Które owoce zawierają najwięcej witaminy K. Wybraliśmy 11 produktów
TOP 11 owoców zawierających najwięcej witaminy K
To właśnie te owoce charakteryzują się największą zawartością witaminy K. Na pierwszym miejscu znajduje się Kiwi - z największą zawartością witaminy K spośród wszystkich owoców. Kolejne miejsca to Awokado i Jeżyny - zawartość witaminy K w tych owocach jest również wysoka.
1) kiwi (40.3 mg)
2) awokado (21 mg)
3) jeżyna (19.8 mg)
4) Jagoda (19.3 mg)
5) granat (16.4 mg)
6) winogrono (14.6 mg)
7) dżakfrut (10 mg)
8) morwa (7.8 mg)
9) malina (7.8 mg)
10) śliwka (6.4 mg)
11) żurawina (5.1 mg)
Powyższa lista owoców to nie wszystko
Również poniżej wymienione owoce zawierają witamina K. Warto zainteresować się także nimi.
- figa (4.7 mg)
- gruszka (4.5 mg)
- pigwa (4.5 mg)
- mango (4.2 mg)
- akka selowa (3.5 mg)
- Morela (3.3 mg)
- papaja (2.6 mg)
- gujawa (2.6 mg)
- brzoskwinia (2.6 mg)
- persymona (2.6 mg)
- melon (2.5 mg)
- jabłko (2.2 mg)
- truskawka (2.2 mg)
- nektarynka (2.2 mg)
- marakuja (0.7 mg)
- banan (0.5 mg)
- liczi (0.4 mg)
- ananas (0.07 mg)
- melon miodowy (0.003 mg)
- limonka (0.001 mg)
- oksomian pospolity (0 mg)
- grejpfrut (0 mg)
- mandarynka (0 mg)
- czerwona pomarańcza (0 mg)
- klementynka (0 mg)
- kumkwat (0 mg)
- cytryna (0 mg)
Napisz komentarz