TOP 12 - warzywa zawierające najwięcej cynku
Pomidory suszone, Ogórek kiszony, Bób, te trzy produkty z kategorii warzywa zawierają w sobie najwięcej cynku.
Poniżej prezentujemy listę warzyw z największą zawartością cynku na 100g produktu.
TOP 12 warzyw zawierających najwięcej cynku
To właśnie te warzywa charakteryzują się największą zawartością cynku. Na pierwszym miejscu znajduje się Pomidory suszone - z największą zawartością cynku spośród wszystkich warzyw. Kolejne miejsca to Ogórek kiszony i Bób - zawartość cynku w tych warzywach jest również wysoka.
1) Pomidory suszone (64 mg)
2) ogórek kiszony (47 mg)
3) bób (40.9 mg)
4) karczoch (14.8 mg)
5) kapusta kiszona (13 mg)
6) ciecierzyca (9 mg)
7) groch (4.2 mg)
8) soja (3.46 mg)
9) soczewica zielona (3.34 mg)
10) fasola Fava (3.14 mg)
11) fasola limeńska (2.83 mg)
12) ziemniak pieczony (2 mg)
Powyższa lista warzyw to nie wszystko
Również poniżej wymienione warzywa zawierają cynk. Warto zainteresować się także nimi.
- soczewica (1.7 mg)
- chrzan (1.4 mg)
- groszek (1.24 mg)
- por (1.2 mg)
- główka czosnku (1.16 mg)
- pęd bambusa (1.1 mg)
- gorzki melon (0.8 mg)
- szczaw (0.8 mg)
- endywia (0.79 mg)
- rapini (0.77 mg)
- tykwa pospolita (0.7 mg)
- cykoria (0.62 mg)
- fasola szparagowa (0.61 mg)
- piżmian (0.6 mg)
- pasternak (0.59 mg)
- szczypiorek (0.56 mg)
- jarmuż (0.56 mg)
- szparag (0.54 mg)
- szpinak (0.53 mg)
- rukola (0.47 mg)
- portobello (0.47 mg)
- kukurydza (0.46 mg)
- moringa (0.45 mg)
- wyćwiklin biały (0.43 mg)
- kapusta czerwona (0.43 mg)
- brukselka (0.42 mg)
- brokuł (0.41 mg)
- szalotka (0.4 mg)
- boćwina (0.39 mg)
- korzeń lotosu (0.39 mg)
- łust głąbigroszek (0.39 mg)
- kozibród (0.38 mg)
- burak (0.35 mg)
Napisz komentarz