Mięsa i wędliny zawierające najwięcej cynku. Lista 12 produktów

Ocena: 2 na podstawie 2 głosów. | 14 grudnia
Wątróbka z gęsiPodroby drobiowePierś z kaczki

Wątróbka z gęsi, Podroby drobiowe, Pierś z kaczki, te trzy produkty z kategorii zawierają w sobie najwięcej cynku.

Poniżej prezentujemy listę z największą zawartością cynku na 100g produktu.

TOP 12 zawierających najwięcej cynku

To właśnie te charakteryzują się największą zawartością cynku. Na pierwszym miejscu znajduje się Wątróbka z gęsi - z największą zawartością cynku spośród wszystkich . Kolejne miejsca to Podroby drobiowe i Pierś z kaczki - zawartość cynku w tych jest również wysoka.

1) wątróbka z gęsi (9309 mg)
2) Podroby drobiowe (2443 mg)
3) pierś z kaczki (16 mg)
4) mięso z gęsi (12 mg)
5) pierś z gęsi (11 mg)
6) serce drobiowe (6.6 mg)
7) mięso z kaczki (5.5 mg)
8) wątroba wieprzowa (4.51 mg)
9) konina (3.16 mg)
10) łopatka wieprzowa (3.14 mg)
11) baranina (2.97 mg)
12) mięso mielone wołowe (2.9 mg)

Powyższa lista to nie wszystko

Również poniżej wymienione zawierają cynk. Warto zainteresować się także nimi.

Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Twórca i redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Napisz komentarz