowym, powoduje przenikanie toksyn jelitowych bezpośrednio do krwiobiegu i negatywnie wpływa na zdrowie.

Czy zatem dieta bezglutenowa to remedium na złe samopoczucie i niestrawność?

Popularne na blogu

Komu dedykowana jest dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa powinna być stosowane wyłącznie przez te osoby, które jej rzeczywiście potrzebują. Mowa o osobach cierpiących na nietolerancję glutenu, która objawia się w następujący sposób po spożyciu produktów zawierających gluten:

  • wzdęcia i bóle brzucha
  • biegunki
  • zmiany skórne o charakterze wysypki i przesuszenia skóry
  • bóle głowy
  • rozdrażnienie i bezsenność
  • obniżenie odporności
  • przyrost masy ciała i trudności ze schudnięciem

Jeśli po spożyciu mąk, kasz, pieczywa czy makaronów zauważasz u siebie wymienione objawy – rozważ przejście na dietę bezglutenową.

Jeśli jednak decyzja o przejściu na dietę bezglutenową podyktowana jest wyłącznie modą i kaprysem – uważaj, aby dieta ta nie wyrządziła więcej szkody, niż pożytku.

Przeczytaj: Dieta na zakwasy - jak złagodzić ból

Dieta bezglutenowa nie dla każdego

Diet bezglutenowa wyklucza spożycie większości produktów pochodzenia zbożowego, jest zatem dietą mocno eliminacyjną.

Pozbywamy się zatem doskonałego źródła węglowodanów, ale także witamin z grupy B, magnezu, cynku, żelaza, wapnia czy miedzi.

Odnotowywane są także niedobory witaminy D czy kwasu foliowego.

Te składniki pokarmowe są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, układu odpornościowego organizmu oraz przemian metabolicznych.

Przeczytaj: Dieta ujemnych kalorii - czy to naprawdę działa

Produkty bezglutenowe ze sklepowych półek

Sklepowe produkty bezglutenowe to produkty bardzo mocno przetworzone, które w celu eliminacji glutenu ze zbóż poddawane są zaawansowanej obróbce przemysłowej żywności.

Z pewnością o tego typu produktach nie można powiedzieć, że są zdrowe i wartościowe.

Jeśli zatem nie musisz – nie unikaj glutenu.

Dieta bezglutenowa powinna być stosowana przez dług czas, niektórzy zalecają jej kontynuowanie przez całe życie.

Wyobrażasz sobie, jak trudne jest niedopuszczenie w tak dłuższym okresie czasu do znaczących niedoborów pokarmowych?

Przeczytaj: Siemię lniane czy nasiona chia – co jest zdrowsze?

Justyna M.
Opiekun tej strony:
Justyna M.

Redaktor portalu wszystkoojedzeniu.pl

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.gluten.org
  • www.health.harvard.edu
Popularne na blogu

Napisz komentarz

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij