Mięsa i wędliny zawierające najwięcej witaminy A. Lista 12 produktów
Wątróbka z gęsi, Wątróbka z indyka, Wątróbka wieprzowa, te trzy produkty z kategorii zawierają w sobie najwięcej witaminy A.
Poniżej prezentujemy listę z największą zawartością witaminy A na 100g produktu.
TOP 12 zawierających najwięcej witaminy A
To właśnie te charakteryzują się największą zawartością witaminy A. Na pierwszym miejscu znajduje się Wątróbka z gęsi - z największą zawartością witaminy A spośród wszystkich . Kolejne miejsca to Wątróbka z indyka i Wątróbka wieprzowa - zawartość witaminy A w tych jest również wysoka.
1) wątróbka z gęsi (30998 IU)
2) wątróbka z indyka (21700 IU)
3) wątroba wieprzowa (13000 IU)
4) wątróbka drobiowa (11078 IU)
5) Podroby drobiowe (8136 IU)
6) mięso z kaczki (168 IU)
7) ćwiartka z kurczaka (92 IU)
8) pierś z kurczaka (83 IU)
9) mięso z indyka (62 IU)
10) baranina (53 IU)
11) pierś z kaczki (53 IU)
12) żabie udko (50 IU)
Powyższa lista to nie wszystko
Również poniżej wymienione zawierają witamina A. Warto zainteresować się także nimi.
- bażant (50 IU)
- podudzie z kurczaka (46 IU)
- udziec z indyka (40 IU)
- mięso z gęsi (40 IU)
- pierś z gęsi (38 IU)
- udko z kurczaka (32 IU)
- mięso kurczaka (27 IU)
- stek (25 IU)
- smażona pierś kurczaka (23 IU)
- pierś z indyka (20 IU)
- udziec z indyka bez skóry (20 IU)
- schab pieczony (15 IU)
- kotlet schabowy (15 IU)
- wołowina (9 IU)
- mięso mielone wołowe (9 IU)
- serce drobiowe (9 IU)
- wieprzowina (7 IU)
- Mostek wołowy (0 IU)
- mięso mielone wieprzowe (0 IU)
- żeberko (0 IU)
- cielęcina (0 IU)
- łopatka wieprzowa (0 IU)
- konina (0 IU)
- golonka (0 IU)
- tuszka z królika (0 IU)
- suszona wołowina (0 IU)
- karkówka (0 IU)
- polędwiczka wieprzowa (0 IU)
Napisz komentarz