Jaka kawa jest najzdrowsza?

Ocena: 5 na podstawie 1 głosów. | 29 lutego
Materiał partnerski
Jaka kawa jest najzdrowsza?

Aromat kawy unoszący się w powietrzu to dla wielu osób przepis na dobre rozpoczęcie każdego dnia. Sekret małej czarnej leży jednak nie tylko w zapachu i smaku, ale przede wszystkim w pobudzającym działaniu, jaki ma ona na organizm. Spożycie kawy może przynieść wiele korzyści, jednak tylko pod warunkiem, że wybierzemy odpowiedni napój. Z naszego artykułu dowiesz się, jaka kawa jest najzdrowsza.

Jakie są rodzaje kawy?

Kupno kawy wcale nie jest takim prostym zadaniem, ponieważ ten popularny napój występuje w wielu różnych rodzajach. To, jaka kawa jest najzdrowsza, zależy przede wszystkim od cech samych ziaren kawy. Do najpopularniejszych rodzajów kawy należą: kawa ziarnista, kawa rozpuszczalna, kawa palona i niepalona, kawa bezkofeinowa, a także budząca coraz większe zainteresowanie kawa zielona. Warto zatem poznać każdy z rodzajów małej czarnej, aby zyskać wiedzę na temat tego, jaki rodzaj kawy jest korzystny dla zdrowia.

Kawa ziarnista

Kawa ziarnista to najbardziej naturalny produkt. Ma ona formę niezmielonych ziaren, które pochodzą z drzewa kawowca. Ziarna są zbierane, a następnie suszone i palone. Kawa naturalna ma wiele prozdrowotnych właściwości, należy pamiętać jednak o tym, aby spożywać ją z umiarem. Jako że zawiera ona antyoksydanty, spowalnia starzenie organizmu i zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę. Oprócz tego zawartość kofeiny dodaje energii. Picie kawy w rozsądnych ilościach może mieć zatem korzystny wpływ na zdrowie, szczególnie jeśli jest to kawa ziarnista, niezależnie od tego czy ma formę całych ziaren, czy też jest to kawa mielona.

Kawa rozpuszczalna

Oprócz kawy w ziarnach dużą popularnością cieszy się także kawa rozpuszczalna. Jest to produkt w formie proszku, który powstał poprzez rozpuszczenie ekstraktu kawowego, a następnie odparowanie z niego wody. Jeśli wybierzemy kawę tego typu od sprawdzonego producenta, a w jej składzie nie będzie żadnych dodatkowych substancji, działanie napoju na organizm powinno być podobne, jak w przypadku kawy ziarnistej.

Sekret kawy palonej i niepalonej

Kawy dzielą się także na palone i niepalone. Proces palenia ziaren polega na tym, że są one prażone, co pozwala wydobyć z nich więcej smaku i aromatu. Co więcej, mocno palone kawy mają mniejszą zawartość kofeiny. Do tego są bardzo bogate w antyutleniacze i mają wysoki poziom witaminy E. Wszystko to sprawia, że klasyczna kawa palona to jedna z najzdrowszych opcji. Z kolei kawa niepalona, której ziarna nie zostają poddane prażeniu, charakteryzuje się znacznie delikatniejszym smakiem i może przypaść do gustu osobom, które nie przepadają za goryczą kaw palonych.

Kawa bezkofeinowa

Wpływ kawy na organizm wynika przede wszystkim z zawartości kofeiny. Nie wszystkie osoby mają jednak na nią dobrą tolerancję. W takiej sytuacji lepiej wybrać kawę bezkofeinową. Powstaje ona z ziaren kawy, które poddawane są odpowiednim procesom chemicznym. Dzięki temu zawartość kofeiny zostaje w nich zminimalizowana. Mimo to, kawa zachowuje wiele wartości odżywczych, dzięki czemu przeciwdziała m.in. chorobom sercowo-naczyniowym.

Kawa zielona

W ostatnim czasie coraz większą popularność zyskuje także kawa zielona, ceniona przede wszystkim za wspomaganie odchudzania. Jej ziarna nie zostały poddane paleniu, a do tego zawiera duże ilości kwasu chlorogenowego, który ma wpływ na zmniejszenie łaknienia. Ulubiona kawa eliminuje ochotę na podjadanie, a do tego zmniejsza ilość węglowodanów wchłanianych przez organizm, dzięki czemu jest bardzo zdrowa. Trzeba się jedynie przyzwyczaić do jej delikatnego smaku.

Kawa czarna czy z dodatkami?

Kiedy zastanawiamy się nad pytaniem, jaka kawa jest najzdrowsza, musimy uwzględnić również dodatki, z jakimi często jest ona serwowana. Ulubione mleko czy syropy smakowe, z którymi lubimy pić kawę, nie zawsze działają korzystnie na nasz organizm. Mleko może szkodzić szczególnie osobom z nietolerancją laktozy, natomiast syropy do kawy to niestety puste kalorie. Wszystko to sprawia, że siadając do filiżanki kawy, zdecydowanie lepiej postawić na napój bez dodatków. Tylko wtedy będziemy w stanie w pełni docenić jej właściwości.

Napisz komentarz