Czy mięso grillowane jest zdrowe?

Ocena: 4.5 na podstawie 316 głosów. | 19 czerwca
Czy mięso grillowane jest zdrowe?

Lato to okres, kiedy często spożywany grillowane jedzenie.

Czy jednak powinny nas przed tym powstrzymać opinie o potencjalnej szkodliwości mięsa z grilla?

A może te niepochlebne opinie są mocno przesadzone? Pora przyjrzeć się bliżej właściwościom odżywczym mięsa z grilla i jego wpływowi na zdrowie.

 

Tematy: Kaszanka Konina (mięso z konia)

Trucizna z grilla

Najczęściej grillowanymi produktami jest mięso, boczek czy kaszanka.

Te produkty pochodzenia zwierzęcego obfitują w tłuszcz, który poddawany obróbce termicznej na grillu - staje się potencjalnie rakotwórczy.

Wytapiający się z mięsa tłuszcz uwalnia lotne substancje rakotwórcze, takie jak dioksyny i furany.

Ponadto tłuszcz zawarty w grillowanym mięsie jest źródłem rakotwórczego benzopirenu.

To jeszcze nie koniec tej czarnej listy – kolejne są węglowodory aromatyczne emitowane przez rozżarzony węgiel drzewny.

Wszystkie te substancje występują chociażby w powietrzu jako zanieczyszczenia przemysłowe, jednak to właśnie te pochodzące z grilla są bardzo skoncentrowane, a zatem bardziej niebezpieczne.

Badania naukowe nie pozostawiają złudzeń – osoby regularnie spożywające mięso z grilla wykazują o 30% większe ryzyko zachorowania na raka pęcherza moczowego niż osoby unikające takich potraw.

Przeczytaj: Czy lepiej jeść owoce egzotyczne czy lokalne?

Czy można zdrowo zjeść z grilla?

Powyższe dane nie oznaczają, że bezwzględnie musisz zrezygnować z grillowanych potraw.

Jeśli bardzo zależy Ci na spożyciu grillowanego mięsa. Wybieraj mięsa chude oraz dodawaj przyprawy i warzywa, które są źródłem antyutleniaczy, redukujących szkodliwe wolne rodniki.

Marynuj mięso w oliwie z przyprawami – mięso będzie wymagało nieco krótszej obróbki termicznej i ograniczona zostanie ilość generowanych wolnych rodników.

Możesz też zastąpić mięso rybami – jako źródła zdrowych kwasów omega są znacznie rozsądniejszym wyborem.

                            

Przeczytaj: Czy to normalne, że przybieramy na wadze przed zimą?

Jak grillować zdrowo?

Kilka wskazówek technicznych:

  • nie grilluj na przypadkowym drewnie, a specjalnym drewnie do grilla, najlepiej z drzew iglastych
  • grilluj na rozżarzonych węglach, a nie na pełnym ogniu
  • potraw zawierające tłuszcz nie powinny być kładzione bezpośrednio na ruszt, gdyż wytapiany tłuszcz w reakcji ze spalonym drewnem generuje powstanie związków rakotwórczych; pod tłuste mięso podłóż aluminiowa tackę.

Przeczytaj: Czy kawa tuczy?

Zastąp mięso warzywami

Warzywa wydają się być najlepszym wyborem na grilla.

Lekkostrawne, nie zawierające szkodliwego tłuszczu, nie wymagające długotrwałej obróbki termicznej.

Powinny stanowić podstawę grillowego menu.

Przeczytaj: Czy woda mineralna może nam zaszkodzić?

Justyna M.
Opiekun tej strony:
Justyna M.

Redaktor portalu wszystkoojedzeniu.pl

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.cancer.gov
  • preventcancer.aicr.org

Napisz komentarz

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij