TOP 9 - warzywa zawierające najwięcej błonnika
Fasola Fava, Fasola limeńska (półksiężycowata), Soja, te trzy produkty z kategorii warzywa zawierają w sobie najwięcej błonnika.
Poniżej prezentujemy listę warzyw z największą zawartością błonnika na 100g produktu.
TOP 9 warzyw zawierających najwięcej błonnika
To właśnie te warzywa charakteryzują się największą zawartością błonnika. Na pierwszym miejscu znajduje się Fasola Fava - z największą zawartością błonnika spośród wszystkich warzyw. Kolejne miejsca to Fasola limeńska (półksiężycowata) i Soja - zawartość błonnika w tych warzywach jest również wysoka.
1) fasola Fava (25 g)
2) fasola limeńska (19 g)
3) soja (15.7 g)
4) czerwona fasola (15.5 g)
5) czarna fasola (15.5 g)
6) groch (15 g)
7) ciecierzyca (12.2 g)
8) soczewica zielona (8.9 g)
9) łust głąbigroszek (8 g)
Powyższa lista warzyw to nie wszystko
Również poniżej wymienione warzywa zawierają błonnik. Warto zainteresować się także nimi.
- soczewica (7.9 g)
- bób (7.5 g)
- chrzan (7.3 g)
- Pomidory suszone (5.8 g)
- karczoch (5.4 g)
- edamame (5.2 g)
- groszek (5.1 g)
- pasternak (4.9 g)
- korzeń lotosu (4.9 g)
- pochrzyn (4.1 g)
- kapusta pastewna (4 g)
- fasola szparagowa (3.9 g)
- piżmian (3.8 g)
- brukselka (3.8 g)
- kurka (3.8 g)
- jarmuż (3.6 g)
- kalarepa (3.6 g)
- bakłażan (3.4 g)
- kozibród (3.3 g)
- moringa (3.2 g)
- kapusta sitowata (3.2 g)
- bulwa kopru (3.1 g)
- endywia (3.1 g)
- batat (3 g)
- mini marchewka (2.9 g)
- kapusta kiszona (2.9 g)
- marchewka (2.8 g)
- burak (2.8 g)
- gorzki melon (2.8 g)
- rapini (2.7 g)
- szczaw (2.6 g)
- brokuł (2.6 g)
- kapusta (2.5 g)
- kapusta czerwona (2.5 g)
- szczypiorek (2.5 g)
- czarna oliwka (2.4 g)
Napisz komentarz