TOP 12 - warzywa zawierające najwięcej cynku

Ocena: 3 na podstawie 1 głosów. | 14 grudnia
Pomidory suszoneOgórek kiszonyBób

Pomidory suszone, Ogórek kiszony, Bób, te trzy produkty z kategorii warzywa zawierają w sobie najwięcej cynku.

Poniżej prezentujemy listę warzyw z największą zawartością cynku na 100g produktu.

TOP 12 warzyw zawierających najwięcej cynku

To właśnie te warzywa charakteryzują się największą zawartością cynku. Na pierwszym miejscu znajduje się Pomidory suszone - z największą zawartością cynku spośród wszystkich warzyw. Kolejne miejsca to Ogórek kiszony i Bób - zawartość cynku w tych warzywach jest również wysoka.

1) Pomidory suszone (64 mg)
2) ogórek kiszony (47 mg)
3) bób (40.9 mg)
4) karczoch (14.8 mg)
5) kapusta kiszona (13 mg)
6) ciecierzyca (9 mg)
7) groch (4.2 mg)
8) soja (3.46 mg)
9) soczewica zielona (3.34 mg)
10) fasola Fava (3.14 mg)
11) fasola limeńska (2.83 mg)
12) ziemniak pieczony (2 mg)

Powyższa lista warzyw to nie wszystko

Również poniżej wymienione warzywa zawierają cynk. Warto zainteresować się także nimi.

Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Twórca i redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Napisz komentarz